تصویر تاریک از وضعیت بشری و اقتصادی افغانستان، نگرانیهایی اند که با گذشت هر روز جدیتر میشود.
به ادامهٔ این نگرانیها، سازمان ملل متحد هشدار میدهد که وضعیت بشری در افغانستان بسیار ناامید کننده است.
این سازمان در نشست غیر رسمی که روز پنجشنبه «۲۷ عقرب ۱۴۰۱» به خواست روسیه با عنوان «جلوگیری از سقوط اقتصادی افغانستان» در مورد وضعیت اقتصادی افغانستان برگزار کرده بود گفت، با فرا رسیدن زمستان میلیونها افغان در این کشور با بحران بشری روبهرو خواهند شد.
افغانستان یکی از کشورهای است که بیشتر مردماش با تهدید قحطی مواجهٔ اند.
جویس امسویا معاون سرمنشی سازمان ملل متحد در بخش بشری در این نشست از بدتر شدن وضعیت بشری در آینده هشدار داد و گفت، افغانستان یکی از کشورهای است که بیشتر مردماش با تهدید قحطی مواجهٔ اند.
او افزود، همیناکنون بیشتر از ۲۸ میلیون نفوس افغانستان به کمکهای بشری نیاز دارند، در حالیکه دو سال پیش این رقم ۱۸ میلیون بود.
بهگفتهٔ خانم جویس، فقر در حال افزایش است و همیناکنون هر خانواده بیشتر از ۷۵ درصد عواید شان را در گرفتن مواد خوراکی مصرف میکنند.
این در حالیست که برای بهداشت، آموزش و سایر حالات اضطراری هیچ چیز برایشان باقی نمیماند.
معاون سرمنشی سازمان ملل متحد با انتقاد از طالبان گفت که با وضع محدودیت بر زنان و دختران، وضعیت بشری را در افغانستان دیگر هم بدتر ساختهاند.
در مورد نگرانیهای مطرح شده در این نشست و انتقادها بر طالبان از آنها پرسیدیم، اما پاسخی از سخنگوی این گروه دریافت نکردیم.
اما پیش از این گفته بودند که برای پیشرفت اقتصاد افغانستان تلاش میکنند.
رویکرد نادرست طالبان ظرفیت نهادهای مهم اقتصادی را کاهش دادهاست.مشاور سیاسی مأموریت امریکا در سازمان ملل متحد
جان کیلی مشاور سیاسی مأموریت امریکا در سازمان ملل متحد با انتقادهای شدید از طالبان گفت: "سرکوب از سوی طالبان و مدیریت نادرست اقتصادی، بحران اقتصادی دراز مدت را بیشتر کرده و رویکرد نادرستشان ظرفیت نهادهای مهم اقتصادی را کاهش دادهاست."
بهگفتهٔ جان کیلی، معلومات سازمان توسعهیی سازمان ملل متحد (یواندیپی) نشان میدهد که طالبان در ۱۲ ماه حاکمیتشان، اقتصاد افغانستان را ۱۰ سال به عقب بردند.
این نمایندهٔ امریکا با اشاره به محدودیتهای وضع شده بر زنان از سوی طالبان گفت، بدون سهم زنان در اقتصاد افغانستان، پیشرفت اقتصادی این کشور ناممکن است.
فرگس اکزلی هماهنگ کنندۀ سیاسی بریتانیا در سازمان ملل در این نشست نیز با زیر سؤال قرار دادن طالبان گفت، طالبان وعدههای داده شدهٔشان را با مردم افغانستان عملی نکردهاند.
فرگس اکزلی افزود، طالبان برای محدود ساختن زنان از سفر، کار و عدم دسترسی آنها به خدمات، اقدامات شدیدی را عملی کردند.
بهگفتهٔ او افغانستان تنها کشور جهان است که دخترانش از رفتن به مکاتب لیسه منع شدند و برای تشکیل یک حکومت فراگیر نیز تلاش صورت نگرفته است.
این نمایندهٔ انگلستانی در نشست یاد شده هشدار داد که "اگر طالبان رویکرد شان را تغییر ندهند، مهمتر از همه از حقوق بشر حفاظت نکنند وعدههای شان را برای مبارزه با هراسافگنی عملی نکنند، پس یک افغانستان با صلح و ثبات و مشروعیت را به چشم نخواهند دید".
اگر طالبان رویکرد شان را تغییر ندهند، پس یک افغانستان با صلح و ثبات و مشروعیت را به چشم نخواهند دید.فرگس اکزلی هماهنگ کنندۀ سیاسی بریتانیا در سازمان ملل
نمایندهٔ روسیه در این نشست سازمان ملل متحد یک بار دیگر خواستار رهایی پولهای منجمد شدهٔ افغانستان شد، اما نمایندهٔ بریتانیا در پاسخ به این درخواست گفت، این مسئولانه نیست که در نبود یک بانک مرکزی مستقل خواست رهایی این پولها مطرح شود.