روز جهانی کودک؛ هاجره: طالبان حق ما را زیر پا کردند

آرشیف - لیسه عالی زرغونه در شهر کابل

۲۰ نوامبر برابر است با روز جهانی کودک.

صندوق وجهی حمایت از کودکان سازمان ملل متحد (یونیسف) می‌گوید، در حالی که پسران در افغانستان به مکتب می‌روند، اما دختران بالاتر از صنف ششم از رفتن به مکتب محروم شدند و این موضوع سبب نگرانی والدین آنان شده است.

بهاره دانش‌آموز صنف هشتم مکتب است. او در سه سال گذشته در کنار رفتن به مکتب به خاطر پیدا کردن نان به خانوادهٔ ۵ نفری‌اش در شهر قلم می‌فروخت.

بهاره می‌گوید، از زمانی که حکومت طالبان مکاتب را بستند، تمام روز در شهر کار می‌کرد.

بهاره: طالبان گفتند که دوباره از خانه بیرون نشویم، در غیر آن شش ماه زندانی خواهید شد، حال در خانه هستم، و کار کرده نمی‌توانم .

او ادعا می‌کند که یک ماه پیش حین کار کردن توسط طالبان دست‌گیر شد و پس از سپری کردن شش روز در بازداشت از او ضمانت گرفتند که دیگر در شهر کار نکند:
"من دوباره به کار برگشتم، فکر کردم آن‌ها به من چیزی نمی‌گویند، اما زمانی که به کار رفتم، طالبان ما را بازداشت‌کردند، ما را لت و کوب کردند و گفتند چرا از خانه بیرون می‌شوید، ما کسی را برای عاید نداریم، یک شب ما را در حوزهٔ چهارم زندانی کردند و بعداً به بادام باغ بردند، از آنجا به پلچرخی انتقال دادند و گفتند شما باید زندانی شوید، ما برای شان گفتیم که چه گناه کردیم، چهار شب در پلچرخی بودیم، پس از آن شصت ما را گرفتند و گفتند که دوباره از خانه بیرون نشویم، در غیر آن شش ماه زندانی خواهید شد، حال در خانه هستم، و کار کرده نمی‌توانم و در خانه نشستیم."

بهاره می‌گوید، دختران خرد سال دیگر نیز با او در شهر کار می‌کردند، اما طالبان آن‌ها را نیز بازداشت کرد و پس از گرفتن ضمانت آن‌ها را خانه نشین کرد.

در مورد ادعا‌های وی از عبدالنافع تکور، سخنگوی وزارت داخلهٔ حکومت طالبان و خالد زدران، سخنگوی فرماندهی ‌امینه آن‌ها در کابل پرسیدیم، اما پاسخی دریافت نکردیم.

پدر بهاره مریض است و مادرش به رادیو آزادی گفت، حکومت طالبان با آن‌ها وعدهٔ کمک مالی را کرده بود، اما به گفتهٔ او، در یک ماه گذشته هیچ کمک مالی دریافت نکرده‌اند.

محمد اگ‌ایووا، نمایندهٔ صندوق کودکان ملل متحد (یونیسف) به مناسبت روز جهانی کودکان در صفحهٔ توییتر خود نوشته است، برای مادران و پدران این بسیار دشوار است که پسران‌شان آموزش ببینند، اما دختران‌شان از آموزش محروم باشند.

آقای ایووا می‌گوید، کارکنان صحی زن در نجات دادن زندگی انسان‌ها نقش بسیار مهم دارند و آموزش کارکنان صحی زن بیشتر وابسته به دورهٔ لیسه است.

او افزوده که از همین رو بدون سهم زنان داشتن یک سیستم صحی کامل ناممکن است.

هاجره: در حالیکه برادرم به مکتب می‌رود، اما ما را خانه نشین کردند، حق ما را زیر پا کردند

هاجره، دانش‌آموز صنف ششم می‌گوید، برادرش هر روز به مکتب می‌رود، اما بیشتر از یک سال می‌شود که طالبان او را اجازهٔ رفتن به مکتب نمی‌دهند و این رویکرد دوگانه او را آزار می‌دهد:

"ما دو سال می‌شود از مکتب محروم شدیم، طالبان برای ما اجازهٔ رفتن به مکتب را نمی‌دهند، در حالیکه برادرم به مکتب می‌رود، اما ما را خانه نشین کردند، حق ما را زیر پا کردند، خواست ما این است که هرچه زودتر مکاتب باز شود."

حکومت طالبان به تازگی در این مورد چیزی نگفته‌، اما سخنگویانش پیش از این همواره گفته اند که برای بازگشایی مکاتب منتظر فرمان رهبر شان هستند.

از سال ۱۹۵۴ به این‌سو هر سال از ۲۰ نوامبر به عنوان روز جهانی کودکان بزرگداشت می‌شود.

هدف از بزرگداشت از این روز این است که در سطح جهان باید برای کودکان کار شود، آگاهی عامه داده شود و از کودکان مراقبت بهتر شود.

در سال ۱۹۸۹ به منظور حمایت از حقوق کودکان، کنوانسیون حقوق کودکان نیز توسط سازمان ملل متحد ایجاد شد.

هر چند افغانستان این کنوانسیون را امضا کرده، اما علاوه بر نقض حقوق کودکان در طول جنگ در سال‌های گذشته، بسته ماندن مکاتب دختران بالاتر از صنف ششم در سال گذشته بزرگترین نقض این کنوانسیون خوانده شده است.