حکومت طالبان عملیات تخریب ذخیره گاه های بته ومان در ولایت فراه را آغاز کرد

تصویر آرشیف: جمعآوری حاصلات کشتزار های مواد مخدر

مسوولان محلی حکومت طالبان در ولایت فراه از آغاز تخریب ذخیره گاه های بته ومان و تخریب کارخانه های تولید مواد مخدر در این ولایت خبر میدهند.

ملا هبتالله آخندزاده، رهبر طالبان در یک حکم تازه به حکومت طالبان دستور داده است که تمامی مواد مخدر کشف شده، به شمول بته ومان را از بین ببرد.

همزمان با صدور این حکم، مسوولان محلی حکومت طالبان عملیات به هدف آتش زدن ذخیره گاه های بته ومان و کارخانه های تولید مواد مخدر را در ولسوالی های بکواه و خاک سفید این ولایت آغاز کرده اند.

یک قوماندان محلی حکومت طالبان در ولسوالی بکوا که نخواست نامش در گزارش ذکر شود، به رادیو آزادی گفت که در این عملیات تمامی ذخیره های بته ومان، همراه با کارخانه های شیشه و هیرویین آتش زده میشود.

" از امروز به بعد هر مسوول حق دارد، در جای که کارخانه را دید، آن همراه با تمامی وسایل آن آتش بزند و کسانی که در پیوند به آن دستگیر میشوند، به آنان جزا داده شود، چون اینها به گپ نمی فهمند، یک بار و دوبار نیست، ده بار برای شان گفته شده که کارخانه ها بسته شوند، اما این مردم به گپ نمی فهمند."

ملا هبت الله رهبر طالبان

بته ومان یا بندک در گذشته در ولایت فراه و برخی ولایتهای مرکزی افغانستان بگونه وحشی می رویید، اما از سال ۲۰۱۷ به اینسو مردم محل آن را اهلی ساخته و بگونه للمی کشت میکنند.

پس از پروسس، از بته ومان ماده سفید رنگی بنام ایفیدره (Ephedrine) بدست میآید و از آن بجای مواد کیمیاوی یا تیزابها، در تولید شیشه و هیرویین استفاده میشود.

صادق، باشنده ولسوالی خاک سفید ولایت فراه به رادیو آزادی گفت که کارخانه های پروسس بته ومان به شکل خیلی ابتدایی آن ساخته شده و در حال حاضر هزاران تن بته ومان در آن جابجا شده است.

" در بیرلهای سبز رنگ تر شده و بعداً از آب بیرون کشیده میشود و با میده کردن آن در آسیاب، با استفاده از پترول از آن ایفیدره بدست میآید، کارخانه خاصی ندارد. در هر گدام به مقدار زیاد ومان جا بجا شده بود، در هرجا چهار – پنج خروار وجود داشت."

حکومت طالبان نتوانسته است به خواست دهقانان برای کشت جایگزین کوکنار٬ کمک کند

بر بنیاد معلومات باشنده گان محل، در حال حاضر یک سیر ومان در ولایت فراه در بدل سه هزار کلدار پاکستانی به فروش میرسد.

سید نجیبالله احمدی رییس پیشین سروی مواد مخدر وزارت داخله میگوید، تولید شیشه و هیرویین با استفاده از ومان در افغانستان بیشتر شده است.

" بازار میتامفیتامین یا (شیشه) خیلی رشد کرده، در ولایتهای مختلف کارخانه های وجود دارد که توسط گروههای ویژه امنیت آن تامین میشود و فعلاً متاسفانه شیشه افغانستان به کشورهای دور رسیده و دوربین سازمان ملل متحد و کشورهای که با مواد مخدر مبارزه میکنند بر افغانستان متمرکز است و گزارشهای ویژه را ترتیب میکنند."

پیش از این در تولید هیرویین در افغانستان از تیزابهای استفاده می شد که از راه ایران به افغانستان قاچاق میگردید، اما در سالهای اخیر تولید شیشه و هیرویین با استفاده از بته ومان در فراه و هلمند افزایش یافته، زیرا شیشه تولید شده با استفاده از ومان، در مقایسه به شیشه تولید شده با استفاده از تیزابها خالص تر و قیمت آن در بازارهای جهانی بیشتر است.

گزارش: حفیظ الله نورزاد