دفتر هماهنگی امور بشردوستانۀ سازمان ملل متحد (اوچا) بار دیگر از محدود شدن و یا قطع خدمات صحی به برخی نیازمندان در افغانستان به دلیل کمبود بودجه هشدار داده است.
اوچا روز یکشنبه در صفحهٔ ایکس و یا تویتر سابق خود نوشته که بیش از ۱۰۰ هزار نفر در افغانستان از خدمات صحی و تغذیه به گونهٔ نسبی و یا کلی محروم شده اند.
اوچا افزوده است، هرچند در ولایاتی که اولویت بندی شده، بستههای غذایی برای کودکان زیر پنج سال رسیده است، اما ۳۶ هزار و ۶۰۰ کودک زیر پنج سال از این بستههای غذایی محروم شدهاند.
این درحالیست که برخی از خانوادههای نیازمند در ولایات مختلف از نبود خدمات صحی و عدم دسترسی آسان به این خدمات شکایت دارند.
فهمیه، باشندهٔ ولایت پکتیا به رادیو آزادی میگوید، کودک سه سالهاش سوء تغذیه است و به علت نبود امکانات صحی در قریه، او را برای درمان به مرکز شهر آورده است:
"این طفلکم است، خیلی ضعیف و لاغر است، مثل طفل یک ساله معلوم میشود، خیلی وقت است که همین قسم ضعیف و ناتوان است و در راه رفته نمیتواند، صبح امروز به قریه نزد داکتر بردمش، داکتر گفت که سوء تغذی شده و به مرکز شهر، شرنه ببرش تا خوب شود به همین منظور اینجا آوردمش."
یک باشندۀ شهر هرات که نظامی پیشین است و به علت مشکلات امنیتی نمیخواهد نامش در گزارش ذکر شود، میگوید، هفت کودک دارد که دو تن آن دچار سوء تغذیه اند.
او به رادیو آزادی گفت، به خدمات صحی دسترسی ندارد و تا به حال هیچ کمکی هم دریافت نکرده است:
"خدمات صحی به ما نزدیک نیست چون راه خیلی دور است، همی چند دانه طفل خورد و ریزه که هم داریم، امکاناتش نیست که اینها را نزد داکتر ببریم، از توان ما نمیشود، خدمات صحی، کمک و دارو و دوا به ما صورت نگرفته است."
محمد یوسف، باشندهٔ کابل به رایو آزادی میگوید، دوسال میشود که بیکاری است و به علت فقر توان سیر کردن شکم کودکانش را ندارد و از همین رو یک کودکش سوء تغذیه است:
"در افغانستان بیماری به اوج خود رسیده است، همین بیکاری باعث شده است که اقتصاد خانوادهها ضعیف شود، با توجه به افزایش بیکاری شماری زیاد از خانوادهها نمیتوانند غذای مورد نیاز فرزندان خود را مرفوع کنند، من خودم صاحب شش فرزند هستم و فرزند خوردم تقریباً از یک و نیم سال به اینسو سوء تغذی است، اکنون شماری زیاد از سازمانها نیز کمکهای خود را متوقف کردند."
اوچا پیش از این نیز هشدار بود داده بود که در صورت ادامهٔ کمبود بودجه برای کمک به مردم افغانستان، ۱۷۳ مرکز سیار خدمات صحی و تغذیه مسدود خواهد شد که در نتیجه ۷۰ هزار و ۲۰۰ کودک زیر پنج سال از خدمات صحی و تغذیه محروم خواهند شد.
به اساس گزارش این سازمان، افغانستان در جهان کشوری است که با عمیق ترین بحران بشری مواجه است که در حال حاضر ۲۹.۲ میلیون تن در آن به کمکهای بشردوستانه نیاز دارند که از این میان ۳ میلیون نفوس آن با قحطی مواجه اند و ۳.۲ میلیون کودک آن دچار سوء تغذیه اند.