با فرا رسیدن فصل زمستان در افغانستان، موج برگشت مهاجرین افغان از پاکستان و ایران هم شدت گرفته است.
براساس گزارش ها هزار ها تن از این دو کشور همسایه بگونه جبری به افغانستان برگشتانده شده اند.
نهاد پژوهشی موسوم به (The Blue Truth) که عمدتا مسایل پاکستان و منطقه را بررسی می کند به روز سه شنبه در شبکه ایکس، تویتر سابق نوشت که از اول نومبر ۲۰۲۳ الی اول جنوری ۲۰۲۴ بیش از ۴۵۶ هزار مهاجر افغان که بدون اسناد قانونی در پاکستان زندگی میکردند بگونه جبری به افغانستان برگشته اند.
از سوی هم اداره مهاجرت ملل متحده (IOM) در یک گزارش خود گفته است که نزدیک به ۳۸۴هزار مهاجر افغان از ۱۵ سپتمبر تا ۲۳ دسمبر از پاکستان برگشته اند که در این میان ۳۱۱ هزار تن آنان از گذرگاه تورخم و متباقی از گذرگاه سپین بولدک وارد خاک افغانستان شده اند.
حکومت موقت پاکستان پس از اول نومبر۲۰۲۳ روند اخراج مهاجرین فاقد اسناد قانونی در آنکشور را آغاز کرد و گفت که حدود یک اعشاریه هفت میلیون مهاجر افغان که بدون داشتن اسناد قانونی اقامت در مناطق مختلف این کشور بود و باش دارند از پاکستان اخراج خواهند شد.
در میان اخراج شده های جبری کسانی هم شامل اند که پس از برگشت طالبان به قدرت در اگست ۲۰۲۱، به پاکستان پناه برده بودند و برخی آنها منتظر پذیرفته شدن در کشورهای سومی از جمله ایالات متحده امریکا بودند.
هزار ها مهاجر بدون اسناد در این سه ماه گذشته در حالی از پاکستان به افغانستان بگونه جبری برگشتند که افغانستان در انتظار یک زمستان سخت بود.
برنامه جهانی غذا به روز سه شنبه در شبکه ایکس، تویتر سابق گفت که هنوز هم روند اخراج خانواده های افغان بگونه جبری از پاکستان ادامه دارد.
این سازمان افزوده که این مهاجرین با دست خالی برمیگردند و حتی جای برای رفتن هم ندارند.
محمد الله یکتن از مهاجرین افغان که در ماه دسمبر از پاکستان به افغانستان بگونه جبری برگشت داده شده اظهارات برنامه جهانی غذا را تایید می کند و می گوید:
" با زمستان شدید مواجه استیم، در خانه گاز و چوپ برای سوختاندن و گرم شدن نداریم، گاز و چوپ بسیار قیمت استند و در این بخش نه کسی با ما کمک کرده و نه کسی به ما توجه کرده است."
پاکستان تنها کشوری همسایه افغانستان نیست که مهاجرین افغان فاقد اسناد قانونی اقامت را از کشورش خارج کرده است، ایران هم اخیراً به اخراج مهاجرین افغان شدت بخشیده است.
رسانه های ایرانی از جمله تهران تایمز روزگذشته خبر داد که در ۹ ماه گذشته بیش از ۵۰۰ هزار مهاجر افغان از مرز دوغارون ایران اخراج شده اند.
در این خبر به نقل از سردار مجید شجاع قوماندان مرزی ولایت خراسان رضوی ایران آمده که این مهاجرین از سرتاسر این کشور جمع آوری شده و از مرز دوغارون واقع در ولایت خراسان رضوی به افغانستان انتقال داده شده اند.
شماری از مهاجرین افغان که از ایران به افغانستان بگونه جبری برگشته اند می گویند که در وضعیت رقت باری به سر میبرند.
حسیب الله الکوزی یکی از آنهاست که می گوید:
" فعلا که افغانستان برگشته ایم، پیدا کردن کار و نان به یک چالش مبدل شده و بسیار سخت است و هیچ کسی هم کمک نمی کند و مانند من کسانی که برگشته اند با مشکلات زیاد دست و پنجه نرم می کنند."
تهران تایمز نوشته که ایران در حال حاضر میزبان هشتصد هزار مهاجر افغان دارای اسناد قانونی اقامت و حدود دونیم میلیون مهاجر افغان بدون اسناد قانونی اقامت است.
اخراج پناهجویان افغان بگونه جبری از ایران و پاکستان واکنش های را هم به همراه داشته است.
سراج الدین حقانی سرپرست وزارت داخله حکومت طالبان هفته گذشته گفت که کشورها باید با مهاجرین افغان مطابق موازین بین المللی رفتار کنند.
حکومت طالبان و برنامه جهانی غذا از کمک رسانی به مهاجرین برگشت داده شده خبر داده اند اما شماری از این مهاجرین شکایت می کنند که کمک ها به نیازمندان اصلی نرسیده و یا هم اصلاً بسنده نیستند.