واکنش‌ها به درخواست محکمه بین‌المللی جزایی برای حکم بازداشت دو رهبر طالبان

ریچارد بنیت

ریچارد بنیت، گزارشگر ویژه سازمان ملل متحد برای حقوق‌بشر افغانستان، درخواست حکم بازداشت دو رهبر ارشد طالبان به شمول ملا هبت الله آخندزاده رهبر آن‌ها از سوی محکمه بین المللی جزایی را یک گام مهم در راستای پاسخ‌گویی در افغانستان خواند. 

آقای بنیت روز گذشته در ایکس، توییتر سابق نوشت که این درخواست به رهبران طالبان یک پیام قوی می‌رساند که عدالت در برابر جنایات ناپسند آن‌ها تامین خواهد شد.

به گفتۀ او، این اقدام همچنان به افغان‌ها پیام این را می رساند که حقوق شان فراموش نشده است.

شهرزاد اکبر رئیس پیشین کمیسیون حقوق بشر

این یک اقدام مهم است. ما بیش از پنج‌دهه بی‌عدالتی و فرهنگ معافیت در افغانستان مواجه بودیم.

شهرزاد اکبر رئیس یک نهاد حقوق بشری موسوم به رواداری و رئیس پیشین کمیسیون مستقل حقوق بشرافغانستان در این مورد به رادیو آزادی گفت که این یک گام مهم در راستای تامین عدالت بعد از دهه‌ها بی عدالتی است.

"این یک اقدام مهم است. ما بیش از پنج‌دهه بی‌عدالتی و فرهنگ معافیت در افغانستان مواجه بودیم و این که محمکه بین المللی این تصمیم را گرفته از چند لحاظ یک اقدام تاریخی است یکی این‌که تصمیم در مورد افغانستان است و دوم این‌که تصمیم بر مبنای تبعیض جنسیتی صورت گرفته است که نه تنها برای افغانستان مهم است بل‌که در دیگر جاها که با مشکل مشابه مواجه اند، می‌شود از آن استفاده کرد."

دیدبان حقوق بشر در واکنش به این اقدام محکمه بین المللی عدالت در ایکس، توییتر سابق نوشته که: "در حالی که عدالت در افغانستان وجود ندارد، درخواست محکمه بین المللی برای حکم بازداشت رهبران طالبان، راه اساسی را برای پاسخ‌گویی باز می کند."

این سازمان گفته که حکومت‌ها باید به صورت علنی از این ماموریت مستقیم محکمه بین المللی جزایی حمایت کنند.

بیشتر در این باره: حکومت طالبان در سال ۲۰۲۴ فرمان های محدود کنندۀ بیشتر را بر زنان وضع کردند
در حالی که عدالت در افغانستان وجود ندارد، این درخواست راه اساسی را برای پاسخ‌گویی باز می کند.

فرشته عباسی، پژوهشگر بخش افغانستان در دیدبان حقوق بشر در این مورد به رادیو آزادی گفت:

"این یک دستاورد و پیشرفت بزرگ است که نشان می‌دهد که هرچند راه رسیدن به عدالت طولانی، اما در پیشروی ما قرار دارد. کسانی که مرتکب جرایم سنگین و نقض حقوق بشر می‌شوند، روزی پاسخ‌گو خواهند بود. امیدواریم که تحقیقات محکمه بین المللی جزایی ادامه یابد و فراتر از این گسترش یاید. جنگجویان بین المللی از جمله داعش که متهم به جنایات جنگی در افغانستان استند هم باید مورد بررسی قرار گیرند."

همچنان نمایندگی دایمی افغانستان در سازمان ملل متحد در این مورد اعلامیه‌ای را نشر کرده که گفته است: «زنان و دختران افغان رنج های بی سابقه‌ای را متحمل شده‌اند. از حق تحصیل و کار محروم شده‌اند. صدای آنها خاموش شده است، آنها زندانی شده‌اند و از زندگی عمومی حذف شده اند...و این وضعیت در اساسنامه روم به عنوان ظلم و ستم و جنایات آشکار مدنظر گرفته شده اند.»

میرعبدالواحد سادات، رئیس انجمن حقوق‌دانان افغانستان در گفتگو با رادیو آزادی، اقدام تازه محکمه بین المللی جزایی را برای فشار آوردن به طالبان مهم خواند.

"این یک نهاد معتبر بین المللی است و تصامیم و اقدامات آن پیامد های قوی دارد. چنین نهاد های بین المللی تحت تاثیر سیاست‌ی بین المللی هم قرار می گیرند. این یک تهدید بزرگ برای طالبان است.

Your browser doesn’t support HTML5

درخواست محکمۀ جزای بین‌المللی مبنی بازداشت رهبران طالبان چه پیامی دارد؟

دستور حکم بازداشت رهبر گروه طالبان و رئیس ستره محکمه این گروه

محکمه بین المللی جزایی دستور حکم بازداشت ملا هبت الله آخندزاده، رهبر گروه طالبان و عبدالحکیم حقانی رئیس ستره محکمه این گروه را صادر کرده است.

کریم خان، سارنوال محکمۀ بین المللی جزایی روزگذشته گفت که درخواست دستور بازداشت شماری از رهبران طالبان در افغانستان از جمله ملا هبت‌الله آخندزاده، رهبر آن‌ها را کرده که متهم به جنایات علیه بشریت، به دلیل تبعیض گسترده علیه زنان و دختران افغان هستند.

در اعلامیه‌ای که از سوی دفتر کریم خان منتشر شده، گفته شده که شواهد جمع آوری شده به حیث بخشی از تحقیقات، دلایل معقول را برای این باور فراهم می‌کند که ملا هبت‌الله آخندزاده و عبدالحکیم حقانی را مسئول جنایت علیه بشریت، آزار و اذیت مبتنی جنسیت خوانده است.

بیشتر در این باره: سارنوال محکمۀ بین‌المللی جزایی برای صدور حکم بازداشت دو رهبر طالبان بشمول ملا هبت‌الله آخندزاده درخواست کرد

حقانی از سال ۲۰۲۱ میلادی به حیث رئیس ستره محکمۀ حکومت طالبان کار کرده است.

از قول کریم خان سارنوال محکمۀ بین‌المللی جزایی گفته شده که این آزار و اذیت از ۱۵ اگست ۲۰۲۱ تا امروز، در افغانستان، صورت گرفته و ادامه دارد.

حکومت طالبان رسماً در این مورد هنوز واکنش نشان نداده و نه هم سخنگویان این حکومت به پرسش های رادیو آزادی در این راستا پاسخ دادند.

این بار نخست است که محکمه بین المللی جزایی چنین در تصمیمی را علیه آنعده از رهبران طالبان اتخاذ کرده که ظاهراً به خارج از افغانستان سفر نمی‌کنند.

فعالان حقوق زنان و دختران از این فیصله محکمه بین المللی جزایی استقبال کرده اند و خواستار فشارهای بیشتر بر طالبان شده‌اند.

بیشتر در این باره: دیدبان حقوق بشر: خشونت در برابر زنان افغان تنظیم‌شده و سیستماتیک است

با برگشت طالبان به قدرت در بیش از سه سال گذشته در افغانستان، دانش آموزان دختر از آموزش در مکاتب بالاتر از صنف ششم محروم شده اند و دروازه‌های پوهنتون‌ها هم به روی دانشجویان دختر مسدود اند.

زنان در افغانستان اجازه رفتن به پارک‌های تفریحی، حمام‌های عمومی و باشگاه‌های ورزشی را ندارند و همچنان بدون محرم به سفرهای طولانی رفته نمی توانند.

طالبان به تازگی از ممنوعیت آموزش تخصصی برای زنان و دختران در انستیتیوت‌های طبی خبر داد که واکنش‌های تندی را برانگیخت.