لینک‌های قابل دسترسی

خبر تازه
چهارشنبه ۱۴ قوس ۱۴۰۳ کابل ۰۴:۰۶

دیدبان حقوق بشر: خشونت در برابر زنان افغان تنظیم‌شده و سیستماتیک است


سازمان ملل کمپاین ۱۶روزه مبارزه علیه خشونت بر اساس جنسیت را آغاز کرد.
سازمان ملل کمپاین ۱۶روزه مبارزه علیه خشونت بر اساس جنسیت را آغاز کرد.

با آغاز کمپاین بین‌المللی ۱۶روزه جلوگیری از خشونت در برابر زنان، دیدبان حقوق بشر (هیومن رایتس واچ) می‌گوید که وضعیت زنان و دختران افغان تحت حاکمیت طالبان هنوز هم نیازمند توجه جهانی است.

این سازمان به روز دوشنبه ۲۵ نوامبر در اعلامیه‌ای گفته که خشونت در برابر زنان و دختران در افغانستان تنظیم شده و سیستماتیک است.
در ادامه آمده که طالبان مردان را نیز مجبور می‌کنند تا از دستورات آنان در بخش وضع محدودیت‌ها بر زنان پیروی کنند.
به‌گونه مثال یادآوری شده که هرگاه یک زن بر ضد طالبان اعتراض کند و یا لباسش با معیارهای تعیین‌شده آنان سازگار نباشد، مردان خانوادۀ او مجازات می‌شوند.

دیدبان حقوق بشر گفته که دختران بالاتر از صنف ششم از آموزش محروم هستند و این محدودیت‌ها فقط به خاطر جنسیت بر آنان تطبیق می‌شود.
اما در گزارش آمده که با این همه دشواری‌ها، زنان و دختران افغان برای به‌دست آوردن آزادی‌هایشان مبارزه می‌کنند.

در این حال، شماری از زنان افغان می‌گویند که حکومت طالبان در سه سال گذشته محدودیت‌های شدید را بر زنان اعمال کرده و این محدودیت‌ها هر روز در حال افزایش است.

لیمه امیری، یکی از فعالان حقوق زن، در این مورد به رادیو آزادی گفت:
«ظلم طالبان بر زنان تا زمانی ادامه می‌یابد که جهان در برابر آن به‌گونه جدی ایستادگی نکرده باشد. اگر طالبان بر کار و آموزش زنان و دختران محدودیت وضع می‌کنند و ظلم‌های دیگر را انجام می‌دهند، اما جهان تنها این وضعیت را تماشا کرده و تقریباً از طالبان حمایت می‌کند. این حمایت طالبان را بیشتر تشویق می‌کند که محدودیت‌ها را در برابر زنان گسترش دهند.»

یک باشنده شهر کابل که نخواست نامش در گزارش گرفته شود، به رادیو آزادی گفت که در پایان دادن به محدودیت‌ها در برابر زنان همکاری جهانیان بسیار مهم است.
«ما می‌بینیم که روزبه‌روز محدودیت‌ها در برابر زنان و دختران بیشتر می‌شود. زنان و دختران در داخل خانه هیچ کاری کرده نمی‌توانند به جز این که صدای‌شان را به جهانیان برسانند. اگر جهان بخواهد این حالت به پایان برسد، باید محدودیت‌ها بر طالبان را زیادتر سازد.»

این در حالی است که سازمان ملل متحد با تجلیل از روز جهانی محو خشونت علیه زنان، کمپاین ۱۶روزه مبارزه در برابر خشونت بر اساس جنسیت را نیز آغاز کرده است.
سازمان ملل متحد گفته که این کمپاین به تاریخ ۲۵ نوامبر آغاز شده و تا دهم دسامبر ادامه می‌یابد.

از سوی دیگر، ریچارد بنت، گزارشگر ویژه این سازمان در امور حقوق بشر افغانستان، بر ادامه سیاست سرکوب‌کننده حکومت طالبان در برابر زنان و دختران افغان ابراز نگرانی کرده و گفته که طالبان یک سیستم تبعیض و ظلم ایجاد کرده‌اند که به معنای جرایم ضد بشریت است.

او ناوقت روز دوشنبه به مناسبت روز جهانی محو خشونت علیه زنان در یک پیام ویدیویی گفته که قانون امر به معروف و نهی از منکر حکومت طالبان «یک قانون ناظر اخلاقی سرکوب‌کننده است که عمل ظالم و ستم بر علیه زنان و دختران را بیشتر تقویت می‌کند.»

سیف‌الاسلام خیبر، سخنگوی وزارت امر به معروف و نهی از منکر حکومت طالبان، به پرسش‌های رادیو آزادی در این باره پاسخ نداد.
اما حمدالله فطرت، معاون سخنگوی حکومت طالبان، به‌تازگی در صفحۀ ایکس (توئیتر سابق) خود ادعا کرده که این وزارت در شش ماه گذشته در کنار رسیدگی به هزار قضیه خشونت علیه زنان، در سه سال گذشته جلو پنج هزار نکاح اجباری را گرفته است. همچنین، در این مدت برای ۲۰ هزار زن حق مهر و میراث‌شان را به اساس شریعت داده است.

گزارش‌هایی که در مورد خشونت بر علیه زنان از افغانستان منتشر می‌شود، یکی از بالاترین میزان خشونت بر زنان در سطح جهان است.
گزارش‌هایی که در مورد خشونت بر علیه زنان از افغانستان منتشر می‌شود، یکی از بالاترین میزان خشونت بر زنان در سطح جهان است.

حکومت طالبان در ماه اگست سال جاری قانون امر به معروف و نهی از منکر را اعلام کرد.
این قانون به محتسبین وزارت امر به معروف و نهی از منکر حکومت طالبان صلاحیت داده که برای تخطی‌کننده‌ها از هشدار گرفته تا زندانی کردن جزا تعیین کنند.

در ماده ۱۳ این قانون، صدای زن «عورت» خوانده شده و تا جایی که زنان از آوازخوانی، نعت‌خوانی و قرائت به صدای بلند منع شده‌اند.
هرچند این قانون در داخل و خارج به شکل گسترده محکوم شد، اما مقام‌های حکومت طالبان بر تطبیق کامل آن تأکید کرده‌اند.

XS
SM
MD
LG