لینک‌های قابل دسترسی

خبر تازه
پنجشنبه ۷ حمل ۱۴۰۴ کابل ۰۵:۵۵

جانشین ملا عبدالغنی برادر تعیین شد


رهبر طالبان ملا محمد عمر یک شخصی را که قبلا چندین سال را در زندان گوانتانامو سپری کرده است، به جای ملا عبدالغنی برادر تعیین کرد.

به نظر تحلیل گران این تعیینات بدون مشوره با شورای کویته و به تصمیم مستقیم ملا محمد ، نشان می دهد که در سطح رهبری طالبان تا چه حد هیجان وجود دارد و رهبران طالبان نمی خواهند در یک محل تجمع کنند که مبادا همه هدف عملیات قرار بگیرند.

از سوی دیگر عده ای به این نظر اند که هرچند امریکا از بازداشت بعضی رهبران طالبان افغان در پاکستان خرسند می باشد، ولی این عمل برای مذاکرات صلح که افغانستان با طالبان مد نظر دارد ضربه شدید وارد می کند.

روزنامه نیویورک تایمز در شماره روز چهارشنبه خود نوشته است:
ملا محمدعمر رهبر طالبان ، عبدالقیوم ذاکر را که در حدود سی سال عمر دارد به عوض ملا برادر تعیین کرده است تا امور جنگی طالبان را اداره کند. ذاکر که در اوایل حکومت طالبان عبدالله غلام رسول نام داشت در سال 2001 توسط قوای امریکا دستگیر شده و در سال 2007 از زندان گوانتانامو آزاد شد.

به نوشته روزنامه تعیینات نو چنین معنی دارد که طالبان بالاخره خبرها را در مورد دستگیر شدن اعضای برجسته و شناخته این گروه تصدیق می کنند و در تلاش پر کردن جای های آن ها می باشند.

در عملیات امنیتی پاکستان ملا عبدالکبیر که یک عضو دیگر شورای کویته به شمار می رفت و دو والی تعین شده طالبان به ولایات شمالی افغانستان نیز دستگیر شدند. ولی ملا عبدالکبیر بعدا به دلایل نا معلوم آزاد شد.

ملا معصوم که عضو دیگر شورای رهبری طالبان بنام شورای کویته می باشد نیز بدست مقامات پاکستانی افتاده است.

تحلیل گر افغان وحید مژده به روزنامه گفته است که تعیینات اخیر توسط ملا محمد عمر دو مفهوم دارد یکی این که او می خواهد دوباره به طرفداران خود اطمینان دهد که بر امور مسلط است و دستگیر شدن این افراد آن قدر تاثیری بر فعالیت های آن ها نه خواهد داشت، اما از سوی دیگر این تعیینات بدون مشوره با اعضا باقی مانده شورای کویته صورت گرفته است که نشان دهنده احتیاط و احساس بی امنیتی در بین طالبان می باشد زیرا آن ها نمی خواهند که همه در یک محل جمع شوند و جای آنها افشا گردد.

ولی مقامات امریکایی می گویند که با وصف همه این ضربات، طالبان هنوز هم عقیده دارند که در این جنگ پیروز خواهند شد و می خواهند قوای خارجی را در کشور خود خسته و فرسوده بسازند.

به هر حال ایالات متحده بازداشت رهبران طالبان را در پاکستان یک قدم مهم و موثر می شمارد که بر عملیات این گروه بی تاثیر نه خواهد بود، اما یک عده از تحلیل گران به این نظر اند که بازداشت رهبران طالبان در حقیقت به تلاش های صلح حکومت افغانستان ضربه وارد کرده است.

به گفته تامس روتیگ دیپلومات عالی رتبه سابق سازمان ملل متحد می گوید از یک سو رییس سابق سی آی ای می گوید که زمان مذاکره با طالبان فرا رسیده و از سوی دیگر ادارات استخبارات پاکستان و امریکا افرادی را دستگیر می کنند که می توانستند یک راه تماس بین حکومت افغانستان و طالبان باشند.

به گفته آقای روتیگ این دستگیری ها در حقیقت دروازهء مذاکره با طالبان را بست و برنامهء رییس جمهور کرزی برای برگذاری جرگهء صلح با طالبان را شاید قبل از آن که آغار شود، به نا کامی روبرو گردد.

زیرا نظر به سخنان نماینده سابق سازمان ملل متحد و مقامات افغانستان ملا برادر یکی از افرادی بود که به احتمال قوی حکومت افغانستان با وی تماس بر قرار کرده بود و می توانستند از وی به حیث یک میانجی با طالبان استفاده کنند و با باز داشت او راه تماس با طالبان تا حد زیاد مسدود شده است.
XS
SM
MD
LG