لینک‌های قابل دسترسی

خبر تازه
دوشنبه ۴ حمل ۱۴۰۴ کابل ۰۵:۳۷

آیا جرگهء صلح فرصت واقعی برای برقراری صلح در افغانستان خواهد بود؟


هدف اصلی این جرگه سه روزه، ایجاد میکانیزم برای حرکت سیاسی به منظور پایان بخشیدن به خشونت های 9 ساله در افغانستان است.

حامد کرزی رییس جمهور افغانستان امیدوار است که مشوره های این جرگه زمینه را برای مصالحه با مخالفان مسلح که به گفته حکومت به دلایل مختلف ناراضی اند، فراهم سازد.

این پلان رییس جمهور کرزی دو بعد دارد.

اول دریافت راهی برای مصالحه با افراد ارشد مخالفان مسلح و دوم جذب مجدد افراد پایین رتبهء آن ها به زنده گی عادی.

در این جرگه که فردا چهارشنبه در زیر خیمهء لویه جرگه در پوهنتون پولی تخنیک کابل برگزار می شود، بیش از یک و نیم هزار نفر شرکت می کنند.

اشتراک کننده ها به 13 بخش تقسیم شده اند، یعنی اعضای شورای ملی افغانستان، شوراهای ولایتی، شورای های محلی، شورای ملی علما، برخی از سناتوران سابق، نماینده های زنان، جامعه مدنی، کوچی ها، مهاجران افغان در پاکستان و ایران و شماری از تاجران افغان و دیپلومات های خارجی شرکت خواهند کرد.

قبلاً گفته شده بود که احتمالاً ولسی جرگهء افغانستان به خاطر مشکلات اخیرش با حکومت در این جرگه شرکت نخواهد کرد.

اما حکمت الله فوشنجی مشاور محمد یونس قانونی رییس ولسی جرگهء افغانستان به رادیو آزادی گفت که آقای قانونی گفته است که شرکت در این جرگه اختیاری است.

سه گروه مخالف مسلح حکومت، طالبان، حزب اسلامی گلبدین حکمتیار و اعضای وابسته به شبکهء جلال الدین حقانی در این جرگه دعوت نشده اند.

ایتلاف تغییر و امید به رهبری عبدالله عبدالله که خودش را از مخالفان سیاسی حکومت می خواند، می گوید که در این جرگه دعوت نشده است.

نجیب یوسفی از اعضای این ایتلاف به رادیو آزادی با لحن انتقاد آمیزی می گوید که هدف اصلی حکومت رییس جمهور کرزی از این جرگه این است که مشروعیت از دست رفته اش را اعاده بکند.

اما گل آغا احمدی سخنگوی این جرگه در صحبت با رادیو آزادی گفت که در این جرگه موضوع موافقین و مخالفین مطرح نیست، بلکه مردم افغانستان در آن شرکت می کنند و می کوشند با مشوره راه را برای پایان جنگ در افغانستان پیدا کنند.

آیا این جرگه حمایت بین المللی را با خود دارد؟

رییس جمهور کرزی اندکی پس از برگشتش از مسافرت به امریکا چند هفته پیش گفت، ادارهء رییس جمهور اوباما از طرح تماس با مخالفان مسلح که از جنگ دست می کشند و قانون اساسی افغانستان را می پذیرند، حمایت کرده است.

ناتو که قوای چندین ملیتی اش از تقریباً 9 سال به این سو علیه شورشیان طالبان در افغانستان جنگیده است، هم از جرگهء ملی مشورتی صلح در کابل حمایت کرده است.

اما مارک سیدول نماینده ارشد ملکی این پیمان نظامی در کابل گفته است که نگرانی های در مورد برنامهء مصالحه با مخالفان موجود است و هر پروسهء صلح باید به قسمی انجام شود که پیشرفت های چندین ساله از حقوق بشر و حقوق زنان را پایمال نسازد.

بر اساس برخی از تحلیل ها، غرب از پیشکش پیشنهاد بزرگ به رهبری طالبان تشویش دارد و به این باور است که رهبران طالبان یا آنان که با القاعده ارتباط دارند در آینده افغانستان جای نخواهند داشت.

مقام های ارشد نظامی امریکا به این باورند که تا زمانی که طالبان در میدان های جنگ ضعیف نشوند، به مذاکره آماده نخواهند شد.

طالبان هم در گذشته، بار ها پیشنهاد حکومت افغانستان را به مفاهمه و مصالحه رد کرده و شرط گذاشته که قوای خارجی باید از افغانستان خارج شوند.

باتوجه به این همه حمایت ها و نگرانی ها، آیا جرگهء مشورتی صلح فرصتی واقعی برای برقراری صلح در افغانستان خواهد بود؟
XS
SM
MD
LG