لینک‌های قابل دسترسی

خبر تازه
پنجشنبه ۳۰ حوت ۱۴۰۳ کابل ۱۱:۳۶

«آی،اس،آی در پهلوی آموزش طالبان، در شورای رهبری این جنبش نیز نقش دارد»


بر اساس یک گزارش جدید، ادارهء استخبارات نظامی پاکستان نه تنها جنگ جویان طالبان را آموزش می دهد بلکه رسماً در شورای رهبری این جنبش نقش دارد.

درین گزارش که توسط انستیتوت اقتصاد لندن امروز نشر شد، آمده است که تحقیقات نشان می دهد که حمایت از طالبان، پالیسی رسمی ادارهء استخبارات نظامی پاکستان، آی، اس، ای، را تشکیل می دهد.

درین گزارش تحقیقی گفته شده که از مصاحبه با قوماندانان طالبان در برخی از نا آرام ترین مناطق افغانستان، چنین بر می آید که پاکستان از طریق تمویل، تسلیح و تجهیز، وسیعاً به حمایتش از شورشیان ادامه می دهد.

بر اساس این گزارش، برخی از وزیران دوران طالبان، یک تحلیل گر غربی و یک مامور ارشد سازمان ملل متحد در کابل با تایید این موارد، گفته اند که طالبان عمدتاً به تمویل از سوی آی، اس، آی، و گروه های در کشورهای خلیج، وابسته هستند.

تقریباً همه قوماندانان طالبان که درین گزارش با آن ها مصاحبه شده است، به این باورند که آی، اس، آی، در شورای رهبری طالبان موسوم به شورای کویته که مقرش در پاکستان است، نفوذ دارد.

درین گزارش بیشتر توضیح داده شده که نماینده های آی، اس، آی، به طور عضو یا ناظر درین شورا حضور دارند و از این رو ادارهء استخبارات پاکستان در بلند ترین سطح جنبش طالبان، دخیل است.

در گزارش هم چنان آمده است که آصف علی زرداری رییس جمهور پاکستان همراه با یک مامور ارشد آی، اس، آی، با 50 زندانی ارشد طالبان که در محل مخفی در پاکستان به سر می برند، ملاقات کرده و به ایشان گفته است که به خاطر دستگیر شده اند که او از سوی ایالات متحده امریکا زیر فشار بوده است.

در گزارش آمده است که این مساله بیان گر آن است که پالیسی در بلند ترین سطح حکومت ملکی پاکستان، تصویب می شود.

اما یک منبع دیپلوماتیک پاکستان این گزارش را ضعیف خوانده و گفته است که گفتگو با طالبان به حکومت افغانستان ارتباط دارد.

در پهلوی تحقیق انستیتیوت اقتصاد لندن، حکومت افغانستان هم در گذشته بارها از دخالت آی، اس، آی، در امور افغانستان انتقاد کرده است.

امرالله صالح رییس ادارهء استخبارات ملی افغانستان که هفته گذشته از سمتش استعفا داد، در مصاحبهء اختصاصی با خبر گزاری رویترز گفته است که آی، اس، آی، بخش از دورنمای تخریب در افغانستان است.

به گفته صالح، فراهم کردن شواهد در مورد دخالت آی، اس، آی، ضیاع وقت است، زیرا آن ها بخش قضیه اند و اردوی پاکستان و آی، اس، آی، که بخش از اردوست، می دانند که رهبران طالبان در کجا اند.

به گزارش خبرگزاری رویترز، هر چند روابط میان آی، اس، آی، و تندروان اسلام گرا از دیر زمانی وسیعاً مورد تردید بوده، اما حالا دریافت های این گزارش نگرانی های بیشتر را در غرب نسبت به تعهد پاکستان برای کمک به پایان جنگ در افغانستان، به وجود خواهد آورد.

در اوایل پارسال، آدمیرال مایک مولن، و جنرال دیوید پتروس دو بلند ترین مقام نظامی امریکا گفتند که نشانه های موجود است که از حمایت برخی از عناصر در آی، اس، آی از طالبان و القاعده حکایت می کنند.

آنان هم چنان گفتند که ادارهء استخبارات پاکستان باید چنین فعالیت ها را متوقف بسازد.

اما مقام های ارشد غربی از ترس آن که مبادا همکاری پاکستان با آن ها خراب شود، مایل نیستند درین مورد به طور علنی صحبت کنند.

واشنگتن تا حالا ملیاردها دالر پول را به خاطر مبارزه با تروریزم، هم در بخش نظامی و هم در بخش اقتصادی در اختیار پاکستان گذاشته است.

از سوی دیگر، بر اساس گزارش ها امریکا در جنگ افغانستان تقریباً سه صد ملیارد دالر مصرف کرده و حالا این جنگ سالانه برایش بیش از 70 ملیارد دالر تمام می شود.

مت والدمن نویسندهء این گزارش که با پوهنتون هارورد هم همکاری دارد، می گوید که ظاهراً دو رنگی حکومت پاکستان و آگاهی مردم امریکا و سیاست مداران این کشور از این مساله، می تواند اثرات بزرگ جغرافیایی سیاسی را به همراه داشته باشد.

والدمن در نتیجه گیری اش درین گزارش نوشته، تا زمانی که پاکستان در برخوردش تغییر وارد نکند، مشکل است که قوای بین المللی و افغان علیه شورشیان به پیشرفت دست یابند.
XS
SM
MD
LG