لینک‌های قابل دسترسی

خبر تازه
چهارشنبه ۶ حمل ۱۴۰۴ کابل ۰۴:۲۵

افغانستان می خواهد با کنوانسیون منع استفاده از مهمات خوشه یی بپیوندد


احمد ضیا سیامک هروی معاون سخنگوی ریاست جمهوری افغانستان
احمد ضیا سیامک هروی معاون سخنگوی ریاست جمهوری افغانستان
در ادامه تلاش ها به هدف عدم استفاده از سلاح سنگین در افغانستان، حکومت این کشور می خواهد که به کنوانسیون منع استفاده از مهمات خوشه یی بپیوندد.

کنوانسیون مهمات خوشه یی یا کلستر به تاریخ دهم اسد سال روان پیمان منع استفاده، تولید، ذخیره و انتقال مهمات خوشه یی را نافذ نمود.

ریاست جمهوری افغانستان می گوید، که حکومت افغانستان تاکید دارد، تا عضو این کنوانسیون شود.

احمد ضیا سیامک هروی معاون سخنگوی ریاست جمهوری افغانستان به رادیو آزادی گفت، در گذشته ها بمب های خوشه یی در افغانستان استفاده شده است، اما در حال حاضر حکومت افغانستان هیچ گونه مهمات خوشه یی در اختیار ندارد.

آقای سیامک افزود:
«حکومت افغانستان هیچ گاه بمب خوشه یی نه استفاده کرده و نه هم دارد. احتمالاً اگر نیروهای خارجی در اختیار داشته باشند ما از این ها خواهش می کنیم که تا همچو استفاده های نه کنند.»

پیش از این در سال 2008 میلادی روی پیمان منع استفاده از بمب های خوشه یی یا کلستر توافق شده بود، و تا اکنون بیش از 100 کشور آن را امضا نموده اند.

قرار است، این پیمان شش ماه پس از تصویب آن توسط پارلمان های 30 کشور به اجرا در آید.

به اساس گزارش ها در جریان ماه عقرب سال روان، کشور های عضو این کنوانسیون به هدف ایجاد پلان کاری جهت تطبیق این پیمان، در لاوس گرد هم خواهند آمد. گفته می شود، حکومت افغانستان نقش ناظر را در این نشست خواهد داشت.

از سوی هم کارشناسان امور نظامی افغان به این نظر اند، که پیوستن افغانستان به کنوانسیون مهمات منع استفاده از بمب های خوشه یی از اهمیت ویژه یی برخوردار است.

امرالله امان یک تن از کارشناسان امور نظامی به رادیو آزادی گفت:
«در جنگ های افغانستان نیروهای خارجی مواد کیمیاوی، سلاح های مختلف حتی همین حالا از این بمب ها استفاده می کنند.»

به باور شماری از کارشناسان نیرو های خارجی در افغانستان ممکن مهمات خوشه یی را در اختیار داشته باشند، چون گزارش های وجود دارد که از بمب های لایزری و مواد کیمیاوی در جنگ های افغانستان استفاده شده است.

بمب های کلستر صد ها بمب کوچکتر را در خود جا داده و ساحه وسیع را زیر پوشش قرار می دهد.

گفته می شود، قدرت های بزرگ چون روسیه، چین، ایالات متحده امریکا و کشور های هند، اسراییل و پاکستان از این معاهده حمایت نه کرده اند.


منیژه دیوه

XS
SM
MD
LG