لینک‌های قابل دسترسی

خبر تازه
سه شنبه ۹ ثور ۱۴۰۴ کابل ۰۹:۵۶

رنگین دادفر سپنتا در مورد گفتگو هایش با جانب امریکا به مشرانو جرگه معلومات داد


شورای امنیت ملی افغانستان می گوید با وجود که سه بار مذاکرات در خصوص ایجاد روابط درازمدت استراتیژیک میان ایالات متحده امریکا و افغانستان صورت گرفته اما تا هنوز هم اختلاف نظر ها در این زمینه وجود دارد.

تلاشی های خود سرانهء منازل مسکونی و کنترول زندان ها در افغانستان به وسیلهء نیروهای خارجی به خصوص امریکایی ها از اساسی ترین مسایلی است که تا اکنون میان دولت افغانستان و ایالات متحده امریکا در خصوص ایجاد روابط درازمدت استراتیژیک میان دوکشور روی آن اختلاف نظر وجود دارد.

رنگین دادفر سپنتا مشاور امنیت ملی افغانستان به روز سه شنبه در جلسه عمومی مشرانو جرگه گفت، با امضای این سند هیچ کشوری بخصوص امریکا نمی تواند دست به تلاشی خود سرانه در افغانستان بزنند و افغان ها را بازداشت و زندانی نماید.

به گفتهء آقای سپنتا، اگر روی این دو نکته میان دو کشور توافق صورت نگیرد،این سند به امضا نخواهد رسید.
وی گفت:
« یکی از اساسی ترین نکات مورد اختلاف ما در گفتگو های که سه روز قبل در واشنگتن داشتیم روی همین مساله است. اما ما می خواهیم که با امضای این قرارداد هیچ کشور خارجی به خصوص ایالات متحده امریکا در افغانستان نتواند شب در خانه های افغان ها رفته، خانه های افغان ها را تلاشی کند، اتباع افغانستان را دستگیر کند و یا در قلمرو افغانستان زندان داشته باشد. ما می خواهیم حاکمیت ملی خود را در قلمرو خود اعاده کنیم.»

به گفته مشاور امنیت ملی افغانستان، در گفتگو های تازه میان مقام های امریکایی و افغان از جانب امریکا تقاضا برای ایجاد پایگاه های دایمی نظامی این کشور در افغانستان مطرح نشده و افغانستان نیز برای ایجاد چنین پایگاه آمادگی ندارد.

آقای سپنتا که به تازه گی به منظور گفتگو در زمینهء تهیهء سند روابط دراز مدت استراتیژیک به امریکا سفر کرده بود گفت: در این دور مذاکرات روی بعضی مسایل مورد اختلاف دیگر توافق صورت گرفته است:
« تکیهء افغانستان بر چهار اصل است. اول تقویت ارگان های امنیتی و دفاعی افغانستان برای ده سال بعد از 2014، دوم دور نمای سیاست توسعه و رشد اقتصادی است. سوم تقویت ارگان های دولتی افغانستان می باشد و چهارم جغرافیای افغانستان در منطقه است.»

در جلسهء امروز مشرانو جرگهء افغانستان داکتر زلمی رسول وزیر امور خارجهء کشور نیز حضور داشت و گفت که این سند یک قرارداد نظامی نه بلکه یک قرارداد اقتصادی و اجتماعی نیز می باشد.

به گفته وزیر امور خارجه، با عقد این قرارداد کوشش صورت می گیرد تا مشکلات اقتصادی افغانستان نیز حل شود.

در همین حال شماری از سناتوران در این جلسه گفتند: روابط استراتیژیک باید بر اساس یک پیمان تامین شود نه در چوکات یک اعلامیه.

باقی بریال یک تن از این سناتوران در مورد گفت:
« این سند نباید در سطح اعلامیه و موافقتنامه باشد بلکه باید به سطح یک پیمان باشد و دو طرف یعنی افغانستان و امریکا در این پیمان سهم مساوی داشته باشند.»

در عین حال مشاور امنیت ملی افغانستان می گوید: در سند همکاری های درازمدت استراتیژیک میان امریکا و افغانستان این مساله نیز گنجانیده خواهد شد که هیچ کشوری اجازهء استفاده از قلمرو و تاسیسات افغانستان برخلاف کشور دیگر را نخواهد داشت.

این در حالیست که مقام های امریکایی گفته اند که در نظر دارند این روابط بر بنیاد یک اعلامیه تامین و برقرار شود.
XS
SM
MD
LG