لینک‌های قابل دسترسی

خبر تازه
جمعه ۵ ثور ۱۴۰۴ کابل ۱۰:۵۸

افغانستان یک برنامهء وسیع جمع آوری معلومات بایومیتری را روی دست دارد


نیویارک تایمز در گزارش خود می نویسد که از ماه سپتمبر گذشته به این سو افغانستان یگانه کشور جهان است که از همه مسافران هنگام خروج و دخول به این کشور در میدان هوایی بین المللی کابل نشان انگشت و عکس بر می دارد.

چندین کشور ی دیگر هم هستند که تنها از مسافران وارد عکس برمی دارند ولی هیچ کشور جهان از مسافران هم هنگام خروج و هم هنگام دخول معلومات بایومیتری اخذ نمی کند.

روزنامه می نویسد: دولت افغانستان به این هم اکتفا نمی کند بلکه در نظردارد تا از همهء اتباع کشور عکس، نشان انگشت و دیگر معلومات بایومیتری جمع آوری کند.

نظامیان امریکایی نیز از این اقدام دولت افغانستان پشتیبانی می کنند. عساکر امریکایی تا حال از دو ملیون افغانیکه در میدان عملیات با آنها روبرو شده اند یا برای وظیفه به اردوی امریکا و یا قرار دادیان مراجعه کرده اند، چنین معلومات بایومیتری جمع آوری نموده اند.

برنامهء میدان هوایی کابل نیز مورد حمایت مالی امریکا می باشد و از خود امریکایان هم مانند اتباع کشورهای دیگر چنین معلومات حاصل می شود.

ولی چنین برنامه ها اگر در اکثریت کشورهای که در افغانستان حضور نظامی دارند اجرا شود غیر قانونی پنداشته می شود.

کوریایی جنوبی در نظر دارد چنین برنامهء جمع آوری معلومات بایومیتری را یک ماه بعد آغاز کند.

مقامات امریکایی از برازیلی های که به امریکا داخل می شوند نشان انگشت می گیرد و برازیل هم در مقابل تنها از امریکایان هنگام ورود به برازیل نشان انگشت می گیرد.

نظامیان امریکایی در هشت معبر سرحدی عمدهء افغانستان هم معلومات بایومیتری جمع آوری می کنند.

این برنامه که یک هفته بعد به دولت افغانستان سپرده می شود، خلال آن تا کنون به علت ازدحام ترافیک فقط معلومات پراگنده نمونه ای جمع آوری شده است ولی ظرف هشت ماه گذشته چنین معلومات بایومیتری از دوصد هزار نفر در معبرهای مختلف افغانستان اخذ شده است.

اردوی امریکا در رد یابی شورشیان شناخته شده و مظنون از این معلومات استفاده می کند تا آنها به داخل پایگاهای امریکایی و یا نیروهای امنیتی افغانستان رخنه نکنند.

معلومات بایومیتری جمع آوری شده در معابر افغانستان در دسترس وزارت عدلیه و امنیت ملی امریکا و وزارت داخله و ادارهء امنیت ملی افغانستان قرار می گیرد.

روزنامهء نیویارک تایمز از محمد یعقوب رسولی رییس میدان هوایی کابل نقل قول می کند که این برنامه اگر چه آغاز دشوار داشت ولی اکنون به صورت رضایت بخش پیش می ورد ولی با شکایت مسافران و خطوط هوایی همراه می باشد.

اگر چه اخذ معلومات بایومیتری از هر شخص معمولاً سه دقیقه را در بر می گیرد، ولی این پروسه در اغلب حالات باعث تاخیر پرواز ها می شود چون اکثر مسافران با این برنامه آشنایی ندارند.

رییس میدان هوایی کابل می گوید که برخی از کاستی های فرهنگی وجود دارد ولی بعد از شش ماه همه از این برنامه راضی خواهند بود.

او می افزاید که گام بعدی دولت افغانستان صادر کردن تذکره های جدید با معلومات بایومیتری به همهء اتباع کشور است و در صورت صدور این تذکره ها کار ما آسان خواهد شد.

اگرچه مقامات میدان هوایی کابل با راه اندازی این برنامهء شان ظرف دونیم ماه گذشته کدام شخص مشکوک را دستگیر نه کرده اند، ولی نظامیان امریکایی با استفاده از معلومات بایومیتری در چهار سال گذشته سه هزار نفر از شورشیان و یا تروریستان مظنون را شناسایی کرده اند.

دگروال فرید واشنگتن مسوول برنامه معلومات بایومیتری اردوی امریکا می گوید: مردم این برنامه را می پذیرند چون به خاطر امنیت کشور راه اندازی شده است.

همچنین روزنامهء نیویارک تایمز از محمد موسی محمودی مدیر اجراییوی کمسیون مستقل حقوق بشر افغانستان نقل قول می کند که می گوید:

« حکومت می تواند با در نظرداشت شرایط کنونی افغانستان و مبارزه علیه تروریزم و شورش برای حمایت اتباع خود به چنین اقدام متوسل شود.»

او می افزاید که ما با مشکلات نسبتاً جدی تر دیگر روبرو هستیم که مایهء نگرانی ما می باشند.
XS
SM
MD
LG