لینک‌های قابل دسترسی

خبر تازه
شنبه ۳۰ حمل ۱۴۰۴ کابل ۰۴:۰۱

هنوز هم 10 میلیون تبعه افغانستان بی سواد اند


با آنکه به اساس ادعای وزارت معارف افغانستان، این وزارت اقداماتی را به هدف ایجاد زمینه های آموزشی برای افراد بی سواد در کشور انجام داده است، اما هنوز هم 10 میلیون تن در افغانستان بی سواد اند. به اساس معلومات وزارت معارف، شصت درصد این افراد را زنان تشکیل می دهند.

انتقاد هایی وجود دارند، که برای تعداد زیادی از افراد بیسواد امکانات درسی و فضای مناسب کسب آموزش مساعد نیست. مسوولان برخی از مراکز آموزش سواد و تعلیمات محلی، این مشکلات می پذیرند و روی حل آن تاکید می کنند.

دو تن از مسوولان مراکز آموزش سواد و تعلیمات محلی در ولایات کاپیسا و بلخ در صحبت با رادیو آزادی در مورد این مشکلات گفتند:
«کمبود های ما فقط نداشتن امکانات و مواد درسی، قرطاسیه، ممد درسی و معاشات برای معلمین است. اولین مشکل ما در مراکز آموزش سواد نبود مواد درسی و استادان با تجربه است ما تقاضا داریم تا معینیت سواد آموزی ظرفیت استادان را بلند برده و مواد درسی را برای افراد بیسواد آماده نماید.»

آنها این سخنان را در حاشیهء یک سیمینار در کابل ابراز کردند. این سیمینار سه روزه به روز دوشنبه زیر نام انکشاف و عصری ساختن سواد به شرکت آمرین مراکز سواد آموزی 34 ولایت افغانستان برگزار شد.

معینیت سواد حیاتی وزارت معارف افغانستان، این سیمنار را به هدف ارتقای ظرفیت آمرین مراکز آموزش سواد و تعلمیات محلی و آشنایی آنان با تکنالوژی عصری راه اندازی کرده است. داکتر احمد ویس مشاور وزارت معارف به رادیو آزادی گفت، مشکلات اقتصادی، کلتوری و امنیتی در ولایات دور دست سبب شده است تا سطح بیسوادی کاهش پیدا نکند.

آقای ویس می گوید، در یک سال گذشته حدود پنجصد هزار افغان با سواد شده اند. مشاور وزارت معارف گفت، کوشش می شود، تا شمار افراد بی سواد که به گفتهء وی در حال حاضر به 10 میلیون می رسد، کاهش یابد.

«وزارت معارف توان دارد تا مواد درسی را فراهم ساخته و معلمین با تجربه را برای با سواد ساختن افراد تعیین نماید، اما اینکه خود مردم نخواسته باشند این مساله کدام مفاد نخواهد داشت، در مدت سه تا پنج سال آینده نیاز است مردم دست به هم داده و برنامه سواد آموزی را تقویت کنند بیشتر به آگاهی عامه نیاز است، کتبی را که ما برای شان می دهیم در خانه های شان آموخته و تجارب شان را به دیگران انتقال نمایند.»

انتقاد های وجود دارند، که وزارت معارف بالای برنامه های آموزش سواد نظارت دقیق نداشته و این برنامه ها با کاستی های همراه بوده است. اما مقام های وزارت معارف افغانستان این انتقاد ها را نپذیرفته و می گویند، که آنها در جهت با سواد ساختن افراد بی سواد در کشور روی اجرای برنامه هایی متعدد کار کرده اند.
XS
SM
MD
LG