لینک‌های قابل دسترسی

خبر تازه
جمعه ۵ ثور ۱۴۰۴ کابل ۰۹:۱۹

تنش در روابط پاکستان و امریکا کاهش نه، بلکه افزایش می یابد


زمانیکه هیلاری کلنتن وزیر خارجهء امریکا در حاشیهء اجلاس سران کشورهای عضو پیمان ناتو در شیکاگو با رییس جمهور پاکستان ملاقات کرد، بیشتر وقت ملاقات آنها به صحبت در مورد روابط پرتنش بین دو کشور تمرکز داشت.

هیلاری کلنتن با صراحت در مورد مسایل مهم صحبت کرد، اما رییس جمهور پاکستان بیشتر از دشواری های شکایت می کرد که در زمینهء متحد ساختن احزاب مختلف سیاسی پاکستان در امر مبارزه با تند گرایی در برابر وی قرار دارد.

در جریان ملاقات با وزیر خارجهء ایالات متحدهء امریکا که در حاشیهء اجلاس سران کشورهای عضو پیمان ناتو در شیکاگو صورت گرفت، آصف علی زرداری رییس جمهور پاکستان با ابراز شکایت از احزاب مختلف سیاسی آن کشور و با اشاره به گروه های مسلح شورشی مستقر در داخل قلمرو پاکستان گفته است که برای کنترول این گروپ ها منابع کافی را در اختیار ندارد.

آصف علی زرداری با اشاره به حملهء هوایی ناتو که در اثر آن 24 نظامی پاکستانی در منطقهء مهمند ایجنسی در امتداد سرحدات با افغانستان کشته شدند، اظهار داشت:
«اینکه شما معذرت نخواستید باعث شد که ما در وضعیت دشوار و زیر فشار شدید قرار گیریم.»

خانم هیلاری کلنتن با انعکاس نا امیدی در حال افزایش ادارهء رییس جمهور اوباما به رییس جمهور پاکستان گفته است:
« یگانه راه مبارزه با شورشیانی که پاکستان و کشور همسایه آن را تهدید می کنند، اینست که ارادهء سیاسی به معرض اجرا قرار داده شود.»

بر اساس اظهارات مقامات دو کشور که از جریان ملاقات یک ساعتهء وزیر خارجهء امریکا و رییس جمهور پاکستان که بروز یکشنبه صورت گرفت، مطلع اند، هیلاری کلنتن گفته است:
«این مساله به رهبریت نیاز دارد.»

روزنامهء نیویارک تایمز می نویسد:
رییس جمهور پاکستان آصف علی زرداری در اثر یک دعوت آشتی جویانهء که 11 ساعت قبل از آغاز اجلاس ناتو در شیکاگو از وی شد، به ایالات متحده سفر کرد. اما این مسافرت نه برای امریکا و نه هم برای پاکستان نتایج خوب و مساعد را در قبال داشت.

مسافرت آقای زرداری به امریکا نه تنها نتوانست بن بست شش ماههء موجود در زمینه بازگشایی راه اکمالاتی نیروهای ناتو مستقر در افغانستان را حل کند، بلکه بی اعتمادی مسموم، درز عمیق سیاسی و اتحاد دشوار را با کشوری برجسته ساخت که در مرکز برنامهء ادارهء رییس جمهور اوباما در زمینهء خروج نیرو های امریکایی و ختم جنگ افغانستان قرار دارد.

یک مقام ادارهء رییس جمهور اوباما با اشاره به ملاقات خانم هیلاری کلنتن و آقای زرداری به طعنه گفته است:
«ملاقات باید ازاین دیدگاه دیده شود که آیا داشتن پاکستان به مثابهء یک متحد به سرمایه گذاری آن می ارزد.»
این مقام همچنان گفته است:
«اما نکتهء مثبت ملاقات اینست که دیدار خانم کلنتن با آقای زرداری کاملاً عبث نبوده، هیلاری کلنتن این پیام دقیق را برای رییس جمهور پاکستان رسانیده است.»

بجای آنکه روابط بین دو کشور بهبود یابد؛ حملهء راکتی سه روز قبل طیارات بی پیلوت امریکایی در مناطق شمالغرب پاکستان، بر پناهگاه های شورشیان؛ خاموشی امریکا در مورد تقاضای پارلمان پاکستان در زمینهء متوقف ساختن حملات طیارات بی پیلوت امریکایی؛ محکوم شدن داکتری که در زمینهء کشف محل اخفای اسامه بن لادن با سی. آی. ای مساعدت کرده بود به 33 سال حبس توسط یک محکمهء پاکستان و فیصلهء مجلس سنای امریکا در مورد 33 ملیون دالر کم کردن مساعدت نظامی در عکس العمل به آن؛ مسایلی اند که به تنش ها در روابط بین دو کشور می افزاید.

وزیر دفاع امریکا لیون پنیتا روابط با پاکستان را مملو از فراز و فرود خوانده است.

یک مقام امریکایی می گوید،هیلاری کلنتن بطور واضح به رییس جمهور پاکستان گفته است:
«آیا شما حاضر هستید با همه رهبری تان در یک خط مشترک حرکت کنید؟ چون گاهی به نظر می رسد که شما برای این کار آماده نمی باشید.»
XS
SM
MD
LG