لینک‌های قابل دسترسی

خبر تازه
یکشنبه ۷ ثور ۱۴۰۴ کابل ۰۲:۲۳

اعتراضات نشان داد که احساسات ضد غربی در جهان اسلام وجود دارد


درین زمانی که عکس العمل جهان اسلام در برابر پخش فلم "بی گناهی مسلمانها" ادامه دارد، ناظرین علت خشم مسلمانان را در عقب این فلم به بررسی گرفته اند. یکی ازین ناظرین اولیفیر رای (Olivier Roy) دانشمند فرانسوی است که تالیفات زیادی راجع به اسلام و سیاست شرق میانه و آسیای مرکزی دارد.

رادیو آزادی در یک مصاحبه از اولیفیر رای پرسیده، چرا پخش یک فلم مبتذل و بی ارزش که در آن حضرت پیغمبر اسلام توهین شده، باعث اینقدر خشم و غضب گردید، و چرا در جهان اسلام تهمت به مذهب، برعکس سایر مناطق و مذاهب، منتج به غضب و خشونت می گردد.؟

اولیفیر رای جواب داد:
« موضوع اسلام نیست، موضوع آجندای سیاسی است. چیزی را که ما امروز در شرق میانه می بینیم یک نوع مثلث است. ما بهار عرب را داریم، ما جنبش سلفی را داریم که از جهاد خشونت آمیز و از تعبیر سخت گیرانه اسلام دفاع می نماید، و ما ایتلاف طرفدار ایران را داریم. هر دو، هم سلفی ها و هم ایرانی ها تلاش دارند از تظاهرات سرک های عرب علیه غرب استفاده کنند و در عین زمان بهار عرب و ایتلاف سنی های محافظه کار را که علیه ایران هستند ضعیف بسازند.
ما یک ایتلاف سنی با عربستان سعودی، ترکیه، مصر و کشورهای خلیج را داریم که قویاً مخالف مداخله ایران در شرق میانه می باشند. این ایتلاف عین علاقه مندی را دارند، و آن اینکه نمی خواهند ایران سلاح اتومی داشته باشد. بناً ایرانی ها تلاش دارند تا درین ایتلاف از طریق دامن زدن به اعتصابات و تظاهرات عرب علیه حکومت های شان شکاف ایجاد کند. این یک موضوع برخورد تمدن ها نیست، بلکه سیاست است. »

از رای سوال شد، به باور بعضی مفسرین ، خشونت روی پخش فلم نشان داد که احساسات ضد غربی در جهان اسلام وسیعاً وجود دارد. آیا شکایت ها و نا رضایتی های محلی می تواند نقشی در احساسات ضد غرب خاصتاً ضد ایالات متحده امریکا داشته باشد.؟

رای جواب داد:
« این تظاهرات توسط یک اقلیت کوچک انجام شد. طور مثال، شما 2000 سلفی در تونس دارید و 190 سلفی در پاریس. بناً این انگیزه سیاسی دارد. طور ساده این سیاست است. اگر جهان اسلام علیه غرب می بود، ملیون ها مردم روی سرک ها می برآمدند، اما حالا دیدم که هزارها نفر روی سرک آمدند. بناً این یک نمایش خیالی است. »

از اولیفیر رای دانشمند فرانسوی سوال شد، در سرتاسر افغانستان روی پخش فلم تظاهرات صورت گرفت. شما می گویید، در افغانستان این یک پدیده نسبتاً تازه است. در جامعه افغانستان چه تغیری به وجود آمده که بی احترامی غرب اکثراً باعث خشم و خشونت می گردد.؟

رای جواب داد:
« من فکر می کنم در افغانستان، ما یک بحران بزرگ هویت داریم. ملیت گرایی توسط اختلافات قومی ضعیف گردیده و افغانستان بیش از 30 سال در جنگ بوده است. بناً این نوع روابط احساساتی به اسلام (در مقایسه) به نسخه یا تفسیر مجرد تعریف شده از اسلام که شکل عنعنوی دارد به یک طریقه یی می خواهد به افغانها هویت اسلامی بدهد. همچنان مخالفت با نیروهای غربی که از دید افغانها حالت شان بسیار مبهم است. از یک طرف این عساکر آمدند تا از افغانستان دفاع نمایند، و از سوی دیگر آنها نیروی اشغالگر تلقی می شوند. خلاصه که اسلام با یک مفهوم و بصورت مشخص درین جا است تا اوضاع را غیر سیاسی بسازد و مانع طرز تفکر واقعی سیاسی و قومی شود آنچه که موضوع کلیدی در افغانستان است. »
XS
SM
MD
LG