لینک‌های قابل دسترسی

خبر تازه
جمعه ۵ ثور ۱۴۰۴ کابل ۰۷:۱۵

غازی خیل: لاری های پاکستان باید تضمین بانکی و بیمه داشته باشند


وحید الله غازی خیل سخنگوی وزارت تجارت افغانستان
وحید الله غازی خیل سخنگوی وزارت تجارت افغانستان
مقام های افغان می گویند: پس از این به لاری های تجار پاکستانی که تضمین بانکی و یا بیمه نداشته باشند، اجازه رفت و آمد به افغانستان را نمی دهند.

پس از انتقادات زیاد تجار افغان از بی توجهی حکومت در قسمت حل مشکلات شان با پاکستان، مقام های افغان می گویند که پس از این به هیچ موتر باربری پاکستانی که تضمین بانکی و یا سند بیمه از شرکت های افغانی ندارند، اجازه رفت و آمد به این کشور را نمی دهند.

وزارت تجارت و صنایع کشور می گوید که به اساس قرار داد تجارتی و ترانزیتی که میان افغانستان و پاکستان امضا شده باید تجار هر دو کشور تضمین بانکی و سند بیمه داشته باشند.

وحیدالله غازی خیل سخنگوی این وزارت به روز شنبه در صحبت با رادیو آزادی گفت که پاکستان این مساله را بالای تجار افغان تطبیق کرده و افغانستان نیز حق این کار را دارد:

« ما به وزارت مالیه یک مکتوب فرستاده ایم و در آن ذکر شده است که هر آن موتری که از پاکستان میاید باید تضمین بانکی داشته باشد.
این هم گفته شده که وارداتی را که از کشور های آسیای میانه می کنند باید بیمه باشد.
این موضوع در قرارداد اپتا هم ذکر شده است و همین طور لاری های افغانی که به پاکستان می روند باید تضمین بانکی داشته باشند.»


مقام های افغان این اقدام را پس از آن گرفته اند که پاکستان بیش از سه هزار کانتینر اموال تجار افغان را در بندر کراچی از سه ماه به این طرف متوقف کرده است.

این مساله خشم تجار افغان را برانگیخت و حتی آنان هشدار دادند که اگر به مشکلات شان رسیدگی نشود، آنان واردات اموال شان را از طریق بندر کراچی پاکستان متوقف می سازند.

آنان می گویند در میان سه هزار کانتینرها بیش از یک هزار آن مواد خوراکه شامل گوشت و تخم مرغ می باشد که به زودی خراب خواهند شد.

از سوی دیگر تجار افغان و اتاق تجارت و صنایع از اقدام تازه حکومت افغانستان استقبال می کنند.

آنان می گویند که با این کار، تجار پاکستانی ممکن بالای حکومت شان فشار وارد کنند تا دست از مزاحمت به تجار افغان بکشد.

احمد توفیق داوری معاون مالی و اداری اتاق تجارت و صنایع به روز شنبه در صحبت با رادیو آزادی گفت:

« به باور من این اقدام تا حدی خوب است، حتی فابریکات و تولید کننده های پاکستان را و بخش از تاجران آن را که قرار داد دارد با دیگر کشور ها و کشور های دیگر که با پاکستان قرار داد دارد تمام شان تحت فشار بیایند تا پاکستان از قوانین و حقوق ترانزیتی افغانستان و موافقتنامه آپتا اطاعت کند.»

این بار نخست نیست که پاکستان اموال تجار افغان را در بندر کراچی آن کشور متوقف می کند، بلکه در گذشته نیز دست به چنین کار زده است.

در همین حال شماری از کارشناسان مسایل اقتصادی می گویند که پاکستان با ایجاد مشکلات به تجار افغان، تلاش می کند تا اهداف سیاسی اش را دنبال کند.

استاد سیف الدین سیحون استاد پوهنځی اقتصاد پوهنتون کابل در صحبت با رادیو آزادی گفت که حکومت افغانستان باید برای حل این مشکل راه معقول و مناسب را جستجو نماید:

« فعالیت های باالمثل پاکستان را اگر انجام داده بتوانیم خوب است اما به باور من در درازمدت چارهء جز این نیست بلکه باید راه های جانشین مسیر پاکستان پیدا شود، در حقیقت زمینه های دیگری را جستجو کنیم تا اینکه تا حد اقل خیلی نیازمند پاکستان نباشیم.»

بخش اعظم تجارت افغانستان با پاکستان گری خورده و سالانه سطح واردات افغانستان از این کشور به بیش از شش ملیارد دالر می رسد.

اما در این اواخر پاکستان هم واردات و هم صادرات اموال از طریق افغانستان به آسیا و از این کشور ها به پاکستان از طریق خاک افغانستان را آغاز کرده است.

به اساس گزارش ها روزانه ده ها عراد موتر باربری پاکستان به گونه آزاد با عبور از مرز تورخم وارد افغانستان از این طریق به کشور های دیگر سفر می کند.

با توجه به همین مساله، امیدواری های موجود اند که با این اقدام حکومت افغانستان، ممکن مقام های پاکستان دست از مزاحمت به کار تجار افغان بکشد.

لیزا حیدری
XS
SM
MD
LG