لینک‌های قابل دسترسی

خبر تازه
یکشنبه ۳ حمل ۱۴۰۴ کابل ۰۲:۴۶

چرا دیپلوماتان افغان از خارج دوباره به کشور بر نمی گردند؟


یک تعداد دیپلومات های افغان که به خارج و خاصتاً به کشورهای اروپایی رفته اند دوباره به افغانستان بر نگشته اند. اما وزارت خارجه افغانستان می گوید، یک تعداد محدودی از دیپلومات های افغان بنابر معاذیر شخصی و فامیلی در خارج باقی می مانند مگر اکثر آنها دوباره به افغانستان بر می گردند.

ارشاد احمدی معین سیاسی وزارت خارجه می گوید، نشر گزارش ها در این ارتباط، تبلیغات علیه حکومت افغانستان است. احمدی این اظهارات را در اشاره به نوشته مجله شپیگل چاپ آلمان بیان کرد. شپیگل گفته بود، از جمله یکصد و پنجا دیپلومات که دوره ماموریت شان الی اخیر ماه جون به پایان رسیده، صرف حدود پنجا دیپلومات افغان به وطن شان بر گشته اند.

وزارت خارجه افغانستان به خاطر وضاحت موضوع در یک اعلامیه یی گفته است، دوره ماموریت 96 دیپلومات افغان به پایان رسیده که از این جمله، دوره ماموریت 32 دیپلومات بنابر دلایل کاری بصورت موقت تمدید شده است.

وزارت خارجه نیز تایید نموده که از جمله 32 دیپلومات، پانزده آن به وطن بر گشته اند و متباقی بعد از سپردن مسوولیت های شان دوباره به وطن بر می گردند.

جانان موسی زی سخنگوی وزارت خارجه بروز یکشنبه در یک کنفرانس خبری به خبرنگاران گفت، هرچند روزنامه نیویارک تایمز، گزارش مجله شپیگل را مبنی بر فرار دیپلومات ها رد کرده است، ولی گفت، عدم بر گشت دیپلومات های افغان هنوز یک مشکل است.

عجیب است که آقای موسی زی فرار یا خواستن پناهنده گی سیاسی چهل دیپلومات افغان را در خارج از وطن تایید می دارد، ولی علت یا عوامل این کار را توضیح نمی دهد. در حالی که پناهنده گی سیاسی یک کار ساده نیست باید عوامل یا انگیزه های داشته باشد.

عمر صمد سابق سفیر افغانستان در پاریس یکی از دیپلومات های افغان است که بعد از ختم ماموریت به افغانستان بر نگشته و در عوض به ایالات متحده امریکا رفته و اکنون در یکی از موسسات تحقیقاتی آنکشور بحیث کار شناس اجرای وظیفه می نماید.

عمر صمد به روزنامه نیویارک تایمز گفته است، فرار مغز ها از افغانستان ادامه دارد و در مدت چند سال گذشته، افغانستان یک تعداد زیاد دیپلومات های ورزیده و با تجربه خود را از دست داده است.

سوال اینجا است اشخاصی که مانند عمر صمد زیان فرار دیپلومات ها را می دانند چرا باز هم به وطن بر نمی گردند.؟ مامورین و دیپلومات های سابق وزارت خارجه می گویند، تقرر اشخاص فاقد تعهد ملی و فاقد دانش سیاسی در سفارت خانه ها، باعث شده که دیپلومات ها دوباره به کشورشان بر نگردند.
سعیدی: « متاسفانه وزارت خارجه حالا یک وزارت نیست بلکه یک شرکت سهامی است. درین وزارت اشخاص باساس روابط تعین می شوند.»

میر احمد جوینده یک مامور بلند پایه سابق وزارت خارجه می گوید:
« دیپلومات های افغان باساس شایستگی تعین نمی گردند، این ها لیاقت ندارند، تحصیلات عالی ندارند از لیسه ها ومکاتب متوسطه فارغ شده اند و فاقد دانش مسلکی هستند. »

احمد سعیدی یک دیپلومات دیگر سابق، وزارت خارجه را به فساد متهم می سازد و می گوید، در وزارت خارجه تقرر دیپلومات ها در سفارت خانه های افغانستان به اساس روابط صورت می گیرد نه باساس اهلیت و کفایت مسلکی:

سعیدی:
« متاسفانه وزارت خارجه حالا یک وزارت نیست بلکه یک شرکت سهامی است. درین وزارت اشخاص باساس روابط تعین می شوند. کسانی که بحیث دیپلومات در وزارت خارجه مقرر می شوند، با ید پسر یا اقارب رهبران سیاسی باشند. اقارب اعضای کابینه باشند و یا اقارب رییس جمهور و اعضای پارلمان باشند. »

بگفته سعیدی، از جمله 370 دیپلومات که در وزارت خارجه مقرر شده، 211 نفر آنها مربوط به وزرای کابینه، مربوط به رییس جمهور، معاونینی رییس جمهور، اعضای پارلمان و رهبران جهادی می باشند.

اما مشکل وزارت خارجه افغانستان تنها تقرر اشخاص غیر مسلکی و عدم برگشت دیپلومات ها نیست، بلکه مشکل مهمتر داشتن تابعیت دوگانه دپلومات های افغان است. جوینده مامور سابق وزارت خارجه می گوید، تعداد دپلومات های جوان افغان که بعد از ختم دوره ماموریت دوباره بوطن بر گشته اند کم نیست.
XS
SM
MD
LG