لینک‌های قابل دسترسی

خبر تازه
یکشنبه ۱۵ سرطان ۱۴۰۴ کابل ۰۶:۰۴

چرا پاکستان ملا برادر را از زندان رها کرد؟


روزنامهء ترکی بنام زمان امروز در شمارهء دیروز خود می نویسد، پاکستان ملابرادر قوماندان طالبان را به خاطر حمایت از گفتگو های صلح در افغانستان که شاید ترکیه میزبان آن باشد، رها کرد.

روزنامه زمان امروز می افزاید:
انتظار می رود رهایی ملابرادر معاون گروه طالبان راه را برای مذاکراتی هموار سازد که وزارت خارجه افغانستان در جریان بازدید اش از ترکیه، برگزاری آن را پیشنهاد کرده بود.

زمان امروز، از قول سلجوق چولان اوغلو یک کارشناس مرکز تحقیقاتی بین المللی مطالعات ستراتیژیک در انقره می نویسد که یکی از دلایل مهم فیصلهء پاکستان در باره رهایی ملا برادر، خروج نیرو های بین المللی در پایان سال 2014 میلادی از افغانستان می باشد.

چولان اوغلو به این روزنامه گفته است که پاکستان پس از سال 2014 میلادی در منطقه صلح و ثبات می خواهد و به همین علت در این اواخر برای فراهم کردن زمینه گفتگو های صلح میان طالبان میانه رو و حکومت افغانستان بیش از 30 قوماندان طالبان را از زندان های پاکستان رها کرد.

روزنامه زمان امروز در ادامهء این مطلب از قول یک کارشناس دیگر می نویسد که می گوید، اگر نیرو های خارجی کدام مزاحمت را ایجاد نکنند، مذاکرات صلح افغانان در ترکیه برگزار خواهد شد.

فاضل احمد بورجیت کارشناس مرکز مطالعات ستراتیژیک شرق میانه در انقره می گوید، طالبان از ایتلاف گروه های مختلف تشکیل شده و تماس های حکومت ترکیه با آنها به این کشور چنین موقف را داده تا میزبان گفتگو های صلح باشد.

روزنامه در ادامه می نویسد، اگر تلاش های صلح بار دیگر آغاز شوند، شاید امریکا به حیث یکی از جوانب دخیل در این تلاش ها، شماری از زندانیان طالبان را از زندان گوانتانامو هم رها کند.

روزنامه زمان امروز چاپ ترکیه از قول حکمت چیتن سابق نمایندهء ارشد ملکی ناتو در افغانستان و وزیر خارجهء سابق این کشور می نویسد که می گوید، اگر شورای امنیت سازمان ملل متحد فیصله کند، امکان دارد که امریکا تعدادی از زندانیان طالبان را رها نماید. زیرا هم امریکا و هم افغانستان به گفتگو با طالبان شدیداً علاقمند اند.

در این میان، تورنتوستار روزنامهء کانادایی در یک مقاله به بررسی مطلبی پرداخته که افغانستان در سال های آینده چگونه بهای اشتباهات غرب را خواهد پرداخت.

روزنامه علاوه با ذکر چند مثال، از یک پروژهء اقتصادی یاد کرده که کشور های غربی صد ها میلیون دالر مصارف آنها را از پول مالیه دهندگان شان پرداخته اند.

روزنامه تورنتور ستار می نویسد، پروژه شاهراه کابل – قندهار که 480 کیلومتر طول دارد و در سال 2003 میلادی افتتاح شد، زمانی به پروژه بوش یاد می شد. زیرا امریکا قسمت زیادی از 52 ملیون دالر مصارف ساختمان این پروژه را پرداخته بود.

روزنامه می افزاید، در آن زمان به پروژهء شاهراه کابل- قندهار چون مثالی از یک پروژهء بازسازی مهم عام المنفعه امریکا دیده می شد. اما اکنون در نتیجهء حملات بمبی جنگجویان مسلح طالبان این سرک کند و کپر شده و طالبان مسلح با استفاده از خرابی این سرک به اختطاف و کشتار مردم می پردازند.

روزنامه تورنتو ستار در پایان این مطلب می نویسد، سیاست های نادرست غرب پس از سال 2014 میلادی برای افغانستان خیلی گزاف تمام خواهد شد.
XS
SM
MD
LG