لینک‌های قابل دسترسی

خبر تازه
پنجشنبه ۱۲ سرطان ۱۴۰۴ کابل ۱۰:۵۷

موجودیت تخلفات در روند توزیع کارت های رایدهی انتخابات!


توزیع کارت های رای دهی به افراد زیر سن و عدم در نظر داشت تذکرهء تابعیت و اخذ چندین کارت توسط یک شخص، از عمده ترین موارد تخلف در روند توزیع کارت های رای دهی پنداشته می شوند.

شماری از مردم در افغانستان با انتقاد از این مساله می گویند که این امر می تواند شفافیت پروسهء انتخابات را با مشکل مواجه کند.

ایمل و حسن خان دو تن از باشنده های هرات و قندز که یکی از آنان بدون تذکره و دیگری در حالی که زیر سن بوده توانسته اند کارت رای دهی بدست بیاورند در صحبت با رادیو آزادی چنین گفتند:

« با وجودی که من تذکره و یا کارت هویت با خود نداشتم، توانستم از یکی از حوزه های رای دهی کارت رای اخذ کنم و شاهد برخی موارد نیز هستم که تعداد از کسانی که سن قانونی را تکمیل نکرده اند توانسته اند کارت رای دهی بدست بیاورند.»

« یک کارت رای دهی را توانستم از یک حوزه در ولسوالی با وجود آن که سن ام شانزده ساله است، بدست بیاورم و یک کارت دیگر را یکی از وکلا تیم سایت انتخاباتی را با خود به قریه ما آورده بود اخذ کردم، نه تنها من بلکه دوست های همسن من نیز کارت بدست آورده اند.»


روند ثبت نام رای دهندگان و توزیع کارت های رای دهی بتاریخ پنج جوزا سال جاری در کابل و مراکز سی و چهار ولایت افغانستان آغاز شد.

به اساس معلومات کمیسیون مستقل انتخابات، تا کنون دو نیم میلیون تن از واجدین شرایط کارت رای دهی بدست آورده اند که سی و سه درصد آنان را زنان تشکیل می دهند.

قرار است پروسه ثبت نام رای دهنده گان انتخابات تا نوزدهم ماه عقرب ادامه یابد.

در عین حال شماری از نهاد های نظارت کننده از پروسهء انتخابات نیز موجودیت مشکلات در این پروسه را تایید می کنند.

فیفا یا بنیاد انتخابات آزاد و عادلانهء افغانستان نبود تکنالوژی عصری را یکی از عوامل عمده به میان آمدن تخلفات در پروسهء ثبت نام رای دهندگان عنوان می کند.

جانداد سپین غر رییس اجراییوی بنیاد انتخابات آزاد وعادلانه باور دارد که نبود تکنالوژی عصری سبب شده تا در برخی حوزه ها کارت های انتخاباتی به گونه غیر قانونی توزیع گردند:

« مشکل بزرگ در افغانستان عدم استفاده از تکنالوژی است که در عوض آن از سیستم جنجالی و مغلق کاغذی استفاده می شود.
این سیستم بسیار مشکل آفرین است بنابر این پروسه همواره با مشکلات و دشواری ها مواجه بوده است و کارت ها به گونه نادرست توزیع شده اند.»


به اساس قانون انتخابات افغانستان، افرادی که هژده ساله شده باشند، کارت های سابق شان مفقود شده باشد یا به تازه گی به کشور برگشته باشند و حوزه انتخاباتی آنان تغییر کرده باشد، می توانند کارت رای دهی بدست بیاورند.

از سوی هم شماری از کارشناسان افغان از احتمال تقلب گسترده در انتخابات سخن می زنند اما تاکید می ورزند که اگر میکانیزم مسلکی برای جلوگیری از تقلب در روز رای دهی اتخاذ گردد می تواند سبب کاهش تخلف ورزی ها در انتخابات گردد.

جاوید کوهستانی یکی از این آگاهان به رادیو آزادی گفت، برای تامین شفافیت انتخابات سال آینده در افغانستان باید افراد واجد شرایط در حوزه های که ثبت نام کرده اند، رای بدهند و ناظران ملی و بین المللی از این انتخابات نظارت کنند:

« ثبت نام رای دهنده گان قبل از روز رای دهی در یک حوزه می تواند سطح افراد اشتراک کننده را در یک حوزه تثبیت بکند بناءً این حوزه نمی تواند که کارت ها را بیشتر از حد معین در یک صندوق استفاده بکند.
مساله دیگر گماشتن نظارت کننده های مسلکی و نظارت آگاهانه از حوزه های رای دهی است که باید نظارت کننده های مسلکی و آگاه برای این کار انتخاب شوند.
در غیر آن به یقین که با موجودیت کارت های اضافی که در حوزه های مختلف توزیع شده است، انتخابات زیر سوال رفته و باعث ایجاد سرگردانی برای مردم افغانستان خواهد شد.»


به اساس گزارش ها، شمار زیاد از افرادی که واجد شرایط رای دهی نیستند، بخصوص زنان بدون تذکره در اکثر حوزه های انتخاباتی توانسته اند کارت رای دهی بدست بیاورند.

مسوولان کمیسیون مستقل انتخابات با آن که موجودیت برخی از مشکلات در این پروسه را تایید می کنند اما می گویند که جهت جلوگیری از تقلب در انتخابات سال آینده تدابیر لازم را در نظر گرفته اند.

ضیاء الحق امرخیل رییس دارالانشاء این کمیسیون در صحبت با رادیو آزادی از برگزاری انتخابات شفاف، آزاد و عادلانه اطمینان داده گفت:

« کمیسیون مستقل انتخابات برای روز انتخابات تدابیر جدی را اتخاذ کرده است، اگر یک شخص دو و یا سه کارت هم داشته باشد در روز انتخابات نخواهد توانست که بیشتر از یک رای بدهد.
تدابیر تخنیکی در نظر گرفته شده که فعلاً نمی توانیم آن را با رسانه ها شریک بسازیم، اما گفته می توانیم که این تدابیر جدی اند و کار ها به گونه دقیق پیش خواهند رفت و البته باید گفت که این بار ما روی موجودیت ناظرین تاکید می ورزیم.»


با آن که حدود پنج ماه به برگزاری انتخابات ریاست جمهوری و شورا های ولایتی در کشور باقی مانده، تامین امنیت هنوز هم مشکل بزرگ در برابر این انتخابات خوانده می شود.

اما مقام های افغان همواره تاکید ورزیده اند که برای برطرف ساختن این مشکل ارادهء قاطع دارند.

با این حال برخی از آگاهان می گویند، با توجه به انتخابات گذشته ممکن باشنده های بخش های نا امن کشور از بیم نا امنی ها نتوانند به پای صندوق های رای بروند.

سحرلیوال
XS
SM
MD
LG