لینک‌های قابل دسترسی

خبر تازه
دوشنبه ۲۲ ثور ۱۴۰۴ کابل ۰۳:۴۴

شبکهء جهانی انترنت (WWW) بیست و پنج ساله شد


تیم برنر لی که مخترع شبکهء انترنت (www) محسوب می شود.
تیم برنر لی که مخترع شبکهء انترنت (www) محسوب می شود.
در هفتهء جاری شبکهء جهانی انترنت (World Wide Web) که بطور مخفف از آن به نام (WWW) یاد می شود، بیست و پنجمین سالروز تولدش را جشن گرفت.

شبکهء جهانی انترنت (WWW) چگونه تولد شد؟

در سال 1980 میلادی کمپوتر ساینتست بریتانیایی تیم برنر لی (Tim Berners-Lee) که به حیث قرار دادی مستقل برای سازمان تحقیقات هستوی اروپا (CERN) کار می کرد، پروژهء را پیشنهاد کرد که براساس آن دانشمندان آن سازمان می توانستند، تازه ترین اطلاعات و نتایج تحقیقات شان را از طریق شبکهء انترنت با استفاده از هایپرتکست (Hypertext) در اختیار همدیگر قرار داده، با استفاده از کمپوتر هایشان از راه دور به اطلاعات مورد ضرورت دسترسی حاصل کنند.

هایپرتکست (Hypertext) برنامهء بود که حروف را روی صفحهء کمپوتر نشان می داد.

به این ترتیب سازمان تحقیقات هستوی اروپا (CERN) تا سال 1989 میلادی به حیث بزرگترین مرکز انترنت در اروپا تبدل شد.
در سال 1990 میلادی، تیم برنر لی (Tim Berners-Lee) به کمک دانشمند بلژیکی روبرت کایلو Robert Cailliau) توانست، نخستین پروگرام ویب براوزر (Web browser) را بسازد و به تعقیب آن نخستین ویب سایت که در سازمان تحقیقات هستوی اروپا (CERN) ساخته شده بود به تاریخ ششم اگست سال 1991 میلادی آنلاین شد.

تیم برنر لی که مخترع شبکهء انترنت (www) محسوب می شود در مورد این اختراعش که جهان اطلاعات را با هم وصل کرد، می گوید:
"سال 1989 میلادی بود، انترنت وجود داشت، شما می توانستید ایمیل بفرستید، اما ویب سایت ها وجود نداشتند، یعنی (http) و (html) وجود نداشت. چیزی وجود نداشت که بالای آن کلیک شود. شبکهء جهانی انترنت به خاطر آن آغاز شد که کار مشکل بود و من دیگر از نبودن آن خسته شده بودم. من سیستمی را تصور می کردم که بتوان که از یک چیز بالای دیگر، کلیک کرد، مجبوریت و ضرورت به آن زیاد بود و من تصمیم گرفتم که می خواهم آن را بسازم."

شبکهء جهانی انترنت (World Wide Web) که بطور مخفف به نام (WWW) یاد می شود درست در هفتهء بیست و پنجمین سالروزش را جشن گرفت که سازمان آزادی مطبوعات "خبرنگاران بدون سرحد" در گزارش سالانهء "دشمنان مطبوعات" که دوازدهم مارچ نشر شد، از کشورهای بلاروس، ایران، روسیه، ترکمنستان و ازبکستان به حیث کشورهای متخلف نام گرفته است.

در گزارش سالانهء "دشمنان مطبوعات" که مصادف با روز جهانی ضد سانسور شبکهء انترنت" نشر شد، گفته شده است:
"دشمنان انترنت را در دموکراسی های ایالات متحدهء امریکا، بریتانیا و هند که بطور سنتی ادعای آزادی بیان را دارند، می توان یافت."

در این گزارش گفته شده است که ادارات استخبارتی در این سه کشور یاد شده، در عرصهء پایمال ساختن آزادی انترنت، بهتر از سازمان های چین، روسیه، ایران و یا بحرینی نیستند.

تیم برنر لی (Tim Berners-Lee) کمپوتر ساینتست بریتانیایی که مخترع شبکهء انترنت محسوب می شود، با تاکید بر اینکه شبکهء انترنت برای تامین دموکراسی خیلی مهم است، می گوید:
"تفاوت میان اشخاصی که انترنت دارند و آنهای که انترنت ندارند خیلی زیاد است. انترنت برای دموکراسی نیز خیلی مهم است. اگر شما با انترنت وصل نیستید، چطور صدای شما شنیده خواهد شد؟ چطور شما می توانید مطمین شوید که ارزش های که شما فکر می کنید مهم اند، در همهء حکومت ها در نظر گرفته می شوند؟"

در گزارش سالانهء "دشمنان مطبوعات" از مقامات مخابرات پاکستان، شرکت مرکزی ساینس و تکنولوژی معلوماتی کوریایی شمالی، وزارت اطلاعات و ارتباطات ویتنام و دفتر حکومتی انترنت و اطلاعات چین به حیث نهادهای یاد شده است که مسالهء امنیت ملی را به حیث یک وسیلهء جاسوسی و سانسور فعالیت ژورنالیست ها، ویبلاگر ها و سایر تامین کننده گان اطلاعات، استفاده می کنند.
XS
SM
MD
LG