شماری از افغان ها از دستور مقام های امنیتی که گفته اند" طالبان در هر جا باید کشته شوند" ستایش می کنند، اما شماری از نهاد های حقوق بشر در این مورد ابراز نگرانی می کرده اند.
"طالبان را اسیر نگیرید و بکشید" دستوری است که اخیراً دو قوماندان امنیه به عساکرشان داده اند.
جنرال امین الله امرخیل قوماندان امنیه بغلان و جنرال عبدالرازق قوماندان امنیه قندهار استدلال می کنند که نظام قضایی افغانستان فاسد است و افراد باز داشت شده از بند رها می شوند.
حالا شماری از فعالان حقوق بشر می گویند که کشته شدن طالبان در میدان جنگ، از نظر قانونی مشکلی ندارد، اما براساس قوانین بین المللی، باید جلو کشتن کسانیکه زنده و یا در وضیعت زخمی دستگیر می شوند، گرفته شود.
پاتریشیا گاسمن یکی از تحقیق کننده های بخش افغانستان در سازمان بین المللی نظارت از حقوق بشر می گوید، مقام های امنیتی که اینگونه دستور ها میدهند، به کشتن غیرقانونی متهم اند.
پاتریشیا گاسمن گفته است:
"ما شواهدی داریم که نشان می دهد، قوماندانان به صورت غیرقانونی در کشتن، شکنجه و قتل زندانیان در توقیفگاه ها دست دارند. مشکلی اصلی این است که چنین تخطی ها توسط همین افراد، تا حالا مورد پیگرد عدلی قرار نگرفته است."
اما شماری از افغان ها که از حکومت انتقاد دارند، از این تصمیم قوماندانان امنیهء قندهار و بغلان ستایش می کنند. آنها می گویند که موقف نرم حکومت در برابر شورشیان باعث ایجاد مشکلات امنیتی و تقویت طالبان شده است.
اکثر از حامیان این تصمیم در صفحات خود در شبکه های اجتماعی گفته اند که هر دو قوماندان امنیه اقدام به جا را اتخاذ کرده اند.
تا حالا از ریاست جمهوری افغانستان، در مورد دستور های که آقایان امرخیل و عبدالرازق صادر کرده اند، واکنش علنی ابراز نشده است.
در صفوف نیرو های امنیتی هم شماری از جوانان از این تصمیم استقبال می کنند. یکی از آنها میرهاشم سرباز اردوی ملی در ولایت پکتیا است. او می گوید:
"در صورت گرفتاری و یا جنگ، طالبان باید کشته شوند."
این سرباز اردوی ملی از رییس جمهور کرزی هم انتقاد می کند که طالبان را از زندان ها رها می کند.
پس از انتقال مسوولیت های زندان پروان به نیرو های افغان، صد ها تن از طالبان از آنجا رها شدند. گفته می شود که بین آن ها حدود صد تن کسانی بودند که ایالات متحده امریکا آن ها را خطرناک می داند.
اما سوالی در مورد امنیت مطرح می شود که چرا در این اواخر تحرکات مخالفین مسلح دولت افغانستان افزایش یافته است؟
فیبریزیو فوشچینی یکی از اعضای شبکه تحلیلگران افغانستان می گوید، با کاهش حمایت هوایی نیرو های بین المللی، طالبان فرصت یافته اند تا بدون هراس مشغول جنگ شوند.
فیبریزیو فوشچینی گفته است:
"مهم ترین مساله در تغییرات میدان جنگ، کاهش حمایت و حملات هوایی نیرو های ناتو علیه شورشیان است. این به صورت گسترده برای شورشیان آزادی می دهد تا در کتله های بزرگ، بدون هراس از حملات طیاره های ناتو تجمع کنند. چنین چیزی، بر کار لوژستیکی، حمل و نقل و کمک رسانی برای نیرو های امنیتی افغان، موانعی زیاد را ایجاد کرده است."
پیش از این شماری از تحلیلگران به این باور بودند که قوماندانان امنیه ولایات قندهار و بغلان در مورد کشتن طالبان دستور نادرست صادر کرده اند و چنین برخورد با اسیران طالبان، شاید سربازان اسیر شده افغان نزد این گروه را با خطر مرگ روبرو سازد.
آنها همچنان استدلال کرده اند که تلاش های صلح افغانستان در چنین وضعیت بی نتیجه خواهد ماند. اینسو افغان های عادی انتقاد می کنند که با ایجاد شورای عالی صلح و اقدام های رییس جمهور کرزی، افغانستان تا حالا عملاً نشانهء از صلح با مخالفین مسلح را ندیده است و معلوم هم نیست که این تلاش ها تا چی زمانی ادامه خواهد یافت؟