تعدادی زنان افغان درکابل ازمتمرکزبودن توجه وزارت امورزنان وسایر نهادهای مدافع حقوق زنان به شهرهای بزرگ کشور انتقاد دارند.
آنان می گویندکه در سیزده سال گذشته هیچ گونه توجه به وضعیت زنان در ولسوالی های ولایات کشور صورت نگرفته است.
سه تن از این زنان درصحبت با رادیو آزادی گفتند:
" هیچ فعالیتی نکرده اند که ما آگاهی داشته باشیم، وقتی اگر کدام کاری را کنند در مورد حقوق زن ما حتما آگاه می شویم. "
" تنها فعالیت هایشان در ولایات پر نفوس و مرکز بوده یعنی در ولسوالی ها کدام برنامه یی خاصی نداشته اند اگر به قرا و قصابات مراجعه کنیم زنان حتی از حقوق خود خبر ندارند. "
" در کابل کارهای که در مورد زن ها انجام شده مشاهده می شود ولی در ولایات هیچ چشمگیر نبوده خواست من از دولت این است که توجه جدی در مورد وضعیت زنان صورت بگیرد. "
این زنان از دولت و نهاد های مسوول خواهان گسترش برنامه های آگاهی دهی شان به سطح ولایات و مناطق دور دست کشور شده اند.
آنها می گویند، با عملی شدن برنامه های آگاهی دهی در مناطق دور دست، زنان می توانند از حقوق اساسی خود آگاهی حاصل نموده و از حق خود دفاع کنند.
در این حال ثریا صبحرنگ کمیشنرحمایت و انکشاف حقوق زن درکمیسیون حقوق بشر افغانستان به رادیو آزادی گفت، در سالهای گذشته کارهای چشمگیری را درعرصه حمایت ازحقوق زنان در کشور انجام داده اند.
خانم صبحرنگ افزود، در سیزده سال گذشته برنامه های اگاهی دهی جهت پیشرفت و توسعه فکری زنان از طرف این کمیسون راه اندازی شده است.
خانم صبح رنگ 38 درصد اشتراک و سهم زنان در انتخابات را نمونه بزرگی از دست آورد های خود می دانند:
" خانم ها و دختر ها در چند سال اخیر به سطح آگاهی بلند دست یافته اند که امروز تشخیص حق را از ناحق می کنند، صدا پیدا کردند، مطالبه پیدا کردند از حقوق شان آگاهی پیدا کردند و امروز علیه بی عدالتی ها اقدام می کنند، این خود یک پیشرفت برگشت ناپذیر است برای زنان افغانستان. "
خانم صبحرنگ همچنان گفت، کمیسیون مستقل حقوق بشردرسه عرصه چون حمایت از حقوق بشر، توسعه و نظارت از کارکردهای نهادهای دولتی و غیردولتی کار کرده است.
در عین حال سعیده مژگان مصطفوی معین وزارت زنان افغانستان می گوید، پیشرفت های زیادی طی سیزده سال گذشته درعرصه بهبود وضعیت زنان کشور ازسوی این وزارت صورت گرفته است.
خانم مصطفوی حضور زنان در عرصه های سیاسی، اقتصادی و فرهنگی را نمادی از این پیشرفت ها عنوان می کند.
خانم مصطفوی می گوید که درچند سال گذشته جهت کمپاین و آگاهی دهی زنان به حقوق شان بیش از 1000 ها سمینار، کنفرانس ها، ورکشاب ها ازسوی این وزارت به کمک جامعه مدنی و سایر ادارات دولتی راه اندازی شده است.
خانم مصطفوی علت عدم گسترش برنامه های شان به مناطق دور دست را در صحبت با رادیو آزادی چنین عنوان کرد:
" هنوز هم در قرا و قصابات دور افتاده جا های که دسترسی به رسانه و نهاد های آگاهی دهنده ندارد، سطح دانش زنها و سطح آگاهی شان پائین است، ولی ما کاری که کردیم در این اواخر بیشتر تمرکز خود را روی برنامه های تبلیغاتی توسط رسانه ها گنجانیدیم. "
خانم مصطفوی همچنان افزود، همین که حالا زنی وقتیکه قربانی خشونت می شود و به مراجعه عدلی و قضایی مراجعه نشان دهنده، بلند رفتن سطح آگاهی زنان می باشد.
وی گفت که درنظردارند تا درآینده برنامه های بزرگی را در راستای تقویت حقوق زنان در افغانستان عملی کنند.
حمیرا الکوزی