امروز هفتم ماه اکتوبر مصادف است با سیزدهمین سالگرد عملیات نیروهای ایتلاف بین المللی به رهبری امریکا درافغانستان و آغاز جنگ علیه تروریزم. این عملیات در سال 2001 میلادی منجربه سقوط رژیم طالبان شد. اما ...
نتایج جنگ با تروریزم در افغانستان چه است؟
چه تعداد نیروهای بین المللی در آن جان خود را از دست داده و کشور های دخیل در جنگ با چه خسارات مالی روبرو شده اند و آیا پس از حملات نیروهای ایتلاف بین المللی پیشرفت های در افغانستان صورت گرفته ؟
زمانی در مبارزهء نیرو های بین المللی با تروریزم در افغانستان بیش از 150 هزار عسکردر این کشور فعالیت می کرد، اما در حال حاضر 40 هزار عسکر خارجی به رهبری ناتو در افغانستان خدمت می کنند که قراراست اکثریت آنها تا پایان سال جاری میلادی این کشور را ترک کنند.
پیمان نظامی ناتو براساس موافقهء قبلی و قراردادی همکاری امنیتی ماموریت جنگی خود را در سی و یکم ماه دسمبر سال 2014 میلادی پایان می دهد و در سال نو ماموریت ملکی ناتو در افغانستان آغاز می شود. ماموریت که بیشتر جنبهء مشورتی، آموزشی و حمایتی با نیرو های امنیتی افغان را در بر خواهد داشت.
بعداز سال 2014 میلادی حدود 12 هزار 800 عسکر نیروهای ایتلاف به رهبری ناتو در افغانستان باقی خواهند ماند که بیشتر آن ها را عساکر امریکایی تشکیل می دهند. این نیروها هم به تدریج افغانستان را ترک می کنند.
روزنامه گاردین چاپ بریتانیا در مقالهء به مناسبت سیزدهمین سالگرد آغاز جنگ با تروریزم در افغانستان می نویسد:
طی این جنگ نزدیک به سه ونیم هزار عسکر قوای بین المللی در افغانستان، کشته شده اند و بریتانیا در این جنگ نزدیک به چهار نیم صد عسکر خود را از دست داده است.
روزنامه گاردین در ادامه این مقاله می نویسد، در تحقیق که سال گذشته در مورد خسارات جنگ صورت گرفته، آمده است که تنها بریتانیا در جنگ علیه تروریزم 37 ملیارد پوند مصرف کرده و تخمین می شود که این رقم تا پایان دهه جاری به 40 ملیارد پوند برسد.
اما سوال در اینجاست که در برابر این تلفات و مصارف، افغانستان در طول سیزده سال گذشته به چه پیشرفت های دست یافته است؟ روز نامه گاردین می نویسد:
در طی سیزده سال جنگ با تروریزم در افغانستان تلاش های زیاد برای بهبود زندگی افغانان صورت گرفته که برخی از این تلاش ها موفقانه بوده است.
در زمان حاکمیت طالبان در افغانستان تنها یک ملیون دو صد هزار کودک مکتب می رفت که دختران کمتر از پنجاه هزار آن را تشکیل می دادند.
ناتو می گوید، اکنون تعداد اطفال مکتب رو به هشت و نیم ملیون می رسد که سه و نیم ملیون آن دختران هستند.
همچنان تقریباً هفت ملیون افغان حق اشتراک در انتخابات ریاست جمهوری را بدست آوردند و رییس جمهور جدید شان را انتخاب کردند.
روزنامه گاردین می نویسد:
درافغانستان بعداز سیزده سال 68 شبکه تیلویزون خصوصی در کنار تلویزون دولتی این کشور فعال می باشند. در افغانستان همچنان 174 استیش رادیویی نشرات داشته که حداقل 47 آن در شهر کابل فعالیت دارند.
همزمان با این، طالبان مسلح در یک اعلامیهء حضور نیروهای بین المللی را در افغانستان محکوم کرده می گویند، آنها به جنگ علیهء نیرو های خارجی در افغانستان ادامه می دهند.