لینک‌های قابل دسترسی

خبر تازه
دوشنبه ۸ ثور ۱۴۰۴ کابل ۰۳:۰۵

عثمانی: دومین گزارش از وضعیت حقوق بشر در افغانستان به سازمان ملل ارایه میشود


افغانستان کشوری است که به باور نهاد های دفاع از حقوق بشر خشونت و شکنجه در میان شماری از مردمان آن به فرهنگ مبدل شده است.

اما اکنون حکومت افغانستان می خواهد تا با عملی کردن تعهداتش در برابر سازمان ملل متحد دامن شکنجه وخشونت را از سرزمینش برچیند.

وزارت خارجه افغانستان به همین منظور دومین گزارش اش را در پیوند به چگونگی وضعیت حقوق بشر در افغانستان به سازمان ملل متحد ارائه می کند.

ضرار احمد عثمانی سرپرست این وزارت می گوید که این بار گزارش حکومت افغانستان در مورد چگونگی شکنجهء متهمین در افغانستان بوده که پس از نظر خواهی از نهاد های عدلی و قضایی کشور این گزارش را به کمیته کنوانسیون منع شکنجه سازمان ملل ارائه خواهد کرد:

"ارائهء گزارش ها و ساختار های سازمان ملل متحد از وضعیت حقوق بشری را در افغانستان و نیز روند عملی ساختن ارزش های حقوق بشری را در افغانستان سرعت می بخشیم.

حکومت افغانستان متعهد است تا تمامی کنوانسیون های بین المللی را با ساختار های ملی خویش هماهنگ کرده و از تطبیق آن نظارت و گزارش دهد."

با این حال کمیسیون حقوق بشر افغانستان کارکرد حکومت پیشین در پیوند به بهبود وضعیت حقوق بشری بخصوص پایان دادن به شکنجهء متهمین در هنگام تحقیق را مورد انتقاد قرار می دهد.

سیما سمر رییس این کمیسیون هشدار می دهد که اگر حکومت افغانستان به فرهنگ معافیت در برابر شکنجه کنندگان پایان ندهد، جامعه جهانی به تلاش های حکومت جدید افغانستان برای بهبود حقوق بشر در این کشور بی باور خواهد شد:

"هنوز کنوانسیون منع شکنجه در قوانین افغانستان جا داده نشده است.

عملی نشده است پیوستن به یک کنوانسیون حقوق بشری زمانی اثر گذار است که ما آن را عملی سازیم و مسوولیت حکومت افغانستان است تا قوانین افغانستان را در مطابقت با کنوانسیون منع شکنجه اصلاح بسازد."

این دومین گزارشی است که حکومت افغانستان در پیوند به وضعیت حقوق بشر در این کشور برای سازمان ملل متحد ارایه می کند.

پیش از این حکومت افغانستان وضعیت حقوق بشر در این کشور را در سال 2009 میلادی به سازمان ملل متحد گزارش داده است.

در همین حال ستره محکمه افغانستان می پذیرد که در بسیاری از حالات متهمین در هنگام تحقیق در این کشور شکنجه شده اند.

بهاوالدین بها عضو ستره محکمه شکنجهء متهمین را از سوی نهاد های عدلی و قضایی و نهاد های امنیتی جرم می داند:

"بعضی اوقات چنین هم رخ داده است که وقتی متهم در پیشگاه محکمه مورد باز پرس قرار گرفته او اقرار خودش را ناشی از شکنجه وانمود کرده است."

افغانستان هم اکنون عضویت چندین کنوانسیون سازمان ملل متحد را دارد.

وزارت خارجهء افغانستان بر عملی شدن تمامی قوانین کنوانسیون های بین المللی برای بهبود وضعیت حقوق بشر در این کشور تأکید می ورزد.

اما وزارت عدلیه افغانستان علت عملی نشدن بسیاری از قوانین این کنوانسیون ها را به نبود همآهنگی میان وزارت خارجه و نهاد های عدلی و قضایی کشور پیوند می دهد و می گوید که هم اکنون محاکم افغانستان از بسیاری کنوانسیون های که این کشور برای تطبیق آن متعهد شده است آگاهی ندارد.

نظیفه محبوبی

XS
SM
MD
LG