تابش فروغ یک کارمند ارشد سابق کمیسیون مستقل انتخابات افغانستان با توجه به انتخابات ریاست جمهوری گذشته و انتخابات پارلمانی آیندهء افغانستان درین مورد مقالهء نوشته و چهار پیشنهاد ارایه کرده است.
درین مقاله که در نشریهء فارن پالیسی نشر شده آمده است که انتخابات گذشته افغانستان تقریباً افغانستان را دوپارچه ساخت اما انتخابات بعدی باید که متفاوت باشد.
نویسنده می گوید چهار بخش کلیدی نیاز به اصلاحات دارد. او می گوید:
"مهمتر از همه، مشکل اعتبار است که باید به آن رسیدگی شود."
نویسنده با نگاهی به انتخابات ریاست جمهوری جنجالی سال 2014 میلادی نوشته است که در جریان آن اعتبار کمیسیون های انتخاباتی سخت صدمه دید.
تابش فروغ پیشنهاد کرده است که رهبری فعلی کمیسیون های انتخاباتی باید از سمت های شان کناره گیری کنند.
او در ادامه می گوید که رییس جمهور و رییس اجرایی حکومت افغانستان باید از یک کمیتهء گزینش بخواهند که مدیران مستقل و بی طرف را برای نهادهای انتخاباتی افغانستان انتخاب کنند.
نویسنده این موضوع را هم در بخش اعتبار بخشی به کمیسیون ها مهم می داند که حکومت افغانستان باید با درنظرداشت کثرت گرایی کارشناسان انتخاباتی، فعالان جامعهء مدنی و حقوقدانان را دعوت کند تا به حیث کارمندانکمیسیون انتخابات درین نهاد سهیم شوند.
موضوع دوم از نظر نویسنده این مقاله بهبود کمیسیون ها از لحاظ فنی است.
به گونه مثال معلوم نبودن شمار رای دهنده گان واجد شرایط را یکی از ضعف ها می داند و می گوید که باید به این مشکل پرداخته شود و پیشنهاد نویسنده هم این است که باید یک فهرست دقیق ثبت نام رای دهندگان ایجاد شود. به نظر نویسنده این مقاله فارن پالیسی این کار هم شفافیت و هم اعتبار کمیسیون ها با بیشتر می سازد.
نکتهء سوم به نظر نویسنده این است که فعالیت های انتخاباتی باید به اساس مراکز مستقر در ولسوالی ها تعیین شود.
و نکته چهام پیشنهادی نویسنده این است که در درازمدت سیستم انتخاباتی افغانستان باید تغییر کند.
نویسنده می گوید در سال 2004 میلادی با وجود سفارش های قوی از سوی متخصصان بین المللی برای ایجاد سیستم نماینده گی متناسب که زمینه را برای نماینده گی نیرومند احزاب سیاسی فراهم می کند، رییس جمهور کرزی سیستم انتخاباتی رای واحد غیرقابل انتقال را تصویب کرد که به اساس آن هر فرد یک رای دارد.
نویسنده می گوید چون اطراف رییس جمهور کرزی را احزاب سیاسی اسلامگرا گرفته بودند، او خواست تا آن ها را تضعیف کند.
فروغ تابش در یک نتیجه گیری می گوید که با توجه به انتخابات سال های 2009 و 2014 میلادی و طبیعت حکومت وحدت ملی، ثبات و دموکراسی افغانستان به نهادهای انتخاباتی با اعتبار تر و کارآمدتر بستگی دارد.