جنگ و بی ثباتی های چند دهه گذشته در کشور، افغانها را به حدی خسته و ناتوان ساخته که شاید دیگر برای آنان تحمل مشکلات ناشی از اختلافات میان طالبان و گروه تازه ظهور داعش، دشوار باشد.
شماری از سران قومی ولایت ننگرهار می گویند که افزایش فعالیت های افراد وابسته به داعش در بسیاری از ولسوالی های این ولایت و اختلافات موجود میان طالبان و این گروه آنان را بیشتر از هر زمان دیگر نگران ساخته است.
حاجی عثمان یکتن از بزرگان قومی ولسوالی سپین غر و اچین ننگرهار روز شنبه به رادیو آزادی گفت: هم اکنون هزاران تن در این ولایت به دلیل ایجاد فضای بیم و ترس و فرار از جنگ و اختلافات میان طالبان و گروه داعش، از مناطق اصلی شان کوچیده اند.
" شما خود قضاوت کنید ملتی که بیش از 30 دهه جنگ را گذرانده باشد دیگر برای مردم آن از جمله زنان و کودکان چی باقی مانده است. از یک طرف این گروه ها بین هم درگیر اند و از طرف دیگر حکومت گاهی بالای یک منطقه حمله می کند و گاهی هم بالای منطقه دیگر، مردم هر لحظه برای مرگ شان انتظار می کشند مردم همه از جنگ فرار کرده و به جلال آباد پناه برده اند، حکومت دروغ می گوید کمتر مردم در مناطق شان باقی مانده اند."
در چند ماه اخیر گزارش های از فعالیت جنگجویان مسلح مربوط به گروه دولت اسلامی در ولایت های مختلف ننگرهار، لوگر، زابل، غزنی، هلمند، قندز به نشر رسیده است.
مسوولان ولایتی و باشنده گان محل ننگرهار در رابطه به حضور و فعالیت های افراد وابسته به گروه دولت اسلامی یا داعش در مناطق تحت کنترول آنان در این ولایت، معلومات ضد و نقیض می دهند.
به تازه گی گزارش های به نقل از مسوولان در ولایت ننگرهار به نشر رسیده که گویاداعش با پخش هشدار نامه های بر باشنده گان ولسوالی های اچین، نازیان، کوت، سپین غر و هسکه مینه ننگرهار برخی از محدودیت ها را وضع کرده است.
افراد وابسته به داعش یا گروه دولت اسلامی در ننگرهار برای زنان نیز هشدار داده تا بدون عذر شریعی از خانه های شان بیرون نشوند.
اسدالله مراد یک عضو شورای ولایتی ننگرهار در صحبت با رادیو آزادی از فعالیت داعش در 22 ولسوالی ننگرهار خبر داده بر ضعف حکومت مرکزی انتقاد می کند:
" داعش است یا طالب و اینها که در بیست و دو ولسوالی ننگرهار میآیند از مرز عبور می کنند من فکر می کنم که اینها توسط فراشوت پائین نمی شوند به ولسوالی های ما و به قریه های ما می آیند."
اختلافات میان گروه طالبان و افراد وابسته به دولت اسلامی در حالی افزایش یافته که به تازه گی گروه داعش به جنگجویان خود امر کرده تا طالبان را سرکوب کنند.
محمد العدنانی سخنگوی داعش برای خراسان، در یک نوار تصویری گفته که افرادی موجود اند که دعوای جهاد در راه خدا می کنند و خود را مجاهد می خوانند، اما آنان، دوستان ادارۀ استخبارات پاکستان و اداره های استخباراتی دیگر اند.
در پیام این افراد به توبه کردن فرا خوانده شده و هشدار داده شده که در صورت عدم توبه جنگجویان داعش بر آنان از هیچ گونه نرمی و ترحمی کار نخواهد گرفت.
پیش از این روزنامه بریتانیایی تایمز در گزارشی گفته بود که ابوبکر البغدادی رهبر داعش، ملا عمر رهبر گروه طالبان را یک جنگ سالار نادان و بی سواد نامیده و در ضمن وی را فرد دور از سیاست و روحانیت خوانده بود.
این در حالیست که چندی قبل طالبان نیز با فرستادن یک نامه سرگشاده به ابوبکر البغدادی رهبر داعش مشوره داد که طرفدارانش را در افغانستان تحت بیرق طالبان در جبهات جنگ تنظیم کند.
در این نامه تاکید شده بود که زیاد شدن جبهات جنگ در افغانستان پیامد ناگواری خواهد داشت.
هر چند پیام جدید گروه معروف به داعش مستقیماً به طالبان مسلح اشاره نشده، اما زمانیکه ما خواستیم نظر گروه طالبان را در این مورد داشته باشیم، ذبیح الله مجاهد سخنگوی این گروه گفت که در این پیام امارات اسلامی مخاطب آنان نبوده از اینرو در مورد ابراز نظر کرده نمی توانند.
پیش از این گزارش های از درگیری میان این دو گروه در ولایت هلمند نیز به نشر رسیده است.
در این حال شاه محمود میاخیل تحلیلگر مسایل سیاسی در صحبت با رادیو آزادی می گوید حکومت با مدیریت دقیق از اوضاع موجود به نفع کشور استفاده موثر کرده می تواند:
" بعضی وقت ها این گروپ ها یکی دیگر خود را استعمال می کنند یا به طرفداری و یا به ضد یکدیگر خود، اگر داعش قوت پیدا می کند طبعاً قوت طالب ها ضعیف می شود. اگرحکومت افغانستان بتواند یک پالیسی خوب داشته باشد، اختلاف طالبان و داعش شاید به نفع حکومت باشد."
از سوی هم ریاست عمومی امنیت ملی نیز از گسترش فعالیت گروه موسوم به داعش در افغانستان ابرازنگرانی می کند.
رحمت الله نبیل رئیس این اداره روز شنبه در نشست استجوابیه ولسی جرگه در مورد گفت:
" ننگرهار یکی از نقاط قابل تشویش است، اقداماتی در این رابطه بالای داعش صورت گرفته و اولین هسته گذاری شان که شده بود بنام رؤف خادم او از بین رفت و همچنان یک تعداد قوماندانان شان از طرف ریاست عمومی امنیت ملی هم گرفتار شده اما متاسفانه مشکل در ننگرهار به حدی بزرگ شده می رود که تنها امنیت ملی نمی تواند به تنهایی تمام مشکل را حل کند."
این اظهارات در حالی صورت می گیرد که اخیراً کشته شدن برخی از افراد توسط گروه داعش و نشر یک نوار تصویری از سر بریدن یک فرد دیگر در شبکه های اجتماعی نگرانی های را میان مردم برانگیخته است.
مردم عام از حکومت می خواهند تا با برنامه ریزی های دقیق هر چه زودتر جلو افزایش فعالیت های گروه داعش را بگیرد.
ویدا بره کی