روزنامهء نیویارک تایمز در شماره اخیرش مطلبی را در مورد افغانستان به نشر رسانیده است و در آن روی نقش پاکستان در ایجاد و حمایت از گروه های افراطی تمرکز نموده است.
به نوشته روزنامه، رئیس جمهور اشرف غنی در چندین مصاحبه اخیرش هشدار داده است که اگر مذاکرات با پاکستان و طالبان تا چند ماه آینده نتیجه ندهد بقای کشورش در سال ۲۰۱۶ با خطر مواجه است.
بعد از تشدید حملات طالبان در سال گذشته که بیشترین شمار قربانیان ملکی و نظامی را بعد از سال ۲۰۰۱ در بر داشت، آقای غنی گفته است افغانستان با مشکل با پای خود ایستاده است.
غنی در یک مصاحبه تلویزیونی اخیرش گفت، بهبود اوضاع در افغانستان وابسته با پیمانهء همکاری های منطقوی و میانجیگری و فشار بین المللی برای ایجاد قواعد بازی میان کشورها است.
نیویارک تایمز مینویسد هدف رئیس جمهور غنی با این بیانش پیمانهء فشاری است که بالای پاکستان وارد میشود تا به پرخاشگری هایش خاتمه دهد.
نیویارک تایمز می افزاید، منتقدین حکومت افغانستان میگویند وضعیت و افغانستان تقصیر پاکستان نه بلکه ناکامی های داخلی حکومت افغانستان است یعنی تفرقه سیاسی، نهادهای ضعیف، جنگسالاران و فساد.
ولی به نوشته روزنامه متخصصین شواهدی زیادی در دست دارند که پاکستان در تسهیل حملات طالبان نقش دارد. به گفته نیویارک تایمز این برخورد پاکستان نه تنها در مقابل افغانستان است بلکه اسلام آباد در چندین جنگ دیگر خارجی نیز دخالت میکند.
استخبارات این کشور از دیر به اینسو مدیریت جهادیست های بین المللی را به عهده داشته است که شماری زیاد آنها مسلمانان سنی اند و حتی گمان میرود که پاکستان در ظهور داعش هم دخیل بوده است.
نیویارک تایمز ضمن یادآوری از انکار ورزی پاکستان در مورد پناه دادن به القاعده، شبکه حقانی و دیگر تندروان از عملیات سال ۲۰۱۴ اردوی پاکستان علیه تندروان یاد کرده می نویسد، شاید نگران کننده ترین گزارش ها همین نقش پاکستان در ظهور داعش باشد.
به نوشته روزنامه، قبل از آغاز عملیات اردوی پاکستان در وزیرستان شمالی، ده ها و حتی صدها جنگجوی خارجی این منطقه را به قصد سوریه و جنگیدن علیه حکومت بشار اسد ترک کردند. رهبران قومی منطقه میگویند، اعضای طالبان ازینجا به کویته سفر نموده و سپس به قطر پرواز کردند و بعد از اخذ پاسپورت در قطر، راهی ترکیه شده و سپس وارد سوریه شدند. شماری دیگری از آنها از راه زمین از پاکستان به ایران و سپس به عراق رفتند.
نیویارک تایمز می افزاید اگر این معلومات درست باشد به این معناست که پاکستان با قطر و شاید هم با دیگران در انتقال جهادی های سنی به شمول ۳۰۰ پاکستانی از مناطق قبایلی پاکستان جاییکه دیگر به آنها نیازی نبود، به میدانهای جنگ در سوریه، همکاری کرده است.
نیویارک تایمز از قول یک مقام پاکستانی که نخواسته است نامش افشا شود مینویسد، این یک ثبوت دیگر برای دخالت و مدیریت پاکستان بر گروه های جهادی است.
نیویارک تایمز در اخیر مقاله اش سوالی را مطرح نموده مینویسد، هیچ کس تا حال پاکستان را به سبب کاروایی هایش در گذشته مسئول نداسته است پس چرا پاکستان از این کارهایش دست بکشد؟؟
نشریهء دیپلومات نیز در شماره اخیر اش مطلبی را در مورد افغانستان به نشر رسانیده و در آن روی تلاشهای صلح تمرکز نموده است.
دیپلومات از قول عبدالحکیم مجاهد سرپرست شورای عالی صلح افغانستان نوشته که به اسوشیتدپرس گفته است، قدم اولی این تلاش ها ایجاد یک نقشه راه برای مذاکرات صلح، قدم دومی دعوت از مخالفین مسلح به میز مذاکره و قدم اخیر اجرای پلان صلح میباشد.
نشریه دیپلومات همچنان نوشته است که رئیس جمهور سابق افغانستان حامد کرزی اخیراً در مصاحبهء گفت، هند، ایران و روسیه نیز باید در پروسه صلح افغانستان شرکت داشته باشند.