در این اواخر ۷ پروژه کوچک عام المنفعه به ارزش ۵۰ میلیون افغانی در چندین قریه مرکز بامیان به بهره برداری سپرده شد که بودجه این پروژه ها از طرف دولت جاپان پرداخت شدهاست.
محمد طاهر زهیر والی ولایت بامیان در مورد این پروژهها گفت:
" با بهره برداری از این پروژه ها، به صد ها جریب زمین مردم آب میخورد و این پروژهها سبب کاهش و از بین رفتن جنجالهای اجتماعی خواهد شد که به دلیل نبود آب و نوبت آب در روستاها بوجود میآمد اما بعد از این شاهد چنین مسائل نخواهیم بود."
به گفته والی بامیان این پروژهها شامل چهار کانال آبرسانی و سه بند برق کوچک آبی میشود که در قریه های خولنکاش و داوودی ساخته شدهاند.
همینطور از این پروژه ها صدها فامیل مستفید میشوند.
این پروژهها از جمله برنامه اعمار پروژههای آبیاری و بندهای برق کوچک است که از طرف دولت جاپان تمویل و توسط سازمان زراعت ملل متحد یا FAO تطبیق میشود.
فرید احمد عزیزی رئیس تنظیم آب وزارت زراعت و مالداری افغانستان در مورد برنامه های آینده این وزارت چنین گفت:
" در مرحله بعدی که ممکن سال آینده آغاز شود دولت جاپان تنها برای ولایت بامیان ۲۵ میلیون دالر برای تنظیم و مدیریت بهتر آب وعده سپرده است که با آغاز و تطبیق آن مشکلات زیادی از مردم این منطقه حل میشود."
به گفته مقامات محلی بامیان، سه بند برق آبی که شامل این پروژهها هستند، بیش از ۷۰ کیلو وات برق تولید میکنند که در حدود ۵۰۰ فامیل میتوانند از برق آن استفاده کنند.
همینطور از پروژه کانال های آبیاری در حدود ۴۰۰ هکتار زمین آبیاری خواهد شد.
محمد سجاد محسنی یکی از متنفذین بامیان در مورد این پروژه ها به رادیو آزادی گفت:
" طبیعی است وقتی که آب اضافه شود زمین های بیشتر آبیاری میشود اما از دولت میخواهیم که کانال های بیشتر آبرسانی اعمار کنند چون دهاقین زیادی به دلیل خشک سالی و نبود کانال و سر بند های آب زراعت شان را از دست میدهند. پیش از این دهاقین مجبور بودند آب را به نوبت بدست بیاوردند که سهم هر دهقان یک ساعت آب بیشتر نبود."
این در حالی است که بیش از ۸۰ فیصد مردم بامیان به شغل دهقانی مصروف هستند ولی هر ساله به دلیل نبود امکانات کافی و مکانیزه نبودن زراعت بامیان، این دهاقین متضرر میشوند.
عباس نادری