وزارت اطلاعات و فرهنگ افغانستان میگوید، هر فردیکه از مواد قانون کاپی رایت تخطی نماید به ارگانهای عدلی و قضایی معرفی خواهد شد.
وزارت اطلاعات و فرهنگ به همین هدف روز چهارشنبه تفاهمنامههای را با وزارتهای داخله، مالیه و لوی سارنوالی به امضا رسانید.
زردشت شمس معین اداری وزارت اطلاعات و فرهنگ در صحبت با رادیو آزادی گفت، تطبیق بهتر قانون کاپی رایت بخاطر دفاع از حقوق پدید آورندهگان یعنی مؤلف، مصنف، هنرمند و محقق میباشد.
وی گفت:
"ارگانهای ذیربط خصوصاً وزارت داخله، مالیه و لوی سارنوالی با ما در این بخش همکار هستند باید هماهنگی بهتر در این زمینه ایجاد شود بر اساس قانون هر گاه فردی شکایت نماید که این اثر بدون اجازه پدید آورنده خلاف قانون استفاده میکند آن فرد حق دارد به وزارت اطلاعات و فرهنگ اطلاع بدهد و این وزارت به مراجع ذیربط یعنی سارنوالی میفرستد و سارنوالی پس از بررسی این مسئله آن را به محاکم میفرستد."
آقای شمس همچنان گفت، این وزارت تا کنون دو قضیه را به سارنوالی معرفی کرده و ۱۴ قضیه دیگر تخلف از مواد قانون کاپی رایت تحت بررسی وزارت اطلاعات و فرهنگ قرار دارد.
بر اساس معلومات مقامات وزارت اطلاعات و فرهنگ، برای تشریح بهتر مواد این قانون برنامههای آگاهیدهی راه اندازی میگردد.
وی اضافه میکند با آنکه قانون کاپی رایت در سال ۱۳۸۷ هجری شمسی تصویب شد، اما پس از امضای برخی کنوانسیونها، تفاهمنامهها و عضویت در سازمان جهانی تجارت، نیاز به آوردن تعدیلات در قانون دیده شد که تعدیلات لازم در قانون وارد و بالاخره از سوی ولسی جرگه تصویت و قانون کاپی رایت نافذ گردید.
از سوی هم مقامات لوی سارنوالی میگویند که این اداره بخاطر تطبیق بهتر قانون کاپی رایت در کشور متعهد است.
جمشید رسولی سخنگوی این اداره در صحبت با رادیو آزادی گفت:
"سایر وظایف و مسئولیتهای که به دوش اداره لوی سارنوالی در این تفاهمنامه یادآوری شده اداره لوی سارنوالی مصمم است در همکاری با سایر ارگانهای که در این قسمت همکار هستند از جمله وظایف و مسئولیتهای شان است همکار خوب باشند تا ما توانسته باشیم حمایت خود را از کاپی رایت در افغانستان داشته باشیم."
معین وزارت اطلاعات و فرهنگ میگوید، با آنکه قانون کاپی رایت نافذ است اما دیده میشود که مؤلف به حق و کاپی کننده به مسئولیتاش توجه نکرده و همین سبب شده تا از خلاقیت یک اداره، شخص، یا هنرمند، دیگران به طور غیر قانونی استفاده نمایند.
آقای شمس میگوید، مؤلف، هنرمند و یا هم صاحب یک مفکوره که برای نخستین بار با تطبیق طرح خود برنامۀ را ایجاد میکند، باید به عنوان مالک معنوی آن شناخته شود.
گزارش: فرشته ندا