حکومت پاکستان پلانهای را تصویب کرد که بر اساس آن مناطق نیمه خود مختار قبایل در روند سیاسی پاکستان داخل میشوند.
کابینه این کشور پلانهای اصلاحاتی در باره مناطق قبایلی در امتداد سرحد با افغانستان را تصویب کرد.
با این اقدام حاکمیت فدرالی در این مناطق پایان یافته و زمینه برای توسعه صلاحیتهای محاکم ملی پاکستان در آنجا فراهم میگردد.
نواز شریف صدراعظم پاکستان این مطلب را روز پنجشنبه در نشست کابینه این کشور اعلام کرد.
سرتاج عزیز مشاور روابط خارجی صدراعظم پاکستان و رئیس کمیته اصلاحات پس از نشست کابینه این کشور دیروز در اسلام آباد به خبرنگاران گفت، این برنامه اصلاحاتی در ظرف پنج سال آینده عملی شده و با تطبیق این برنامه مناطق قبایلی به ایالت همسایه خیبر پشتونخوا مدغم میشوند.
شریف در جلسه کابینه گفت، میخواهد، این مناطق به روند سیاسی پاکستان بپیوندند تا به گفته وی محرومیت مردم قبایل از بین برده شود.
این برنامه اصلاحاتی حکومت پاکستان دارای ۲۴ نکته عمده میباشد.
در جمله این نکات مهم علاوه بر توسعه صلاحیتهای محاکم پاکستان، ایجاد نمایندگی پارلمانی در مناطق قبایل و خاتمه دادن به قوانین مجازات دسته جمعی آنها شامل بوده که از دور استعمار بریتانیا تاکنون در این مناطق نافذ اند.
هفت ایجنیسی مناطق قبایلی را تشکیل میدهند که عبارت از باجور، خیبر، کرم، مهمند، وزیرستان شمالی و جنوبی و ورکزی میباشند.
در این مناطق هشت میلیون نفر زندگی میکنند که اکثراً پشتونها اند.
پشتونهای باشنده در این مناطق نیمه خود مختار بوده، با اسلام آباد روابط خوب دارند.
بزرگان قوم در این مناطق از دیرزمانی خواهان اصلاحات بودند. زیرا، به گفته آنها وضعیت کنونی زمینه فقر و خشونت را در این مناطق فراهم کردهاست.
اما برخی از احزاب ملیتگرای پشتون در باره این فیصله کابینه پاکستان ابراز نگرانی کردهاند.
اسفندیار ولی خان رهبر حزب نشنل عوامی تصمیم کابینه مبنی بر اصلاحات در قبایل را مبهم خوانده و گفتهاست که در این مورد مشوره کرده، عکس العمل نشان خواهند داد.
سناتور عثمان کاکر از حزب پشتونخوا ملی عوامی شام دیروز در صحبتی با رادیو آزادی گفت، فیصله کابینه پاکستان در باره پلان اصلاحاتی در قبایل، دشمنی با پشنون هاست.
او افزود:
"ایجاد طبقات مقتدر پنجاب و این فیصله خصمانه از سوی قیادت سیاسی و حکومتی آنها، برای حزب پشتونخوا ملی عوامی، مردم فاتا و پشتونها قابل قبول نبوده و ماآن را به شدیدترین الفاظ محکوم میکنیم."
این طرح تصویب شده از سوی حکومت به عنوان تعدیل در قانون اساسی پاکستان به قوای مقنینه این کشور پیشنهاد و باید مورد تائید دو ثلث آرای هر دو مجلس پارلمان پاکستان قرار گیرد.
مجلس سنای پاکستان ۱۰۴ و مجلس نمایندگان آن ۳۴۲ عضو دارد.
مناطق قبایلی پاکستان در امتداد مرز با افغانستان از دیر زمانی به این سو، پناه گاههای امن جنگحویان طالبان و شبکه حقانی به شمار میروند.