شاهراه که حدود ۱۳۰۰ کیلومتر طول دارد، از غرب چین از شهر کاشغر آغاز میشود و از بین پر ارتفاعترین کوههای جهان میگذرد، برای چین سمبول شکوفایی همکاری با پاکستان به شمار میآید.
بالای اعمار زیر بناهای این شاهراه دو طرفه دهها میلیارد دالر سرمایهگذاری شدهاست.
ولی برای تعدادی زیاد تجاران پاکستانی این شاهراه یکطرفه است.
آژانس خبری فرانس پرس از قول مراد شاه یک تاجر پاکستانی از منطقۀ تاشقرغان در ۱۲۰ کیلومتری نقطۀ عبوری سرحدی با شین جین چین مینویسد که گفتهاست:
"دوستی ما با چین به ارتفاع کوههای هیمالیا و عمق ابحار است، ولی در آن عاطفه وجود ندارد."
بهگفتۀ مراد شاه، این دوستی برای پاکستان منفعت ندارد، همه چیز روی توسعۀ رشد چین متمرکز است.
به نوشته آژانس خبری فرانس پرس، پروژۀ "یک کمربند یک راه" ابتکار بزرگ برنامۀ زیربنایی جهانی چین برای احیای راه ابریشم است که چین را به بازارهای اقتصادی سرتاسر جهان وصل خواهد کرد.
در سال ۲۰۱۳ میلادی چین قراردادهای اقتصادی به ارزش ۴۶ میلیارد دالر را با پاکستان امضا کرد.
بر اساس این قراردادها، چین زیربناهای انرژی و اقتصادی را در امتداد این شاهراه اعمار میکند.
چین شاهراه کوهستانی که به نام "شاهراه قراقرم" شناخته میشود را بازسازی کردهاست.
به نوشته آژانس خبری فرانس پرس، در حالیکه حکومتهای چین و پاکستان میگویند، این پروژه به منفعت هر دو کشور است، ولی ارقام چیزهای دیگر را نشان میدهد.
در نیمۀ دوم سال ۲۰۱۶ میلادی حجم صادرات چین به پاکستان ۲۹ درصد افزایش یافت در حالیکه در جریان همین مدت حجم تجارت پاکستان به چین حدود هشت درصد کاهش را نشان میدهد.
در ماه می سال جاری میلادی پاکستان چین را به پُر ساختن بازارهای اینکشور متهم کرد که قیمت فولاد را در بازارهای پاکستان کاهش دادهاست.
پاکستان تهدید کرد که محصولات تعرفههای گمرکیاش را افزایش خواهد داد.
جوناتان هلمن کارشناس مرکز مطالعات استراتژیک بینالمللی در واشنگتن میگوید، همه چیز در مورد صادرات پاکستان آرزو و خیال است.
وی میافزاید:
"اگر شما با چین وصل میشوید، چه را به آنکشور صادر خواهید کرد؟"
الکساندرو رایپا متخصص برنامههای زیربنایی چین در پوهنتون لودویک مکسیملیان شهر مونشن جرمنی میگوید، این پروژه یک وسیله برای اهداف جیوپولتیک چین بهخاطر کمک به شرکتهای دولتی آنکشور است که با اضافه تولید مواجه اند.