اتاق تجارت و صنایع افغانستان میگوید، اگر فعالیت بانکداری اسلامی در افغانستان گسترش یابد باور مردم به بانکهای خصوصی و دولتی بیشتر خواهد شد.
خانجان الکوزی معاون این اتاق روز سه شنبه در کنفرانس " تقویت اقتصاد افغانستان از راه بانکداری اسلامی" گفت علت این که بیشتر مردم در بانکهای کشور حساب بانکی باز نمیکنند، بی باوری مردم و کمبود بانکهای اسلامی در کشور است.
آقای الکوزی همچنان گفت که موجودیت بانکهای اسلامی در کشور میتواند در بخش رشد سکتور خصوصی و پیشرفت اقتصاد کشور تأثیر گذار باشد.
وی افزود:
"بانکداری اسلامی نقش بزرگی دارد، اینکه در حال حاضر بانکهای ما با مشکل و چالشها رو به رو استند و مردم در بانکها حساب باز نمیکنند این است که مردم ترس دارند که اگر حساب باز کنند سود میشود، حرام و یا دیگر مسایل را مطرح میکنند، اما اگر بانکداری اسلامی مروج گردد این مشکلات حل میگردد."
فعالیت بانکهای اسلامی بر فقه حنفی استوار است و بر بنیاد اینگونه بانکداری؛ در یک معامله فایدۀ که بدست مییاید تقسیم میگردد و از دادن سود جلوگیری میشود.
اما در نظام بانکداری مدرن جهان، سیستم حساب جاری، ذخیره، حساب معیادی امانت و سرمایه گذاری شامل است که به جز از حساب جاری به دیگر حسابهای بانکی فایده در نظر گرفته شدهاست.
با این همه شماری از متخصصان بانکداری اسلامی میگویند، در بانک داری اسلامی و بانک داری مروج جهان فایده یک حد جدا کنندهاست به این معنا که سود در بانکداری اسلامی جواز ندارد و در بانکداری سنتی از مفاد نرخ به حیث عامل بنیادی مفاد استفاده میشود.
در این میان فریدون روستایی رئیس کمپنی مشورتی ایمند در بخش بانکداری اسلامی میگوید، هدف آنان آگاهی دهی برای مردم و تاجران در بخش بانکداری اسلامی کشور است تا از این رهگذر فعالیت بانکداری اسلامی در افغانستان گسترش یابد.
وی گفت:
"هدف اصلی ما کار برای حل چالشها در این زمینه است، همین گونه ظرفیت سازی در این بخش نیز قسمتی از کارهای ما است و هدف اصلی این کنفرانس نیز همین است که تاجران افغان با بانکداری اسلامی آشنایی پیدا کنند."
در چند سال گذشته شماری از بانکهای که در افغانستان فعالیت دارند، یک بخشی از بانک داری اسلامی نیز در چارچوب این بانکها فعال شدهاست.
اما اتاق تجارت و صنایع کشور میگوید که برخی افراد با در نظرداشت حساسیتهای دینی برای بهره مند شدن از چنین خدمات بانکی حاضر نیستند.
نظیفه محبوبی