کاهش ۶۷ میلیارد افغانی در بودجه سال ۱۳۹۷، افزایش ۲۲ هزار بست جدید در ادارات دولتی، نبود امکانات مالی برای پروژههای ناتمام سال گذشته و عدم توازن بودجه به سطح ولایات از عوامل عمده رد بودجه از سوی ولسی جرگه خوانده میشود.
عبدالرؤف ابراهیمی رئیس ولسی جرگه پس از بحثهای اعضای این جرگه گفت که بیشتر از ۱۲ مورد نواقص در بودجه دیده میشوند.
وی افزود:
" بودجه ملی سال مالی ۱۳۹۷ بیشتر از ۱۲ مورد نواقص دارد، عدم توازن، ازدیاد تشکیل بدون دلایل موجه، کاهش انکشاف، عدم رعایت اصولنامه، قناعت وکلا را فراهم ساخته نتوانست و بودجه رد شد."
به اساس معلومات امیرخان یار رئیس کمیسیون مالی و بودجه ولسی جرگه، در مجموع بودجه عادی سال مالی ۱۳۹۷، ۲۶۷ میلیارد افغانی در نظر گرفته شده و بودجه انکشافی آن ۹۳ میلیارد افغانی میباشد که در ماه قوس سالجاری جهت تصویب به ولسی جرگه فرستاده شده بود.
برخی اعضای ولسی جرگه همچنان گفتند، وزارت مالیه در مسوده این بودجه پیشنهادات برخی ولایات را بهخاطر پروژههای انکشافی در نظر نگرفتهاست.
آنها گفتند، بهخاطر تأخیر در ترتیب این بودجه هم اکنون برای بسیاری از کارمندان دولتی معاشات شان پرداخته نشدهاست.
از سوی هم شماری کارشناسان اقتصادی، ترتیب و تصویب بودجه سال ۱۳۹۷ را در بخش معاشات کارمندان دولتی، پروژههای انکشافی و قراردادها مهم میدانند.
شبیر بشیر یکتن از این کارشناسان در صحبت با رادیو آزادی گفت، تأخیر در تصویب این بودجه به شکل مؤقت تأثیر بالای برخی کارها دارد اما به گفته وی نسبت به تصویب بودجه نامتوازن تأخیر در تصویب آن بهتر است.
وی گفت:
" رد شدن بودجه به باور من خوب است بهخاطریکه بودجه انکشافی یگانه سیاست دولت است که میتواند توسط آن انکشاف متوازن تطبیق شود تأمین عدالت اجتماعی، انکشاف روستاها و زمانیکه مجلس آنرا رد میکند بدین معنی است که بودجه توازن ندارد."
این بار اول نیست که بودجه ترتیب شده سال مالی از سوی ولسی جرگه رد میشود بلکه در سالهای گذشته نیز این جرگه بودجه را چندین مرتبه رد کرده و پس از آوردن اصلاحات از سوی ولسی جرگه تصویب شدهاست.
وزارت مالیه افغانستان میگوید با وجودیکه بودجه متوازن است و تمام ابعاد نیازها گنجانیده شده اما باز هم نظریات ولسی جرگه در آن جا داده خواهد شد.
فرشته ندا