امسال در ولایت تخار تولیدات عسل افزایش یافته و همچنین پیشه زنبورداری در این ولایت رشد بیسابقه نموده و در چند سال اخیر فارمهای زنبورداری نیز در این ولایت افزایش یافتهاند.
شماری از زنبورداران میگوید که آب و هوای تخار برای نگهداری زنبور عسل مساعد میباشد و به همین دلیل در میان مردم نگهداری زنبور عسل رشد نمودهاست.
آنان میگویند که در مقایسه به سال گذشته در سال روان محصولات عسل در این ولایت افزایش یافتهاند.
زنبورداران عسل، افزایش توليد عسل را يک منبع خوب اقتصادى خوانده، میافزایند که در سالهای اخیر نسبت عسلهای خارجی، بازار فروش عسل وطنی خوبتر شدهاست.
محمد ناصر یکتن از زنبورداران عسل که در ولسوالی فرخار تخار فارم زنبورداری دارد در گفتوگو با رادیو آزادی در مورد کارش چنین گفت:
"من در ولسوالی فرخار فارم زنبورداری دارم و تولید عسل امسال نظر به سال گذشته افزایش یافته و خوب است و هر زنبوردار ما سالانه از ۲۰۰۰ الی ۵۰۰۰ کیلو عسل جمعآوری میکنند و فعلاً در ولسوالی فرخار بیش ۴۰۰۰ صندوق زنبور عسل موجود است که بهخاطر حاصلگیری از دیگر ولسوالی تخار به این ولسوالی انتقال داده شدهاست."
وى افزود که در فارم مربوطهاش، ۱۰۰ صندوق زنبور داشته و امسال بیش از ۱۰۰۰ کیلو عسل خالص به دست آورده و فی کیلو آن را مبلغ ۵۰۰ افغانی در شهر تالقان مرکز ولایت تخار به فروش میرساند.
از سوی هم زلمی عزیزی یک زنبوردار دیگر میگوید که آب هوای تخار برای نگهداری زنبور عسل مساعد بوده و به همین دلیل در این چند سال اخیر در میان مردم نگهداری زنبور عسل رشد نمودهاست.
او افزود:
"یک صندوق زنبور سالانه تقریباً ۹۰ الی ۱۰۰ کیلو عسل تولید میکند که نصف آن را خود زنبور مصرف میکند و ما از هر صندوق ۲۰ الی ۲۵ کیلو عسل خالص به دست میآوریم که یک عاید خوب برای ما است. با نگهداری زنبور عسل مشکلات اقتصادی ما حل گردیدهاست."
بر بنیاد گفتۀهای وی، در یک فامیل (صندوق) زنبور عسل بیش از ۶۰۰۰ زنبور عسل موجود میباشند و سالانه یک فامیل آن بیش از ۲۰ کیلو عسل خالص تولید میکند.
از سوی دیگر عبدالوکیل مدیر عمومی مالداری ریاست زراعت تخار، وضعیت زنبورداری و توليدات عسل را به تناسب سال گذشت در ولایت یاد شده بهتر خوانده میافزاید که تلاشها براى بازاريابی و پروسس فنی عسل نیز جریان دارد.
او افزود:
"سالان حد اوسط ۶۴ هزار کیلو عسل در تخار تولید میشود و اگر این را ما به تُن تبدیل کنیم سالانه ۶۴ تُن عسل در این ولایت تولید میگردد و قرار آمار در مجموع بیش از ۴۰۰۰ صندوق زنبور عسل در تخار موجود است."
بر بنیاد گفتۀهای وی، مراكز توليد عسل علاوه بر شهر تالقان در ولسوالیهاى فرخار، كلفگان، نمک آب، چال، رستاق و دشت قلعه این ولایت نيز وجود دارند.
زنبورداران میگويند که یک زنبور عسل ۴۵ روز عمر دارد و در هر ماه، آنان از هر صندوق دو بار به وزن حدود ۲۰ کیلو گرام عسل به دست میآورند.
بر اساس معلومات، زنبور عسل بسیار اساس و دارای طبیعت نازک بوده و همچنین یک سیستم منظم دارد.
این زنبورها به سه کتگوری تقسیم شدهاند و به نامهای ملکه، کارگر و مذکر میباشند.
ملکه پادشاه زنبورهای عسل میباشد و در صورتیکه هوا معتدل باشد روزانه ۳۵۰۰ تخم میگذارد.
فارمهای زنبورداری و تولیدات عسل در نقاط مختلف کشور برای زنبورداران یک منبع خوب عایداتی میباشد.
مسئولان ریاست زراعت تخار میگویند که زنبور عسل در کنار گلها، گیاهان کوهی و صحرائی، از درختان سیچ، سنجد، عکاسی و از برکهای برخی درختان دیگر نیز تغذیه میشوند.
گزارش: اجمل آرین