لینک‌های قابل دسترسی

خبر تازه
جمعه ۲ قوس ۱۴۰۳ کابل ۰۵:۰۲

نگرانی شماری از باشنده‌گان کابل از افزایش گداها در این شهر


در کنار سایر مشکلات مانند آلوده‌گی هوا، مشکلات ترافیکی، آلوده‌گی صوتی در شهر کابل، افزایش گدا‌ها مردم این شهر را نگران ساخته‌است.

شماری از باشنده‌گان کابل می‌گویند، برای اکثر گدا‌ها تگدی عادت شده و با آن‌که مجبوریت اقتصادی ندارند، اما باز هم دست به گدایی می‌زنند.

به‌گفته باشنده‌گان کابل، علاوه بر زنان و کودکان، مرد‌های شماری از اتباع پاکستانی نیز در نقاط مختلف کشور دست به این عمل می‌زنند و حکومت باید از آن جلوگیری نماید.

صمیم و بارز دو تن از باشنده‌گان مکروریان کابل در این مورد می‌گویند:

"در این‌جا ما دکاندار هستیم، گدای‌گر بسیار زیاد شده مشتری‌های ما را زیاد اذیت می‌کنند از نزد مشتری هر چیز را به زور می‌گیرند."

"زنان چادری دار است. این گدا‌ها زیاد برای خانم‌ها مزاحمت می‌کنند آنان گدایی نمی‌کنند، بلکه به زور پول از مردم می‌گیرند، باید حکومت از فعالیت آنان جلوگیری نماید. زنان و کودکان یک گروه هستند، مرد‌ها با آن‌که معیوب نیستند، اما چوب در دست گرفته گویا معیوب هستند دست به تگدی می‌زنند."

باشنده‌گان کابل می‌گویند، در سرک‌های کابل به‌خصوص جاده‌های پُر رفت و آمد گدا‌های دیده می‌شوند که از صبح تا شام فریاد از گرسنگی می‌زنند و حتی برخی اوقات این گدا‌ها به پاهای مردم می‌افتند و به‌خاطر گرفتن مقدار پول گریه و زاری نیز می‌کنند.

به‌گفته باشنده‌گان کابل، اکثریت گدا‌ها اطفال خُرد سن را زیر آفتاب سوزان وسیله قرار می‌دهند تا از مردم پول دریافت کنند.

صمیم می‌گوید، برخی از این گدا‌ها حتی نسخه‌های در دست دارند که گویا توان خرید دوا را نداشته و از مردم کمک می‌خواهند.

از سوی هم شماری از گدا‌ها می‌گویند، آنان به‌خاطر نبود کار و مشکلات اقتصادی دست به گدایی می‌زنند.

دو تن از گدا‌ها در مورد می‌گویند:

"روزانه گدایی می‌کنم، خانه نان می‌برم. ۱۰ افغانی یا ۲۰ افغانی می‌دهند."

"نام من عمران است، روزانه خیرات جمع‌آوری می‌کنم، پدر و مادرم است، اما پدرم کراچی دارد. ۱۰ سال است که خیرات جمع می‌کنم، سرم سپید شد. تنها خودم هستم پسرانم عروسی کرده‌اند و برایم کمک نمی‌کنند."

آنان می‌گویند، سال‌هاست که گدایی می‌کنند و روزانه از ۱۰۰ الی ۳۰۰ افغانی بدست می‌آورند و از این‌که کار دیگر برای‌شان پیدا نمی‌شود، گدایی را ترجیح می‌دهند.

مردم در حالی از افزایش گدا‌ها در شهر کابل ابراز نگرانی می‌کنند که پیش از این کمیسیون مختلط از ادارات دولتی تشکیل شد تا تمام گدا‌ها را از سطح شهر جمع‌آوری و بعد از شناسایی به آنان رسیده‌گی شود، ولی این کمیسیون در همان روز‌های اول کاری‌اش موفق نگردید و به تعداد گدا در شهر افزود هم شد.

از سوی هم مقامات وزارت کار، امور اجتماعی، شهدا و معلولین کار آن کمیسیون را ناکام خوانده می‌گویند که این وزارت به‌خاطر جمع‌آوری گدا‌ها برنامه‌های تازه را روی دست دارد.

بکتاش رویش مشاور مطبوعاتی این وزارت در صحبت با رادیو آزادی گفت:

"به همین دلیل تا پایان سال ۱۳۹۷، ۷۰۰ هزار شغل از سوی حکومت ایجاد می‌شود، یکی از راه‌ها همین است و هم‌چنان وزارت کار یک پالیسی منع عمل گدایی را نیز زیر کار دارد و طرزالعمل هم برایش ساخته شده این هم می‌تواند که برای کم کردن میزان تگدی گری مفید واقع گردد."

با این‌ همه اسماعیل روشنگر یک‌تن از کارشناسان امور اجتماعی، فقر، بی‌کاری و اعتیاد به مواد مخدر را از عوامل عمدۀ ازدیاد تگدی در شهر کابل و دیگر ولایات دانسته تأکید می‌کند که حکومت با ایجاد فرصت‌های کاری و انکشاف اقتصادی از افزایش گداها در شهر کابل جلوگیری کرده می‌تواند.

گزارش: فرشته ندا

XS
SM
MD
LG