برخی از روزنامههای چاپ امریکا در شمارههای اخیر شان به تلاشهای صلح افغانستان نگاهی انداختهاند.
- واشنگتن ایگزماینر
در این میان روزنامه واشنگتن ایگزماینر در یک مطلب تلاش رئیس جمهور اشرف غنی برای صلح و حملههای طالبان در برابر آنرا به بررسی گرفتهاست.
روزنامه مینویسد، رئیس جمهور افغانستان آتشبس مشروط را به مناسبت عید قربان اعلان کرد، اما طالبان در پاسخ به آن بالای ارگ راکت پرتاب کردند.
روزنامه نوشتهاست، با آن که طالبان در برابر پیشنهاد آتشبس خاموش اند، اما ایالات متحده، ایران، پاکستان و جامعه بینالمللی از اعلان آتشبس ستایش کردهاند.
روزنامه با اشاره به تلاشهای جاری صلح در افغانستان و جریانات تاریخی مینویسد که حکومت افغانستان و طالبان میتوانند که بر محوریت وحدت مردم مشترکاً کار کنند، زیرا به باور نویسنده مقاله، نه حکومت، طالبان را از بین برده میتواند و نه هم طالبان میتوانند که حکومت افغانستان را سقوط بدهند و امارت اسلامی را ایجاد کنند.
واشنگتن ایگزماینر همچنان مینویسد، گفتوگوهای صلح با طالبان نمیتواند صلح کامل را در افغانستان برقرار سازد زیرا ۲۱ گروه دیگر به شمول شماری از طالبان و جنگجویان داعش، شبکه حقانی و نهضت اسلامی ازبکستان به جنگ ادامه خواهند داد.
- ستارز اند استرایپس
روزنامه ستارز اند استرایپس در یک مقاله مینویسد که مقامهای افغان و امریکایی فقط یک هفته پیش امیدوار بودند که طالبان پس از جنگ ۱۷ ساله به صلح رو خواهند آورد.
رئیس جمهور اشرف غنی اخیراً برای دومین بار پیشنهاد آتشبس را به این گروه ارائه کرد و رهبران طالبان اظهار کردند که میخواهند به گفتگوها با مقامهای امریکایی ادامه بدهند، اما این همه خوشبینی پس از آن نقش بر آب شد که طالبان به پیشنهاد آتشبس رئیس جمهور غنی توجه نکردند و در عوض به دعوت برای اشتراک در نشست مسکو پاسخ مثبت دادند.
ستارز اند استرایپس با اشاره به نشست مسکو به نقل از تحلیلگران مینویسد که تحرک گفتگوی مستقیم با طالبان در نتیجه سیاستهای جهان منحرف شد.
روزنامه به نقل از کارشناسان همچنان مینویسد، حمله بزرگ بر غزنی بخشی از استراتژی دیپلوماتیک چند جانبه بود که بنابر محاسبه طالبان پیروزی در این جنگ آنها را از یک رشته امتیازات در گفتگوها برخوردار خواهد ساخت.
روزنامه مینویسد که این کار شاید به طالبان مناسب معلوم شود که با حکومتهای منطقه به هدف پایان جنگ در افغانستان تماس داشته باشند، زیرا تمام تلاشهای گذشته برای صلح در داخل کشور پیوسته ناکام شدهاند.
اما دخیل شدن روسیه وارث اتحاد شوروی سابق در گفتگوهای حاضر با توجه به اینکه در سالهای جهاد در افغانستان بر ضد گروههای جهادی اسلامگرا جنگیدهاست، برای بسیاری افغانها کار مشکوک و نامناسب به نظر میرسد.