- تایمز
روزنامه تایمز چاپ بریتانیا در شماره اخیر خود مطلبی در مطلبی نوشته است که چین در واخان قرارگاه نظامی می سازد.
روزنامه در مطلبی زیر عنوان "چین در حرکت به سمت غرب" نگاشته است، در نیمه راه بین لندن و هانگ کانگ یک دهلیز وجود دارد به نام واخان در شمال شرق افغانستان که یک زمان امپراطوری بریتانیا را از امپراطوری روسیه جدا می کرد و اکنون این یگانه منطقه افغانستان است که با چین سرحد مشترک دارد.
هرچند چین در چند روز اخیر این خبرها را که در افغانستان قرارگاه میسازد رد می کند، اما روزنامه تایمز لندن می نویسد که از منابع بسیار موثق معلومات گرفته که چین در واخان قرارگاه نظامی می سازد.
روزنامه می افزاید، اهداف چین در افغانستان واضح است. اول اینکه چین در بخش های بزرگ صنعتی در افغانستان سرمایه گذاری کرده و می خواهد در استخراج معادن افغانستان که صدها میلیار دالر تخمین می شوند نقش داشته باشد و در برنامه های دیگر انکشافی افغانستان هم سهم بگیرد.
به نوشته روزنامه، اعمار پل ها، سرک ها و رشد صنعت در یک کشور جنگ زده و بی بضاعت مانند افغانستان کار خوب است ، اما این قدرت نرم چین که انجنیرها و متخصصین را به افغانستان ارسال میکند در آینده با قدرت سخت یعنی تانکها تعقیب خواهد شد.
چین گفته است که در صدد ساختن قرار گاه نظامی در افغانستان نیست
ستلایترها نشان میدهند که چین خیلی دور تر از قلمرو آبی خود جزایری را ساخته است که در اول کشتی های ماهیگیری را در انها جا داد، بعد کشتی های گزمه را فرستاد و اکنون کشتی های قوای بحری آن در این جزیره ها جابجا شده اند و چین در تخطی از تصامیم محکمه بین المللی هاک در سال ۲۰۱۶ در این جزیره ها قرارگاه نظامی ساخته است و اکنون هیچ ضمانتی وجود ندارد که در افغانستان هم چنین یک مفکور نداشته باشد .
- کولمبیا ژورنالیزم ریویو
نشریه کولمبیا ژورنالیزم ریویو در شماره اخیر خود به تلفات ژورنالستان در افغانستان اشاره نموده و می نویسد بعد از سقوط طالبان در عملیات تحت رهبری امریکا در افغانستان در سال ۲۰۰۱ یکی از مهمترین دست آوردهای افغانستان آزادی مطبوعات می باشد زیرا در این کشور یک شبکه بسیار فعال و آزادی بیان و مطبوعات تشکیل شده است.
اما به نوشته نشریه، در این اواخر، این شبکه مهم و زیربنایی برای ارزشهای دموکراسی توسط افراطگرایان هدف حملات طرح ریزی شده قرار میگیرد.
نشریه به حمله سی اپریل در کابل اشاره می کند که درآن نُه خبرنگار و عکاس کشته شدند.
- فارن پالیسی
نشریه فارن پالیسی در شماره اخیر خود در باره یکی از مراکز اصلاح و ترتیب نوجوانان مطلبی را به نشر رسانده که جوانان متهم به جرایم در آن تحت تعلیم و تربیه قرار گرفته اند.
نشریه از یکی از این جوانان بنام محمد احسان یاد کرده است که با دهها جوان دیگر در چنین یک مرکز، در بگرام بسر میبرد.
خبرنگار می نویسد احسان یک سال بعد از سقوط طالبان در حمله ایتلاف تحت رهبری امریکا به دنیا آمده اما در محیط و خانواده زنده گی میکرد که مفکوره افراطی را دنبال کرده و بالاخره با انفجارهای کنار سرک، سبب قتل چندین نفر شده است.
او در زندان یکبار با خانوادۀ یک فردی ملاقات کرده که در بمگذاری وی جان داده بود. محمد احسان گفته است فرزندان این قربانی همه تقریبا هم سن و سال خود وی بودند و ملاقات با آنها برایش بسیار درد آور بود.
مقامات عدلی و محابس افغانستان می گویند که این جوانان توسط دیگران گمراه شده اند و اگر بالای آنها کار درست صورت بگیرد می توان آنها را اصلاح کرد.
اما به گفته بعضی از مقامات، کشورها و سازمان های خارجی در این راستا، تلاش لازم را انجام نمیدهند.