معینیت گمرکات وزارت مالیه افغانستان به تعداد ۳۰۵ قلم آثار تاریخی ضبط شده را به وزارت اطلاعات و فرهنگ تسلیم داد.
این آثار که از سوی موظفین معینیت گمرکات وزارت مالیه افغانستان در میدان هوایی کابل کشف و ضبط شده است شامل ۲۴۱ سکه مسی، برنجی، دو عدد کاسه، دو عدد کوزه، آفتابه، یک چاینک برنجی، کتب دست نویس، اوراق خطی و یک سر مجسمه مربوط به دوره بوداییها میباشد.
این آثار تاریخی که تعداد آن به ۳۰۵ قلم میرسید روز یکشنبه از سوی معینیت گمرکات وزارت مالیه به وزارت اطلاعات و فرهنگ تسلیم داده شد.
عبدالله رقیبی معین عواید و گمرکات وزارت مالیه حین تسلیم دهی آثار متذکره گفت، مؤظفین معینیت عواید و گمرکات وزارت مالیه این آثار تاریخی را مدت چهار سال ضبط و از قاچاق آن به خارج از کشور جلوگیری کردهاند.
او افزود:
"از سال ۱۳۹۴ به این طرف یک تعداد آثار تاریخی که به طریقههای مختلف به کشورهای دیگر قاچاق میشد، خوشبختانه پرسونل را که ما در میدان هوایی داریم آنرا ضبط کرده و آنرا امروز رسماً به وزارت اطلاعات و فرهنگ تسلیم میدهیم."
آقای رقیبی اطمینان داد که آنها در جهت جلوگیری از قاچاق آثار تاریخی افغانستان به خارج تلاش کرده اجازه نخواهند داد تا کسی دست به قاچاق آثار تاریخی زده و آن را به بیرون از کشور انتقال دهد.
به اساس گزارشها در چند دهه اخیر بیشترین آثار تاریخی افغانستان از راه های مختلف توسط قاچاقبران به خارج از کشور قاچاق شده و برخی از آثار نیز به اثر ناامنیها در مناطق مختلف کشور تخریب شدهاند.
به اساس معلومات وزارت اطلاعات و فرهنگ افغانستان تا کنون برعلاوه معینیت عواید و گمرکات وزارت مالیه، پولیس، اردو و امنیت ملی و همچنان برخی نهادهای خارجی در قسمت برگشتاندن آثار تاریخی به افغانستان همکاری کردهاست.
آثار تاریخی از سوی معینیت عواید و گمرکات وزارت مالیه در حالی تسلیم وزارت اطلاعات و فرهنگ میگردد که هنوز مشخص نیست که این آثار مربوط کدام دورههای تاریخ بوده و چه زمانی مورد استفاده قرار میگرفتند.
محمد رسول باوری معین وزارت اطلاعات و فرهنگ افغانستان در مراسم تسلیم گیری ۳۰۵ قلم آثار تاریخی در کابل گفت که در طی سالهای اخیر به صدها قلم آثار تاریخی تسلیم وزارت اطلاعات و فرهنگ شدهاست.
آقای باوری تسلیم دهی آثار تاریخی از سوی معینیت عواید و گمرکات وزارت مالیه را با ارزش خوانده و گفت این آثار پس از مطالعه کارشناسان مشخص شده و بعداً در موزیم و آرشیف ملی افغانستان نگهداری میشوند.
او افزود:
"برای ما هر اثر اگر از فلزات باشد، اگر از گل ساخته شده باشد و یا از هر چیزی که باشد و به دوره های تاریخی ارتباط داشته باشد ارزش آن برای ما زیاد است و ما به آن به دیده قدر می نگریم و اینکه به طور خاص در موزیم گذاشته شود بالای تنویر اذهان عامه مردم ما نقش مهم را بازی میکند آثار که اینجا است و شکل نوشتاری را دارد در آرشیف گذاشته میشوند."
این در حالیست که همزمان تا تسلیم دهی این آثار سیمیناری بین المللی در خصوص نگهداری آثار تاریخی در کابل برگزار شده و در آن روی چگونگی نگهداری آثار تاریخی در شرایط جنگ بحث و مشوره میگردد.
وزارت اطلاعات و فرهنگ افغانستان میگوید که حکومت افغانستان اکنون در موقف قرار دارد که از آثار تاریخی به صورت درست آن حفاظت نماید.
گزارش: جاوید حسن زاده