قرار است جرمنی، فرانسه و بریتانیا یک میکانیزم را برای جریان مالی با ایران ایجاد کنند که تخطی از تحریمهای اقتصادی امریکا علیه ایران نباشد.
این مکانیزم که قرار است امروز نافذ شود به آن شرکتهای اروپایی که در ایران کار و بار قانونی دارند کمک میکند تا تاکتیکهای نو داد و ستد را ایجاد کنند.
برای ایجاد این پلان از دراز مدت کار جریان داشت، اما اکنون آژانس خبری جرمنی گفته است که میکانیزم برای عملی شدن آماده است و بر آن بخشها متمرکز میباشد که هدف تحریمهای امریکا قرار نگرفته اند.
تا حال جزئیات این پلان آنقدر واضح نیست و نمیتوان در مورد چگونگی عملی کردن آن هم صحبت کرد.
امروز ۳۱ جنوری یک مجلس غیر رسمی وزرای خارجه کشورهای اتحادیه اروپا در بخارست پایتخت رومانیا برگزار میشود و جزئیات در این مورد تا حدی در آن اعلان خواهد شد.
هدف جرمنی، فرانسه و بریتانیا در ترتیب میکانیزم نو اینست که با ایران داد و ستد دوام کند، ولی به شکلی که از تحریمهای امریکا علیه ایران سرپیچی نشود.
گفته میشود که این داد و ستد تا حدی زیاد به شکل بارتر یا تبادل اجناس صورت خواهد گرفت.
جرمنی، فرانسه و بریتانیا با روسیه و چین جز شش کشوری میباشند که در سال ۲۰۱۵ موافقتنامه اتمی را با ایران امضأ کردند.
اما بعد از آن که در سال گذشته امریکا از این موافقتنامه خارج شد این سه کشور با جدیت فعالیت دارند که این موافقتنامه با ایران را حفظ کنند.
مقامات میگویند اتحادیه اروپا از میکانیزم داد و ستد تجارتی با ایران حمایت میکند، ولی در این پلان مستقیماً دخیل نیست.
روزنامه وال ستریت ژورنال نوشته است که سه کشور اروپایی یعنی جرمنی، فرانسه و بریتانیا ثبت میکانیزم داد و ستد با ایران را آغاز کرده به ترتیبی که مستقیماً بین شرکتهای اروپایی و ایرانی تبادله پول صورت نمیگیرد، بلکه آنها در بین خود با تبادل جنس پرداخت میکنند.
قبلاً این سه کشور در این مورد با ایران صحبت کرده و گفته بودند که در ماه نوامبر چنین میکانیزمی را ایجاد و نافذ خواهند کرد، اما بعداً تصمیم گرفتند میکانیزمی ایجاد شود که خطر داخل شدن شرکهای ذیدخل را در چهارچوب تحریمهای امریکا کاهش بدهد.
وزیر خارجه جرمنی هایکو ماس روز ۲۸ جنوری گفته بود که نمیخواهند ایران از این موافقتنامه اتمی خارج شود و غنیسازی یورانیوم خود را از نو آغاز کند.