لینک‌های قابل دسترسی

خبر تازه
جمعه ۲ قوس ۱۴۰۳ کابل ۰۳:۱۵

افزایش واقعات مثبت زردی سیاه در افغانستان


زردی یا «هپایت» که سبب التهاب ویروسی در جگر می‌شود، توسط عوامل مختلف ویروسی نزد افراد بروز می‌کند که در صورت کم توجهی به مرگ بیماران می‌انجامد.

اکنون افزایش این بیماری در این کشور نگرانی‌های وزارت صحت عامه را بر انگیخته است.

این وزارت می‌گوید از هشت صد هزار تن که تا پایان سال ۱۳۹۷ زیر آزمایش‌های صحی قرار گرفته اند دیده شده‌است که ۲۲۸۲۱ تن به "هپاتیت بی‌" یا زردی سیاه و ۸۸۵۵ تن دیگر به "هپاتیت سی" یا زدری جگر مبتلا بوده‌اند.

فیروز الدین فیروز وزیر صحت عامه می‌گوید این بیماری همانند بیماری‌های ایدز و سرطان خطرناک شمرده می‌شود که سالانه جان‌ صدها تن را در جهان می‌گیرد.

وی گفت: "اگر جلو این بیماری گرفته نشود باز عاجز خواهیم ماند. پیام ما به مردم این است که واکسین هپتایت به شکل مجانی به تمامی اطفال که کمتر از سن ۲ سال قرار دارند این واکسین را بگیرند. ما برای جلوگیری از این چهار راه را در پیش داریم، واکسین،گردآوری ارقام، وقایه نفوس و کسانی که در معرض خطر هستند و در مرحله چهارم ایجاد تسهیلات برای بیماران بخاطر تداوی."

روز جهانی هپاتیت که برابر است با ۲۸ جولای در حالی در افغانستان بزرگداشت می‌شود که به گفته وزیر صحت عامه بیشتر از هر زمان دیگر نیاز جدی به سرمایه گذاری برای درمان و جلوگیری از افزایش این بیماری در افغانستان محسوس است.

وزارت صحت عامه در حال حاضر در ولایت‌های کابل، هرات، بلخ، کندهار، ننگرهار، کندز غزنی، بدخشان، کنر، پکتیا، هلمند، پروان، خوست، نیمروز، فراه و دایکندی خدمات وقایوی جلوگیری از هپاتیت را به راه انداخته است.

فیروز الدین فیروز وزیر صحت عامه افغانستان
فیروز الدین فیروز وزیر صحت عامه افغانستان

وزیر صحت عامه می‌گوید این روند را شامل تمامی سیستم‌های خدمات صحی ساخته و نیز پوشش سطح تطبیق واکسین هپاتیت را در سراسر کشور بلند می‌برند تا بتوانند از ابتلا به این بیماری و افزایش مرگ و میر شهروندان جلوگیری کنند.

در حال حاضر ۶۱ تن از بیماران "هپاتیت بی" یا زردی سیاه در شماری از شفاخانه‌های کشور زیر درمان قرار دارند.

هر چند برای ما اجازه داده نمی‌شد تا با بیماران زردی سیاه گفتگو کنیم، اما احمد مهدی که به زردی جگر یا "هپاتیت سی" مبتلا است می‌گوید از سه ماه بدین‌سو در مرکز درمان اورتی سیدیزیر مراقبت‌های جدی قرار دارد.

وی افزود: "نام من احمد مهدی است، سه ماه شده که زیر تداوی هستم، تشکر می‌کنم از داکتران، بسیار مریض بودم، سرگیچ بودم ،ضعیف بودم و خونم را که چک کردم زردی داشتم."

بشیر احمد حمید رئیس عمومی طب وقایوی به رادیو آزادی می‌گوید که خطرناک‌ترین نوع بیماری زردی، "هپایت بی‌ و سی است که سال‌ها در نزد بیمار وجود داشته و زمینه سرایت را از یک شخص به شخص دیگر نیز بیشتر می‌سازد.

به گفته او، افغانستان که از میان کشورهای فقیر و رو به انکشاف است بیشتر این بیماری شهروندان آنرا تهدید می‌کند.

به گفته او با رعایت حفظ الصحه شخصی و بلند بردن سطح آگاهی می‌توان از مبتلا شدن به هپاتیت بی یا زردی سیاه جلوگیری کرد.

XS
SM
MD
LG