گزارش سال ۲۰۱۹ "سازمان جهانی شفافیت" در پیوند با فساد اداری در جهان!
این سازمان در گزارش سال ۲۰۱۹ اش میزان فساد را در ۱۸۰ کشور جهان و تلاشها برای جلوگیری از این پدیده را در این کشورها ارزیابی کردهاست.
بر اساس گزارش تازۀ "سازمان جهانی شفافیت"، افغانستان هشتمین کشور فاسد جهان است.
این سازمان همهساله بر بنیاد ارزیابیهایش به تلاشهای کشورها در راستای مبارزه با فساد اداری امتیاز میدهد که افغانستان در سال ۲۰۱۹ میلادی از ۱۰۰ امتیاز ۱۶ امتیاز بهدست آورده است.
در این گزارش سومالیا، سودان جنوبی، سوریه و یمن از جمله کشورهایی اند که امتیاز کمتری نسبت به افغانستان گرفته اند، اما ونزوئلا، سودان و گینۀ استوایی مانند افغانستان ۱۶ امتیاز به دست آوردهاند.
با این وجود افغانستان در این فهرست جایگاه بهتری را نسبت به این کشورها بدست آوردهاست.
افغانستان در سال ۲۰۱۸ با آنکه ۱۶ امتیاز بهدست آورده بود، اما در جایگاه ۱۷۲ام قرار داشت و امسال یک درجه عقبگرد داشته است.
در همین حال دیدهبان شفافیت افغانستان میگوید که روند مبارزه با فساد اداری در افغانستان همواره شکار سیاستها شده و هیچگاهی دوام و ثبات نداشته است.
اکرام افضلی، رئیس این نهاد به روز پنجشنبه در نشست خبریای در کابل گفت: "نهادهایی که به منظور مبارزه با فساد اداری در افغانستان ایجاد شدند، هیچ کدام نتوانستند که مستقلانه فعالیت کنند."
او افزود: "اگر ما به اساس اینکه فساد سیاسی است رسیدگی نکنیم نتیجه نمیدهد، چون فساد سیاسی منشأ دیگر فسادها است. همچنان نیاز است که در قسمت نهادینه ساختن مبارزه با فساد اداری توجه صورت گیرد. ۵ سال را در برگرفت که حکومت وحدت ملی توانست یک کمیسیون مبارزه با فساد را ایجاد کند. ما در این ۵ سال در حالت سرگردانی قرار داشتیم که یک نهادی در افغانستان وجود داشته باشد که کارهای مبارزه با فساد اداری را انسجام ببخشد، اما این نهاد وجود نداشت."
در همین حال حکومت افغانستان میگوید که نیاز است این گزارش درست بررسی شود.
دوا خان مینهپال معاون سخنگوی رئیس جمهور غنی میافزاید: "نیاز است که این گزارش بررسی شود، زیرا رئیس جمهور در کار مبارزه با فساد گامهای جدی برداشته است. حتٰی اینکه شماری از وزیران نیز به سارنوالی معرفی شدند."
در گزارش سازمان جهانی شفافیت آمده است که در میان تمام کشورهای جهان، در کشورهای اقتصادی روند مبارزه با فساد به کندی به پیش میرود.
بر اساس ارزیابیهای این سازمان، در کشورهاییکه انتخاباتشان زیر تأثیر احزاب سیاسی قرار دارد، ارادۀ مبارزه با فساد اداری در سطح پائینی قرار دارد.
در فهرست "کشورهای پاک جهان" از وجود فساد، دنمارک در صدر قرار دارد که از ۱۰۰ امتیاز ۸۷ امتیاز بدست آوردهاست.
نیوزلند هم با گرفتن ۸۷ امتیاز در جایگاه دوم قرار دارد. فنلند با گرفتن ۸۶ امتیاز در جایگاه سوم قرار گرفته است.
با این وجود دو بخش از کشورهای جهان امتیازات کمتر از ۵۰ به دست آورده اند که حد اوسط آن ۴۳ امتیاز میباشد.
در گزارش سازمان جهانی شفافیت آمده است که کشورهای توسعهیافته و دارای اقتصاد خوب دستآورد خوبی در راستای مبارزه با فساد اداری نداشته اند.
بهگونۀ مثال از میان ۷ کشور «جی-۷» کانادا، فرانسه، امریکا و بریتانیا در مقایسه با سال ۲۰۱۸ امتیازات کمتری به دست آورده اند، جاپان و جرمنی هیچگونه پیشرفتی نداشته اند و ایتالیا هم تنها یک امتیاز بیشتر به دست آوردهاست.
"سازمان جهانی شفافیت" در این گزارشاش پیشنهادهایی را نیز در راستای مبارزه با فساد ارائه کردهاست.
- کنترول فعالیت مالی گروههای سیاسی
- به پایان رسانیدن برخوردهای ترجیحی
- مدیریت.