لینک‌های قابل دسترسی

خبر تازه
جمعه ۲ قوس ۱۴۰۳ کابل ۰۹:۵۰

عفو بین‌الملل: دستاوردهای حقوق بشری در افغانستان باید محفوظ بماند


شاگردان در یک مکتب در هرات. September 4, 2019
شاگردان در یک مکتب در هرات. September 4, 2019

سازمان عفو بین‌الملل با اشاره به امضای تفاهمنامه صلح میان امریکا و طالبان می‌گوید افغانستان در بخش‌های مختلف دستاوردهای چشم‌گیر داشته که باید محفوظ بماند.

زمان سلطانی، پژوهشگر بخش آسیای جنوبی این سازمان روز شنبه (۱۰ حوت) در اعلامیه‌ای گفته که پس از امضای توافق‌نامه باید آموزش کودکان، کار کردن زنان در بیرون از منزل و همچنین کارهای خبرنگاری و مدافعان حقوق بشری باید همچنان ادامه یابد.

این مسئول سازمان عفو بین‌الملل تأکید کرده که در هر نوع توافق صلحی باید خواست‌های قربانیان برای تأمین عدالت چشم‌پوشی نشود و حقوق اقلیت‌ها تضمین شود.

زمان سلطانی گفته است "حقوق بشر باید در قلب توافق صلح جا داشته باشد."

هر چند کمیسیون مستقل حقوق بشر، اتحادیه خبرنگاران و برخی فعالان حقوق زن از صلح استقبال می‌کنند اما بر حفظ حقوق اساسی بشری در هر نوع مذاکره و توافق‌ صلح تأکید می‌کنند.

شکرالله مشکور سخنگوی کمیسیون مستقل حقوق بشر افغانستان
شکرالله مشکور سخنگوی کمیسیون مستقل حقوق بشر افغانستان

شکرالله مشکور، سخنگوی کمیسیون مستقل حقوق بشر افغانستان به رادیو آزادی گفت: "خواست ما این است که در تمام پروسه‌های صلح به خواست قربانیان جنگ و نظریات آن‌ها توجه شود در هر نوع مذاکرات صلح باید آن حقوق اساسی که در قانون اساسی افغانستان و کنوانیسیون‌های بین‌المللی به ملت افغانستان داده شده، باید مصون باشد."

این در حالی است که در ۱۹ سال گذشته با آمدن جامعه جهانی به افغانستان، نزدیک به ۹ میلیون کودک به مکتب می‌روند، از مشارکت زنان در هر نوع فعالیت اجتماعی حمایت و آزادی بیان به عنوان حق اساسی شهروندان شمرده می‌شود.

شماری از فعالان حقوق زن می‌گویند این نگرانی وجود دارد که با خروج نیروهای بین‌المللی از افغانستان وضعیت زنان به گذشته باز گردد.

صفیه صدیقی، فعال حقوق زن می‌گوید حکومت افغانستان مکلفیت دارد که برای رسیدن به صلح، بر سر حقوق زنان معامله نکند.

در همین حال، شماری از اتحادیه‌های خبرنگاران، آزادی بیان را یکی از دستاوردهای افغان‌ها می‌دانند و از وضعیت آزادی بیان در مذاکرات صلح ابراز نگرانی می‌کنند.

مجیب خلوتگر، رئیس اجرائی دفتر حمایت از رسانه‌های آزاد، "نی"
مجیب خلوتگر، رئیس اجرائی دفتر حمایت از رسانه‌های آزاد، "نی"

مجیب خلوتگر، رئیس اجرائی دفتر حمایت از رسانه‌های آزاد، "نی" گفت: "حالا که ما صدها رسانه آزاد داریم، نگرانی ما این است که با معامله که صورت می‌گیرد، مبادا این‌ها بسته شوند و این وضعیت تغییر کند. خواست ما از کشورهایی که با طالبان معامله می‌کنند، این است که در هر معامله حق اساسی مردم افغانستان را که یکی از حقوق اساسی آن‌ها آزادی بیان است، در نظر گیرند."

تلاش‌های رادیو آزادی برای دانستن نظر حکومت افغانستان در این مورد بی‌نتیجه ماند، اما پیش از این ریاست جمهوری افغانستان تأکید کرده بود که در مذاکرات صلح دستاوردهای ۱۹ سال گذشته معامله نمی‌شود و همچنان حفظ خواهد شد.

XS
SM
MD
LG