بیش از ۸۰۰ پناهجوی خارجی در انتظار پناهندگی در افغانستان هستند، اما این کشور قانون پناهندگی ندارد.
با آن که افغانستان میلیونها مهاجر و پناهجو در بیرون دارد، اما بهنظر میرسد افرادی نیز هستند که خواهان پناهندگی در افغانستان هستند.
وزارت امور مهاجرین افغانستان میگوید که بر اساس آماری که کمیساری عالی پناهندگی سازمان ملل متحد برای پناهندگان در اختیار این وزارت قرار داده، ۸۲۱ شهروندخارجی خواهان پناهندگی در افغانستان هستند.
به گفتۀ مسئولان این وزارت، این پناهجویان بیشتر از ایران، عراق و تاجکستان هستند که در حال حاضر تحت حمایت کمیساری عالی پناهندگی سازمان مللمتحد برای پناهندگان قرار دارند.
عبدالباسط انصاری، مشاور و سخنگوی وزارت مهاجرین و عودتکنندگان به رادیوی آزادی گفت که به دلیل عدم تصویب قانون پناهندگی، این وزارت نمیتواند کاری برای این پناهجویان کند.
به گفتۀ آقای انصاری، قانون پناهندگی حدود ۵ سال پیش تهیه و به وزارت عدلیه فرستاده شد، اما تا به حال خبری از تصویب آن نیست.
آقای انصاری میافزاید: "اگر قانون پناهندگی در افغانستان تصویب شود و به منصۀ عمل گذاشته شود، میتوانیم که هم در بخش تعلیم و تحصیل پناهجویان، هم در زمینۀ اشتغال و مسایل دیگری که لازم است خدمات ارائه شود، با این قانون ما میتوانیم که مصدر خدمت به آنان شویم."
وزارت عدلیۀ افغانستان نیز تأیید میکند که قانون پناهندگی حدود ۵ سال پیش زیر نام قانون پناهندگی و تابعیت به این وزارت رسید و پس از بررسی برای تأیید به کابینه فرستاده شد، اما کابینۀ جمهوری اسلامی افغانستان تصمیم گرفت تا قانون پناهندگی و قانون تابعیت به گونۀ جداگانه طرح و تدوین شوند.
عبدالمجید غنیزاده، رئیس تقنین وزارت عدلیه میگوید که لایحۀ قانون پناهندگی دوباره تهیه شده و پس از درج دیدگاه وزارت خارجه و سازمان جهانی مهاجرت در ماه قوس سال گذشته به کابینه فرستاده شده است.
آقای غنیزاده افزود: "قانون طرحش غرض شمولیت در اجندای کابینۀ جمهوری اسلامی افغانستان در ادارۀ انسجام کابینه معطل است. هر زمانی که وضعیت بهتر شود، امکان دارد که اسناد تقنینی ما شامل اجندای کابینه شود. پس از تأیید کابینه جهت مراحل بعدیاش اقدام میکنیم."
مسئولان وزارت مهاجرین و عودتکنندگان میگویند که در نبود قانون پناهندگی دست این وزارت بسته است و نمیتواند که هیچ کاری برای پناهجویان انجام دهد.