شماری از محصلان پوهنتونهای خصوصی در هرات میگویند که با شیوع کرونا توان پرداخت فیس بلند بهخاطر دروس غیر حضوری و آنلاین را ندارند.
این محصلان میگویند مجبور هستند که از ادامه تحصیل دست بکشند.
آمار رسمی نشان میدهد که در هرات حدود ۹ هزار تن در پوهنتونها و موسسات تحصیلات عالی خصوصی مصروف تحصیل هستند. این محصلان از پوهنتونها و موسسات تحصیلات عالی خصوصی میخواهند که فیس تحصیلی را تا ختم بحران ویروس کرونا به حداقل برسانند.
شیوع کووید-۱۹ در هرات، بسیاری از محصلان پوهنتونها و موسسات تحصیلی را بیکار کرده و در شرایطی که دروسشان از طریق غیر حضوری و آنلاین آغاز شده، آنان توانایی پرداخت فیس بلند را ندارند.
معروف یکی از این محصلان میگوید که از آنان خواسته شده که یک قسمتی از قسط سمستر نخست سال را بپردازند: "مسئولین دانشگاهها میگویند که شما باید فیس کامل دانشگاه را بپردازید که این برای محصلین کار بسیار دشواری است، چون آنان هم در دوران قرنطین بیکار بودهاند و نمیتوانند که هم پول اینترنت و هم پول دانشگاه را به صورت کامل پرداخت کنند."
پوهنتونها و موسسات تحصیلات عالی در هرات با ایجاد کانالهای ارتباطی در فیسبوک، تلگرام و واتساپ، منابع درسی را در اختیار محصلان قرار دادهاند.
اما انتقاد محصلان این است در شرایطی که از امکانات این پوهنتونها استفاده نمیکنند و مصرف اینترنت به دوش خودشان است، به چه عنوان باید فیس کامل بپردازند؟
سید رامز و احمد تمیم دو تن از محصلان پوهنتونهای خصوصی نگران هستند که به خاطر بلند بودن فیس، ممکن از ادامه تحصیل دست بکشند.
او گفت: "اگر اینها اینترنت نیاورند و فیسها به حداقل نرسانند، از جمله شخصاً درس خواندن برای من خیلی مشکل است و خودم ادامه نمیدهم."
"حداقل حداقل اینها ۵۰ درصد تخفیف برای محصلین بدهند، چون محصلین از تمام امکانات پوهنتون استفاده نمیکنند. محیط، برق و نه پروجیکتور استفاده میشود و نه کولر استفاده میشود و نه از محیط پوهنتون استفاده میشود."
هرات کانون شیوع ویروس کووید-۱۹ در سطح افغانستان است. بیش از یک ماه میشود که تمامی مکاتب و پوهنتونها در هرات به دلیل جلوگیری از شیوع کووید-۱۹ تعطیل است.
هر چند که دروس غیر حضوری و آنلاین به تناسب دروس حضوری از موثریت چندانی برخوردار نیست، اما در مقطع کنونی برای دورنماندن محصلان از تحصیل کارآمد شمرده میشود.
احمد غنی خسروی، یک تن از استادان پوهنتون دولتی هرات خواستار کاهش چشمگیر فیس پوهنتونهای خصوصی شد: "اما از آنجا که هزینه پوهنتونهای خصوصی در همین مدت که پوهنتونها مسدود بوده و به استادها قراردادی خود معاش نمیدادند، پس ایجاب میکند که پوهنتونهای خصوصی نظر به همین شرایطی که ما در شرایط دشوار اقتصادی به سر میبریم، حداقل یک عطوفتی نسبت به محصلین خود داشته باشند."
در هرات ۹ پوهنتون و موسسه تحصیلات عالی فعالیت دارند. آمار اتحادیه پوهنتونها و موسسات تحصیلات عالی زون غرب افغانستان نشان میدهد که در حدود ۹ هزار محصل نیز در بخش خصوصی مصروف تحصیل هستند.
عبدالمتین محتسبزاده، مسئول این اتحادیه میگوید که پوهنتون پول تخنیک کابل برای ایجاد سیستم آنلاین آموزشی، خواستار پرداخت ۶۰۰ هزار افغانی سالانه شده است و به همین خاطر، فیس بلند است: "بحث پل تخنیک که وقتی این سیستم ساخت و مصرف آن زیاد است به دوش موسسات و حدود شش لک طوری که گفتم به یک سال مبلغ خیلی زیادی است که ما به خصوص پوهنتونهای که تنها مرجع درآمدشان محصلانشان است و باید این فیس را از آن بخش تامین کنیم."
ویروس کرونا در هرات زیانهای هنگفت اقتصادی به باشندگان این ولایت وارد کرده است و مطمیناً که تلافی این زیانها زمانبر خواهد بود. اما محصلان پوهنتونهای خصوصی نگران خم شدن قامتشان زیر بار فیس و هزینههای بلند تحصیلی هستند.