باشندگان هرات میگویند که بهدلیل شیوع کووید- ۱۹ بسیاری از داکتران برای درمان مریضان به معاینهخانههایشان حضور ندارند و آنان مجبورند که داروی خودسر از دواخانهها خریداری کنند.
این باشندگان از داکتران میخواهند که در چنین شرایط حساس با درک مسئولیتهایشان به معاینهخانههای شان حضور یابند.
با شیوع کووید-۱۹ تقاضا برای خریداری دارو به گونه خودسر بهخاطر حضور نداشتن اغلب داکتران در معاینه خانههایشان در هرات سیر صعودی بهخود گرفته است.
فرشاد و ذکیه، دو تن از باشندگان هرات میگویند که بسیاری از داکتران از ترس مبتلا نشدن به ویروس کرونا معاینه خانههایشان را باز نمیکنند و این باعث مشکل جدی در بخش درمان مریضان شده است.
"در این روزها داکترها خود را قرنطین کردند و در صورتی که کرونا هم ندارند و از ترس این که کرونا نگیرد، آنها را. ما به همین قسم روزها به داکترها نیاز داریم و ما چند دفعه است که به چند معاینه خانه مراجعه کردیم و هیچ داکتری در این معاینه خانهها حضور ندارد."
"داکتران دیگری هم باید در معاینه خانههای خود باشند و ما چندین بار مراجعه کردیم ولی دوکتورها نبودند و این باعث میشود که داروهای خودسر استفاده کنند و ضررهای بیشتر داشته باشد و مشکلاتشان جدیتر شود."
هر چند خواستیم که با چندین داکتر که مبتلا به کووید-۱۹ نیستند و معاینه خانههایشان را مسدود کردهاند، مصاحبه کنیم، اما آنان حاضر به این کار نشدهاند.
سید محسن و عمر بدیع، دو تن از مسئولان دواخانهها در هرات، یکی از دلایل افزایش تقاضا برای تجویز دارو بدون نسخه داکتر را مسدود بودن شماری از معاینه خانههای داکتران عنوان میکنند.
"از زمانی که مریضی کرونا در هرات شیوع پیدا کرده و بیشتر داکتر صاحب در معاینه خانههای خود نیستند، مریضها مجبور هستند که به خاطر به دست آوردن دوا به دواخانهها مراجعه کنند و ما تا حدی که امکان داشته باشد، دارو تجویز میکنیم."
"ازدحام در داوخانهها زیاد شده و ما به عنوان دواساز مسئولیت خود را در بخش تجویز داو ادا میکنیم.
هرات کانون شیوع ویروس کرونا در سطح افغانستان است و هم اکنون صدها تن از کارمندان صحی به کووید-۱۹ مبتلا هستند. اما محمد رفیق شیرزی، سخنگوی صحت عامه هرات از داکتران میخواهد که در صورت مبتلا نبودن به کووید-۱۹ معاینه خانههایشان را بازگشایی کنند.
آقای شیرزی گفت: "در بحث مسئله واقعات مثبت کارکنان صحی ما از شیوع ویروس کرونا تاکنون در حدود بیشتر از ۶۵۰ کارمند صحی که به کتگوریهای مختلف سنی و جنسی هستند، شامل داکتر صاحبهای متخصص، معالج، پرسونل نرسنگ، تکنسینهای رشتههای مختلف و یک تعداد کارمندان اداری مراکز درمانی ما متاسفانه به نسبت مصابیت به ویروس کرونا هم چنان تحت تداوی قرار دارند."
روند عرضه خدمات صحی در شفاخانهها و مرکزهای صحی دولتی در هرات به دلیل مبتلا شدن کارمندان صحی محدود و متمرکز به مریضیهای وخیم شده است. با تداوم شیوع ویروس کرونا و عدم بازگشایی معاینه خانههای داکتران مطمیناً که عرضه خدمات صحی دشوارتر خواهد شد.