لینک‌های قابل دسترسی

خبر تازه
دوشنبه ۵ قوس ۱۴۰۳ کابل ۰۵:۳۰

پنتاگون از روابط شاخه القاعده در شبه جزیره هند با طالبان پرده برداشت


شماری از جنگجویان گروه طالبان
شماری از جنگجویان گروه طالبان

وزارت دفاع ایالات متحده در یک گزارش تازه گفته است که شاخۀ القاعده در شبه قارۀ هند هنوز هم روابط نزدیک با طالبان دارد و طالبان به همکاری با این گروه ادامه داده است.

در این گزارش که به روز چهارشنبه اول جولای منتشر شد آمده است که شاخۀ القاعده در شبه قارۀ هند منفعت پایدار در حمله بر سربازان امریکایی دارد.

قطع رابطۀ طالبان با تمامی گروه‌های هراس‌افگن از جمله شبکۀ القاعده بخش کلیدی "موافقت‌نامۀ ۲۹ فبروری، میان ایالات متحده و طالبان" است.

طالبان در دوحه پایتخت قطر به امریکا قول دادند که نمی‌گذارند هیچ گروه تروریستی از افغانستان منافع ایالات متحده و متحدانش را به‌خطر بیندازد.

اما در گزارش وزارت دفاع ایالات متحده آمده است که جنگجویان طالبان به همکاری با القاعده در شبه قارۀ هند ادامه داده اند.

ادعای ادامۀ همکاری طالبان و القاعده، چقدر مانع تطبیق کامل موافقت نامۀ امریکا و طالبان خواهد شد؟

علی امیری کارشناس مسائل سیاسی در کابل به روز پنج‌شنبه به رادیو آزادی این گونه پاسخ داد: "این کاملاً بستگی دارد به موقف طالبان در مذاکرات و اگر انعطاف پذیری‌های وجود داشته باشد احتمالاً مانع نخواهد شد. اما اگر طالبان سرسختی کنند، این گزارش می‌تواند یک مستمسک علیه طالبان باشد و در نتیجه مانع تطبیق موافقت‌نامه شود."

در گزارش پنتاگون که به کانگرس پیشکش شد آمده است، شاخۀ القاعده در شبه قارۀ هند به گونۀ مرتب از اعضای ردۀ پایین طالبان حمایت و با آن‌ها کار می‌کند تا حکومت افغانستان را زیر سؤال ببرد.

آرشیف
آرشیف

در گزارش پنتاگون به نقل از اعلامیه‌های القاعده گفته شده است که شاخۀ این شبکه در منطقه طالبان محلی را در برخی از حمله‌ها یاری می‌رساند.

وزارت دفاع ایالات متحده در گزارش خود گفته است، با وصف پیشرفت اخیر در روند صلح افغانستان، شاخۀ القاعده در شبه قارۀ هند روابط نزدیک با طالبان در افغانستان را حفظ کرده، احتمالاً برای حفاظت و آموزش.

در گزارش آمده است، هر عضو مهم القاعده که هنوز در افغانستان بسر می‌برد عمدتاً روی زنده ماندن متمرکز است و رهبری منطقه‌ای را به شاخۀ القاعده در شبه قارۀ هند واگذار کرده است.

در گزارش وزارت دفاع ایالات متحده رویداد‌های بین اول دسمبر سال ۲۰۱۹ تا ۳۱ می سال روان میلادی تحت پوشش قرار داده شده است.

در آن گفته شده است، منافع شاخۀ القاعده در شبه قارۀ هند در حمله بر نیروهای امریکایی و دیگر اهداف غربی در افغانستان و منطقه پا برجاست، اما تداوم فشار ائتلاف ضد تروریزم از توانایی این گروه برای اجرای عملیات بدون حمایت طالبان در افغانستان کاسته است.

جنرال کنت مکنزی، فرمانده سنتکام یا قوماندانی مرکزی ایالات متحده نیز در ۱۸ ماه جون گفت که طالبان هنوز علیه القاعده اقدام نکرده اند.

جنرال کنت مکنزی
جنرال کنت مکنزی

به گفتۀ او، خروج کامل نیروهای امریکایی از افغانستان به عملی شدن تعهدات طالبان بستگی دارد.

تا کنون طالبان در بارۀ این گزارش پنتاگون تبصره نکرده اند، اما سهیل شاهین سخنگوی دفتر سیاسی این گروه در قطر در واکنش به سخنان مکنزی در نوزدهم ماه جون به رادیو آزادی چنین گفته بود: "ما مواد توافق‌نامۀ دوحه را در مورد نگذاشتن هیچ‌کس تا از خاک افغانستان علیه امریکا و متحدانش استفاده کند تطبیق کرده‌ایم و عملی می‌کنیم. ما ادعاهای بی‌اساس مخالفان روند صلح را می‌بینیم که گویا امارت اسلامی شروط توافق‌نامۀ صلح را تکمیل نکرده است."

شورای امنیت سازمان ملل متحد هم در گزارشِ در ماه جون گفت که گروه طالبان هنوز روابط نزدیک با شبکۀ هراس‌افگن القاعده دارد.

در این گزارش آمده است که طالبان در جریان گفت‌وگو‌ها با ایالات متحده به گونۀ منظم با القاعده مشوره کرده و تضمین‌های را در مورد پابند ماندن به روابط تاریخی‌اش با القاعده پیشنهاد کرده است.

زلمی خلیل‌زاد نماینده خاص امریکا برای صلح افغانستان
زلمی خلیل‌زاد نماینده خاص امریکا برای صلح افغانستان

هرچند زلمی خلیل‌زاد، نمایندۀ ویژۀ ایالات متحده برای صلح افغانستان یافته‌های شورای امنیت سازمان ملل را کم اهمیت جلوه داد و گفت که در این گزارش بیشتر به تحولاتِ پیش از موافقت‌نامۀ ایالات متحده و طالبان پرداخته شده است.

در گزارش سازمان ملل که در ۱۲ ماه جوزا نشر شد، آمده که شبکۀ القاعده در ۱۲ ولایت افغانستان فعال است و در حال حاضر حدود ۴۰۰ تا ۶۰۰ جنگجو در این کشور دارد.

بدخشان، غزنی، هلمند، خوست، کنر، کندز، لوگر، ننگرهار، نیمروز، نورستان، پکتیا و زابل از ولایت‌های گفته شده‌اند که شبکه القاعده در آن‌ها فعالیت دارد.

بر بنیاد توافق ایالات متحده و طالبان، مقام‌های امریکایی بر کاهش سربازان‌شان از حدود ۱۲ هزار به ۸،۶۰۰ تن در افغانستان تا میانۀ ماه جولای توافق کردند.

گفته شده است، اگر تمامی بخش‌های این توافق عملی شود، همۀ نیروهای بین‌المللی به‌شمول سربازان امریکایی افغانستان را تا میانۀ سال ۲۰۲۱ ترک خواهند کرد.

اما مبادلۀ تا ۵ هزار زندانی در بدل رهایی حدود یک هزار زندانیِ حکومت افغانستان، کاهش خشونت‌ها و آغاز گفت‌وگو‌های بین افغانان از دیگر شرط‌های پیش از خروج این نیروها است که تا کنون به گونۀ کامل تطبیق نشده است.

XS
SM
MD
LG