از ده روز به اینسو، ریاست حج و اوقاف هرات گروه سه نفری را تحت نام امر بالمعروف و نهی از منکر ایجاد کرده است.
عبدالخالق حقانی، رئیس حج و اوقاف هرات میگوید که این گروه پیوسته بر کارکرد رستورانتها، کافهها، مراکز سنوگرافی زنان یا معاینات تلویزیونی و مراکز تجارتی نظارت میکند.
حقانی به رادیو آزادی بیشتر گفت: "در بخش کسانی که تجارت پیشه هستند، توصیه میکنیم که سود ندهند و سود نگیرند و در رستوانتها مواد نشئهآور، مشروبات الکلی نباید استفاد شود و قلیون نباید بکشند و در شفاخانهها توصیه میکنیم که زنان توسط مردان سونوگرافی نشوند و در صورتیکه زنی فارغ تکنالوژی طبی وجود داشته باشد، نیاز احساس نمیشود به مرد و این خلاف شرع و خلاف اسلام هست."
حقانی هشدار داد که اگر کسی به توصیهها عمل نکند، در هماهنگی با نیروهای امنیتی به نهادهای عدلی و قضایی معرفی خواهد شد.
او گفت که تمام علمای دینی در هرات به شمول شورای علمای زون غرب افغانستان در مورد فعالیت گروه موسوم به امر بالمعروف و نهی از منکر هم نظر اند.
این اقدام تازه در هرات با واکنش تند فعالان مدنی و مدافعان حقوق زن مواجه شده است.
جواد عمید، از فعالان مدنی هرات، از قدرتگیری به گفتۀ او تندروان دینی در هرات نگران است: "فساد به آن اندازه نیست که گفته میشود و انگیزههای سیاسی پشت آن است و خیلی از ملاهای تندرو دینی میخواهند که {خود را} با دیدگاه طالبان نزدیک کنند و در آینده سیاسی افغانستان که فکر میکنند طالبان بخشی از آن هستند، جایگاهی برای خود باز کنند."
این اقدام تازه در حالی است که نمایندگان دولت افغانستان و طالبان در دوحۀ قطر سرگرم گفتوگو در مورد مذاکرات صلح افغانستان هستند.
حکومت افغانستان بر حفظ ارزشهای جمهوریت تاکید کرده و طالبان هم تا هنوز از موقف امارت اسلامی افغانستان سخن گفته اند.
در دوران حاکمیت طالبان در افغانستان در سالهای ۱۹۹۰، ادارۀ موسوم به امر بالمعروف و نهی از منکر فعالیت داشت که حدود شرعی را تطبیق میکرد، از جمله قطع دست سارق و دره زدن میخوار و سنگسار آنچه که زناکار خوانده میشد.
سونیا احمدی، از فعالان حقوق زن در هرات تشکیل گروهی موسوم به امر بالمعروف و نهی از منکر را گامی برای ترویج دیدگاههای طالبانی در درون جامعه توصیف میکند.
او خطاب به آقای حقانی میگوید: "این آقا خواسته که با ایجاد امر بالمعروف و نهی از منکر خوش خدمتی کند با ایدئولوژی طالبانی، بستری بسازد برای افکار و ایدئولوژی افراطی طالبان، من از این آقا میخواهم که از ملت و مردم هرات معذرت بخواهد و این کار باعث شده که حیثیت هرات در یک سطح بزرگ، خدشه دار بشود و به آن صدمه ایجاد شود."
طی یک سال گذشته بارها هرات به میدان رویارویی تندروان و نوگرایان از جمله فعالان مدنی و حقوق بشری مبدل شده.
پارسال هم، نصب تابلوهای مبنی بر وضع محدودیت بر پوشش زنان از سوی خطیب مسجد جامع گزرگاه سر و صداهای زیادی در هرات بر پا کرده بود.