جنگجویان طالبان موسیقی را در ولسوالیها و حومههای شهر فراه ممنوع اعلام کرده اند.
شفیق احمد اسیر آوازخوان جوان میگوید طالبان مانع فعالیتهای هنریاش شده اند.
این آواز خوان ۳۶ ساله میگوید در یکی از محافل عروسی در منطقۀ چهار برجک شهر فراه شرکت کرده بود که طالبان نیمههای شب آمدند و تمام وسائل موسیقیاش را که چهارصد هزار افغانی ارزش داشت به آتش کشیدند و هشدار دادند که دیگر آواز نخواند.
او به رادیو آزادی گفت: "متأسفانه بگویم که در این شرایط از هر طرف تهدیدات است. نمیتوانیم هنر موسیقی را ادامه بدهیم. ما قبلاً در محافل عروسی و خوشی در هر جای میتوانستیم به راحتی اشتراک بکنیم. اما متأسفانه موسیقی را بند کردند سر ما. حتی چندی پیش وسایل موسیقی ما را در یکی از قریه جات متصل به شهر آتش زدند."
اسیر اکنون در شهر فراه دکانداری میکند.
جاوید احمدی آواز خوان ۲۴ سالۀ محلی دیگر با اسیر موافق است: "طالبان ما هنرمندان محلی ولایت فراه را هشدار داده که شما دیگر حق ندارید در محافل عروسی شرکت کنید، در غیر آن صورت تمام وسایل موسیقی تان را میشکنیم و شما را نیز جریمه میکنیم. من به عنوان یک هنرمند محلی نگران این وضعیت استم. همچنان ادارۀ اطلاعات و فرهنگ هم با ما چندان همکاری نکرده است."
بنیامین بارز رئیس اطلاعات و فرهنگ فراه تهدیدهای فرا راه هنرمندان فراه را میپذیرد، اما از اقداماتی سخن میگوید: "اداره هنر و ادبیات ریاست اطاعات و فرهنگ ولایت فراه بخاطر نیازمندی جامعه خویش تا حال با هنرمندان ، شاعران و ادیبان از هیچ نوع سعی و تلاشی دریغ نکرده است و دستاوردهای نیز داشته است. اما این را هم میتوان گفت که وزارت اطلاعات و فرهنگ گامهای عملی را برای هنرمندان بر نداشته است."
طالبان تا زمان تهیه این گزارش ابراز نظر نکردند.
طالبان در دوران حاکمیتشان در نیمۀ دهۀ نود در افغانستان موسیقی را ممنوع کرده بودند.
حالا بیش از دو ماه میشود که نمایندگان دولت افغانستان و طالبان در قطر تلاش دارند مذاکره کنند.
هنرمندان موسیقی فراه از آنان میخواهند که فعالیتهای هنری شان را ممنوع نکنند.
دیده شود که اگر مذاکرات شروع شود، این درخواست چه پاسخی خواهد یافت.
حفیظالله نورزاد