فوزیه کوفی، عضو هیئت گفتگوکننده دولت افغانستان با اظهار خوشبینی نسبت به نتایج نزدیک به سه ماه گفتوگویهای صلح میگوید که یکی از دلایل موفقیت این گفتوگوها حضور زنان در مذاکرات و پس از توافق خواهد بود.
سه ماه گفتوگوی نفسگیر میان تیمهای مذاکراتی دولت افغانستان و گروه طالبان در دوحه، پایتخت قطر داغترین سوژه خبری در چند ماه اخیر در رسانههای افغانستان بوده است.
فوزیه کوفی، عضو هیئت مذاکراتی دولت افغانستان در یک گفتوگوی ویژه با رادیوی آزادی این گفتوگوها را پرچالش، اما با نتایج خوب میداند.
نتایج این گفتوگوها تهیه طرزالعمل مذاکرات بود که با یک مقدمه، چهار مورد اساسی گفتوگوها که مذاکرات چندین ماه به درازا کشید و ۲۱ اصل از سوی هر دو طرف تهیه شد.
بانو کوفی درباره موارد پرجنجال این گفتوگوها گفت، توافقنامه دوحه که در طرزالعمل مذاکرات به عنوان یکی از اصول گفتوگوها پذیرفته شده، ابتدا هیئت دولت افغانستان آن را به عنوان اساس گفتوگوها نمیپذیرد و از سوی آنان تنها به عنوان خواست طالبان پذیرفته شده است.
این عضو تیم مذاکراتی دولت افغانستان میگوید که این توافقنامه به طالبان هویت سیاسی بخشیده است.
بانو کوفی گفت: "بحث قرارداد دوحه هویت سیاسی طالبان است. تاکید ما از آدرس جمهوری اسلامی افغانستان این بود که هویت سیاسی، خواست مردم افغانستان و تعهد نظام جمهوری اسلامی افغانستان که در پیوند به پروسه صلح در سالهای متمادی بوده، باید انعکاس یابد."
بانو کوفی میگوید که هیچ یک از طرفهای گفتوگوکننده در کارشیوه مذاکرات تعریف نشدهاند و هر دو طرف مذاکرهکننده عنوان شدهاند.
اما منابع دیگر در میان تیم مذاکراتی دولت افغانستان پیش از این گفته بود که در یک سند جداگانه که ناروی و دو کشور دیگر پای آن امضا کردند، دولت افغانستان به عنوان جمهوری اسلامی افغانستان و گروه طالبان به عنوان تحریک اسلامی طالبان عنوان شدهاند - موضوعی که بانو کوفی آن را رد میکند.
به گفته بانو کوفی موضوع حکومت موقت و امارت اسلامی هیچگاهی از سوی هئیت مذاکراتی طالبان مطرح نشده است و اطلاعات نشرشده در این مورد نادرست است.
او میافزاید که تاکید طالبان بر نظام اسلامی است و این موضوع از سوی آنان هم قابل بحث است.
بانو کوفی میگوید که جنگ طالبان در کارشیوه مذاکرات به عنوان "جهاد" یاد نشده و تنها به عنوان جنگ و نزاع مطرح شده است.
کوفی افزود: "بلی بارها مطرح شد، اما کلماتی استفاده شد که حساسیتبرانگیز نباشد؛ مانند بحران و نزاع؛ و جهاد نه."
به گفته این عضو تیم مذاکراتی دولت افغانستان قرار است که دور بعدی گفتوگوها به تاریخ شانزدهم جدی در دوحه آغاز شود و موضوع ادامه گفتوگوها در داخل افغانستان به عنوان یک خواست مطرح است، اما با توجه به وضعیت امنیتی ممکن نیست.
گروه طالبان تا به حال در بارهی این اظهارات بانو کوفی ابراز نظر نکرده است.
گفتوگوهای صلح میان هیئتهای مذاکراتی دولت افغانستان و گروه طالبان در ۱۲ سپتمبر گذشته در دوحه، پایتخت قطر آغاز شد و پس از نزدیک به سه ماه گفتوگو هر دو طرف روی کارشیوه این مذاکرات به توافق رسیدند.
قرار است که گفتوگو در باره موضوعهای این گفتوگوها تا یک هفته دیگر آغاز شود.